Linus Lundqvist gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Karlskoga

Sveriges senaste, internationella formelbilsstjärna, Linus Lundqvist, kör Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena kommande helg.
Den unge talangen från Tyresö leder det brittiska F3-mästerskapet stort och ser fram emot att få göra ett inhopp i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) på banan i östra Värmland.

– Det är stort! Speciellt när man tittar på namnen som varit med innan. Jag har aldrig tävlat i en GT-bil tidigare. Än mindre i en Porsche med så mycket power. Det är extrem skillnad mot det jag kör normalt och det blir en kul utmaning. Jag tar det med en nypa salt och som en nyttig lärdom. För mig som raceförare är all erfarenhet bra och det ska bli jättekul att tävla på hemmaplan igen, säger Lundqvist.

I helgen går startskottet för den avgörande andra halvan i Skandinaviens snabbaste entyps-racingserie, Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter åtta av 14 race pågår en intensiv kamp om ledningen i mästerskapet mellan Lukas Sundahl, Roar Lindland och Oscar Palm. Inför starten på Gelleråsen skiljs toppförarna åt av bara 13 poäng.

Som extra krydda fortsätter Porsche Sverige satsningen på internationellt meriterade gästförare i Carrera Cup. Denna gång kommer utmaningen från ett av svensk racings stora framtidslöften. 19-årige Linus Lundqvist från Tyresö är en ung förare med stor talang som har utvecklats rekordsnabbt de senaste säsongerna.
2015 debuterade Linus inom formelbilsracingen och redan 2016 blev han mästare i Formula STCC Nordic. Förra året tog han det första steget i sin internationella karriär med en omtalad debutsäsong i brittiska Formel 4. Trots en rad tekniska problem under året vann han fem deltävlingar. På väg mot en fin femteplats i mästerskapet levererade han även elva pallplatser, fem pole position och satte snabbaste varvtid i hela nio race.

2018 är det verkliga genombrottsåret internationellt. Linus kör nu i brittiska F3, motorsporthistoriens viktigaste plantskola för blivande världsstjärnor. Bland tidigare mästare återfinns legendariska Formel 1-förare som Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Ayrton Senna och Mika Häkkinen. I år domineras mästerskapet av Linus Lundqvist från Tyresö.
– Helt magiskt! Det här är den bästa och roligaste säsongen i min karriär. Det är sällan man har tid att stanna och reflektera över hur bra det har gått. Man jobbar bara vidare och gör allt för att förbättra sig, säger Linus.
Hittills har Linus tagit sex segrar och tolv pallplatser i hård internationell konkurrens. Med två racehelger kvar har han en komfortabel ledning i mästerskapet 111 poäng före danske Nicolai Kjaergaard.

Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige, ser fram emot att få hälsa Lundqvist välkommen till mästerskapet.
– Vi är på ständig jakt efter nya talanger som kan utmana våra ordinarie förare. Grundkriteriet är internationella meriter och normalt sett är det betydligt äldre förare som är aktuella. Linus utvecklas så snabbt att vi tar chansen nu innan han på allvar försvinner iväg i en spännande internationell racingkarriär, säger Wermelin och tillägger:
– Det passar dessutom extra bra med en ung förarbegåvning som gästförare just nu. Vi har en spännande dialog med Porsche Motorsport om att sätta upp ett juniorprogram till Porsche Carrera Cup Scandinavia inför 2019–2020. Vi hoppas kunna bjuda på mer information om det inom kort.

Tidigare i år har Ola Nilsson och Björn Wirdheim med framgång kört Porsche Sveriges gula gästbil i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Gelleråsen Arena, Karlskoga 17-19 augusti
Fredag 17 augusti

Kl 11.40: Test 1 (30 min)
Kl 15.30: Test 2 (30 min)

Lördag 18 augusti
Kl 15.50: Kval, Q1 (17 min)
Kl 16.12: Kval, Q2 (8 min)

Söndag 19 augusti
Kl 11.40: Race 1 (20 min)
Kl 14.35: Race 2 (20 min)

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda