Mästerskapsledande Sundahl snabbast i öppningsdagen på Nürburgring

Det var mästerskapsledande Lukas Sundahl som inledde årets fjärde deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia bäst av alla. Under torsdagens intensiva träningsdag på Nürburgring var han snabbast av de skandinaviska förarna.
Oscar Palm var tätt bakom och han följdes i sin tur av Magnus Öhman, Pontus Fredricsson och Roar Lindland.
Av förarna i Porsche Approved Cup var Anton Marklund etta och åttonde man totalt.

Deltävlingen på Nürburgring i Tyskland, där Porsche Carrera Cup Scandinavia gör gemensam sak med det tyska Carrera Cup-mästerskapet, rivstartade med fyra långa testpass under torsdagen.
Med 44 bilar på banan blev det emellanåt lite trångt, men det sista passet delades upp på en halvtimme var per mästerskap. Det var också då som Lukas Sundahl från Växjö klockades för den bästa tiden för förarna från det skandinaviska mästerskapet – 1.29,992.
– Jag var inte riktigt nöjd med bilen i början på dagen, men vi gjorde lite justeringar. De i kombination med att vi åkte på nya däck under det sista passet gjorde att vi förbättrade oss några tiondelar från tidigare under dagen. Men något klockrent varv kan jag inte säga att det var, säger Sundahl, som uppenbarligen har med att ge.

En annan smålänning som var snabb i sommarvärmen på ”Ringen” under torsdagen var Oscar Palm, som var tolfte man totalt i det tredje passet och som i det fjärde förbättrade sin tid till 1.30,091.
– Sakta men säkert har det gått bättre och bättre, men det är jäkligt tufft där ute och man fattar inte hur förarna i toppen på det tyska mästerskapet kan köra så himla fort som de gör, säger Palm som ser fram emot fortsättningen på veckoslutet och inte minst lördagens kval.
– Kan man få ihop sektortiderna och alltihop så ser det väl helt okey ut, men det gäller att få det också. Det är bara att gå ut och göra sitt bästa, säger Palm som tror att det finns en chans för någon av de skandinaviska förarna att slå sig in bland de tio främsta i kvalet.
– Det är inte omöjligt, men det kommer att bli svårt.

Magnus Öhman förbättrade sig också under hela dagen och precis som många av sina konkurrenter noterades han för dagens bästa tid under det sista testpasset, 1.30,151.
– Det har gått bättre och bättre för varje pass, konstaterar Öhman som har erfarenhet av flera starter på Nürburgring.
– Jag har inte kört just den här bansträckningen men har varit här och halkat runt lite i olika sammanhang och det hade jag klar nytta av i dag. Jag hittar runt, vet åt vilket håll det svänger och mentalt har jag funderat på det här ett par tre dagar. Det är klart att det är en fördel, säger han.

Pontus Fredricsson var en annan som visade prov på bra fart. I det andra testpasset, då han också klockades för sin bästa tid för dagen, 1.30,386, var han tolfte man totalt.
– Det är sådana här banor jag gillar allra bäst. Mig passar det när det går undan i svängarna, säger Fredricsson, som verkligen ser fram emot fortsättningen.
– I lördagens kval är målsättningen en plats bland de tio främsta, slår han fast.

Roar Lindland, femma inledningsdagen, hoppas självklart också att kunna slå sig in bland de tio främsta totalt i kvalet. Som ende förare från Porsche Carrera Cup Scandinavia gjorde han det redan under torsdagens första testpass där han var nionde man.
– Nionde plats där är jag jättenöjd med. Det kändes bra och jag hoppas givetvis kunna fightas på den nivån senare i helgen också, men samtidigt får man inte glömma bort vilket mästerskap vi är här och försöker konkurrera med, säger Lindland, som jämte Porsche Carrera Cup Scandinavia kör Porsche Mobil1 Supercup där han ställs mot många av förarna i det tyska mästerskapet.

Bakom Lindland klockades Christoffer Bergström för sjätte och Mats ”Snickar-Matte” Karlsson för sjunde tid i det skandinaviska gänget. Den sistnämnde trivdes bra och var positiv över stämningen mellan förarna på banan.
– Det är många bilar, men det har fungerat bättre än vad jag trodde. Både vi och tyskarna visar bra respekt för varandra, säger Karlsson.
Åtta, och bäste förare i Porsche Approved Cup för Porsche 911 GT3 Cup (991 I), var Anton Marklund. Han skuggades i sin tur av Thomas Karlsson, som i det tredje testpasset sänkte sin tidigare bästatid med 2,5 sekunder.
– Första passet körde jag på begagnade däck och försökte lära mig banan. I det andra slog en sten sönder en kylare, men på nya däck i det tredje passet fick jag mycket bättre grepp och fick till en riktigt bra tid, säger Karlsson.
En stark insats svarade även Hugo Andersson, som fyller 17 år senare i år, för. Hugos tid i det andra testpasset gav honom tionde tid totalt och andra tid bakom Anton Marklund i Porsche Approved Cup, där elfteplacerade Ole William Nærsnes var trea.

Resultat.
Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Testdag Nürburgring, torsdag 2 augusti.

1) Lukas Sundahl, 1.29,992
2) Oscar Palm, 1.30,091
3) Magnus Öhman, 1.30,151
4) Pontus Fredricsson, 1.30,386
5) Roar Lindland, 1.30,673
6) Christoffer Bergström, 1.31,263
7) Mats Karlsson, 1.31,285
8) Anton Marklund, 1.31,684
9) Thomas Karlsson, 1.31,807
10) Hugo Andersson, 1.32,045
11) Ole William Nærsnes, 1.32,257
12) Steffen-Andre Feet, 1.32,549
13) Anssi-Jukka Kasi, 1.33, 489
14) David Lefévre, 1.33,950
15) Franck Århage, 1.33,955
16) Robin Jensen, 1.34,487

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda