Fullt upp för Öhman – Brasilien och Dubai väntar

November är långt ifrån tävlingssäsong för förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Om man inte heter Magnus Öhman. Han har fullt upp just nu.
– De kommande två helgerna väntar två tävlingar i två världsdelar för min del, berättar han.

9-11 november kör Magnus Öhman Porsche GT3 Cup Challenge Brazil, supportklass till Formel 1, på Autodromo José Carlos Pace i stadsdelen Interlagos i Sao Paulo.
Helgen därpå, 16-17 november, kör han premiärracet i Porsche GT3 Cup Middle East 2018/2019 i Dubai.
Starten i Brasilien ligger två av Öhmans svenska förarkollegor i Porsche Carrera Cup Scandinavia bakom. I Dubai kommer han få sällskap av en tredje – och ytterligare en svensk.

Magnus Öhman, femma i årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia och en av mästerskapets mest erfarna förare, älskar att tävla men att november månad skulle innehålla två race i lika många världsdelar anade han inte när han började skissa på hösten efter avslutad säsong på hemmaplan.
– Tävlingen i Sao Paulo hade jag inte planerat in, men så fick jag erbjudande om att köra… I fredags blev allt klart och i dag, tisdag, åker jag till Brasilien, berättar Magnus.
Erbjudandet om en start i den avslutande deltävlingen i det brasilianska mästerskapet kom från ett ganska oväntat håll – förarkollegorna Johan Carlström och Mats ”Snickar-Matte” Karlsson. Det är deras gemensamma och nystartade företag i kepsbranschen, John Hatter & Co, som engagerat Öhman och sponsrar hans medverkan i tävlingen. Den Porsche 911 GT3 Cup (991 II) Öhman ska köra är lackad i företagets färger och både Carlström och Karlsson kommer att finnas på plats i Brasilien för att marknadsföra sina kepsar vars kännetecken är brickor i aluminium med citat och uttryck från filmer.
– Jag tyckte aldrig att jag hade någon riktigt bra keps. Jag saknade en ball och cool keps med budskap. Det var så jag fick idén, berättar Carlström, som självklart ser Sydamerika som en stor marknad för John Hatter-kepsarna.

I Sao Paulo blir Magnus Öhman ende svensk på banan. Stockholmaren har tävlat mycket internationellt de senaste säsongerna – främst i Mellanöstern – men det här är hans första start i Brasilien.
– Det ska bli häftigt och jag är verkligen tacksam över att få den här möjligheten. Jag har aldrig kört banan tidigare, bara sett den på TV i Formel 1-sammanhang. Som uppladdning har jag testat den lite på TV-spel så att jag åtminstone ska veta åt vilket håll det svänger, säger Magnus.

Porsche GT3 Cup Challenge Brazil skiljer sig en hel del från det skandinaviska mästerskapet. I Brasilien drivs bilarna av ett och samma team, Dener Motorsport, som ställer in alla bilar exakt lika. Det finns bara tre möjligheter till justering – bromsvåg, vinge och krängare. Till och med däcktrycket är det samma för alla förare.
Som gästförare i tävlingen får emellertid Öhman ett handikapp, 50 kg extravikt.
– Jag åker till Brasilien med en positiv inställning och en vilja att göra det bästa av situationen. Något testpass har vi inte utan det är kval direkt på fredag och sedan väntar race både lördag och söndag, säger Magnus och tillägger:
– Men det finns en gubbklass. Visserligen har jag inte en aning om vad det är för nivå på förarna i den, men i det sällskapet hoppas jag kunna vara med och konkurrera.

Från Brasilien flyger Magnus Öhman vidare till Mellanöstern och säsongspremiären i Porsche GT3 Cup Challenge Middle Esat, som avgörs på Dubai Autodrome 16-17 november. Starten blir hans femte i mästerskapet där han vann bronsklassen 2016/2017 och slutade tvåa i silverdivisionen förra vintern.
I Dubai får Öhman, precis som de två senaste säsongerna, sällskap av en annan Carrera Cup Scandinavia-förare, Christoffer Bergström.
Ytterligare en svensk, Michael Knutzon, kommer att medverka. Han deltog i flera tävlingar i fjol, men ska den här säsongen köra hela mästerskapet i bronsdivisionen.
Porsche GT3 Cup Challenge Middle East omfattar sex deltävlingar och avslutas i Bahrain 29-31 mars.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda