Porsche Carrera Cup minns Nürburgring och laddar för intensiv slutspurt

Tre deltävlingar och sex race återstår av Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018.
Men innan vi blickar framåt mot Kanonloppet i Karlskoga kommande helg stannar vi upp och tittar i backspegeln på det synnerligen lyckade samarbetet med Porsche Carrera Cup Deutschland på Nürburgring första helgen i augusti.
– Jag är jättenöjd med hur eventet blev. Alla åkte därifrån med en positiv känsla i kroppen, säger Raine Wermelin, chef Porsche Sverige.

Mer än ett års förberedelse, 44 bilar på gridden och två täta, intensiva och publikfriande race på Nürburgrings sprintbana. Helgen i Tyskland blev en riktig höjdare för alla inblandade. För de 16 ekipagen från Porsche Carrera Cup Scandinavia, men också för förarna i det tyska mästerskapet och dess organisation.
– Våra tyska kollegor på Porsche Motorsport var oerhört gästvänliga. Det gav energi att se deras engagemang och glädje över att vi var där, konstaterar Wermelin.
Lika glad var han över de skandinaviska teamens reaktion på det unika samarrangemanget.
– Som jag uppfattat det ser alla positivt på att vi valde att förlägga den fjärde deltävlingen i vårt mästerskap i Tyskland och tillsammans med Porsche Carrera Cup Deutschland. Det blev en tävling som bland annat präglades av stor gästvänlighet, positiv stämning bland teamen och förhållandevis ren racing utan några stora smällar, vilket man självklart var lite orolig för innan med tanke på startfältets storlek.

Så det var värt allt jobb?
– Absolut. Det här har varit en stor grej för oss på många olika plan. En sak som vi jobbat mycket med har varit att få med teamen på det här och skaffa förutsättningar så de skulle tycka det var värt det. För det är inte bara vi som ska vara nöjda, de ska självklart också vara det.
Blir det någon fortsättning?
– Det här var ett speciellt tillfälle och en del i Porsches 70-årsfirande och vi kommer väl inte att göra något liknande för att fira 71 år 2019, säger Wermelin, ler och tillägger:
– Men det är en relevant fråga som vi hade med oss från start i det här projektet. Vi såg årets tävling som ett genrep som både vi och tyskarna nu ska utvärdera ihop med våra team. Men vi ser möjligheter till fler samspel, är öppna för det och tittar på att göra liknande saker framöver. Sedan får vi se om det blir om två år eller längre fram.

Deltävlingen på Nürburgring var en höjdare för alla skandinaviska förare. Oavsett resultat egentligen. Bara känslan att få ta ut sin Porsche 911 GT3 Cup på den klassiska och häftiga banan var garanterat magisk för samtliga.
Även sportsligt svarade gästerna från Skandinavien för en stark insats i den tuffa konkurrensen. Allra bäst lyckades Lukas Sundahl och Pontus Fredricsson, som med en 14:e respektive 15:e plats totalt tog full pott i mästerskapet. Finfina pallplatser blev det dessutom för Roar Lindland (tvåa båda dagarna), Magnus Öhman och Oscar Palm.

Men nu går alltså mästerskapet in sin avslutande fas med tre deltävlingar på fem veckor: Karlskoga, Rudskogen och finalen på Mantorp Park.
– Om man ska sammanfatta säsongen så här långt har den varit bra, samlat stora startfält och bjudit på bra och relativt städad körning med bra respekt mellan förarna.
– Herrarna i toppen är de väntade med Sundahl, Lindland och Palm överst i tabellen, men även förare som Pontus Fredricsson, Magnus Öhman och Mats Karlsson har övertygat med pallplatser, säger Wermelin och tillägger:
– Dessutom är det fortsatt mycket positivt snack om Porsche Carrera Cup Scandinavia, och de sex nya bilar som vi får in till nästa säsong är det ett stort intresse för. Både från nya förare och från sådana som kör generation 1-bilen i dag.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Gelleråsen Arena, Karlskoga 17-19 augusti
Fredag 17 augusti

Kl 11.40: Test 1 (30 min)
Kl 15.30: Test 2 (30 min)

Lördag 18 augusti
Kl 15.50: Kval, Q1 (17 min)
Kl 16.12: Kval, Q2 (8 min)

Söndag 19 augusti
Kl 11.40: Race 1 (20 min)
Kl 14.35: Race 2 (20 min)

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda