Skräckfyllda minnen till trots – Palm och Karlsson ser fram emot nytt gästspel på Nürburgring

– Ett väldigt obehagligt race.
– Rena rama skräcken.
Så minns Oscar Palm och Mats ”Snickar-Matte” Karlsson sin medverkan i Porsche Carrera World Cup på Nürburgring 2011.
Ändå är det med glädje och stor entusiasm båda återvänder till banan i Tyskland nästa vecka för årets fjärde deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Det var i juni 2011 som Porsche Carrera Cup Scandinavia gjorde sitt första gästspel på Nürburgring. Under namnet Porsche Carrera World Cup hade Porsche Motorsport samlat närmare hundra deltagare från världens alla Carrera Cup-serier för ett gemensamt race på den klassiska nordslingan, Nürburgring nordschleife.
Det skandinaviska mästerskapet bidrog med 13 förare. Oscar Palm, Mats Karlsson och Roar Lindland var med då och ska delta nu också.
– Det ska bli kul att komma ner till Nürburgring igen. Även om vi ska köra den korta varianten av GP-banan den här gången är det lite samma känsla nu som för sju år sedan, säger mästerskapstvåan Palm.
Mats Karlsson, som slog till med en andraplats i det första racet i Anderstorp senast, ser också positivt på resan till Tyskland.
– Det har varit ett långt uppehåll sedan Anderstorp och jag ser mycket fram emot att komma tillbaka till Nürburgring. Den kortare varianten av GP-banan är snabb och bred, lite som Rudskogen och Anderstorp, och jag tror att den kan pappas mig, säger Karlsson.

Båda är beredda att samla på sig nya, och förhoppningsvis positivare minnen, av Nürburgring. De från 2011 är både blöta och lite skräckfyllda.
– Tävlingen blev en utmaning för alla. Innan racet kom det supermycket regn och när starten gick låg det kvar mycket vatten på banan, säger Palm och tillägger:
– Man såg ingenting och det blev ett väldigt obehagligt race vilket många tvingades bryta. Det stod många bilar utmed räcket efter racet, minns Palm.

Säsongen 2011 var Mats Karlssons första i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Året innan hade han bara kört finalen på Mantorp Park.
– Porsche Carrera World Cup var dessutom min första tävling internationellt. Att utlandsdebutera på Nürburgrings nordslinga på en rejält blöt underlag var rena rama skräcken, berättar han.

Trots de tuffa, yttre omständigheterna tog sig både Palm och Karlsson runt de sex varven. Palm slutade på 37:e plats totalt och var trea bakom Johan Kristoffersson och Robin Rudholm av skandinaverna. Snickar-Matte slutade på 65:e plats och elfte man i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Med tanke på förutsättningarna tycker jag ändå att det gick ganska bra. 65:a var helt okey.
Palm var också nöjd med sin prestation.
– Det var väldigt många som bröt så jag nöjd med att jag tog mig runt och att jag kunde hålla en bra placering ända in i mål, säger han och tillägger:
– Nürburgring var skifthäftigt och ett minne för livet.

Den här gången har både Palm och Karlsson högre ambitioner med sitt besök i Tyskland än vad de hade för sju år sedan. Palm är tvåa i mästerskapet, bara sju poäng efter ledande Lukas Sundahl, och kommer till säsongens fjärde deltävling med en färsk seger i bagaget – hans första sedan säsongen 2014. Triumfen i Anderstorp var viktig för Palm och hans team, Oscar Palm Motorsport, och självklart siktar han på nya fullpoängare, på tysk mark.
Karlsson, som i år tävlar för Brink Motorsport, slog som sagt till med en andraplats i Anderstorp och vill gärna stå på pallen igen.
– Den interna placeringen i det skandinaviska mästerskapet är givetvis viktigast, men jag åker gärna ifrån tyskarna också – och de skandinaver som tävlar där, hälsar han.

Resultat Porsche Carrera World Cup, Nürburgring, 26 juli 2011.
1. René Rast
2. Norbert Siedler
3. Lance David Arnold

25. Johan Kristoffersson
30. Robin Rudholm
37. Oscar Palm
44. Mattias Stålknapp
48. Lars-Bertil Rantzow
49. Sveinung Tinnes-Mörk (segrare kat 2)
50. Roar Lindland
51. Philip Forsman
54. Daniel Haglöf
65. Mats Karlsson
DNF: Carl-Philip Bernadotte och Jan Brunstedt

Foto: Patrik Lindgren/PCCS

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda