Dubbelt Lukas Sundahl i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen

Lukas Sundahl tog en dubbelseger när den femte deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga. Smålänningen vann heaten från pole position och efteråt fick han dela prispall med sina främsta konkurrenter i mästerskapstoppen, Roar Lindland och Oscar Palm.

Lukas Sundahl kom till Karlskoga med sex poängs ledning till Roar Lindland. Söndag kväll återvände Sundahl hem till Småland med ett dubbelt så stort försprång i mästerskapstabellen.
– Det var skönt att dra ifrån lite efter nollpoängaren i det andra racet i Tyskland senast. Kanske var det här min bästa racehelg den här säsongen, även om jag tycker att premiären i Knutstorp också var bra. Jag vann båda racen och tog bonuspoängen för snabbaste varv. Det går inte att göra så mycket mer, sa en glad och samlad Sundahl.

Laddar för revansch
Roar Lindland, tvåa i båda heaten, hade självklart hoppats på att kunna ta in några poäng på Sundahl i Karlskoga.
– Vi laddade för en dubbel här, men Lukas var snabb så det är bara att lyfta på hatten. Själv saknade jag det sista lilla fartmässigt, säger norrmannen, som kommer rejält revanschsugen till hemmatävlingen på Rudskogen 8-9 september.
När Carrera Cup gästade den norska banan i våras noterades Lindland för bästa facit av alla förare i mästerskapet. Han var tvåa i det första heatet och vann det andra.
– Jag trivdes på Rudskogen, banan är grym så det ska bli kul att komma tillbaka dit, säger han och medger att han måste sätta in en attack på Sundahl på hemmaplan för att skapa bästa möjliga förutsättningar inför finalen på Mantorp Park.
– Ja, så är det. Men det är fortsatt tajt i toppen och man är inte i mål förrän man tagit sig igenom sista svängen i finalen.

Palm dubbeltrea
Oscar Palm hade rygg på Lindland i båda heaten, men fick ändå nöja sig med två tredjeplatser.
– I slutet på det första heatet hade jag lite slagläge på honom, men då kom det några varvningar i vägen. Men jag tror inte att jag hade dykt på honom där ändå. Däremot så var jag betydligt snabbare i race två, men Roar körde smart, visste exakt när han skulle bromsa för att Pontus Lundqvist skulle ta in och börja fightas med mig. Så jag fick börja titta lite bakåt, sa Palm, som även passade på att ge Lukas Sundahl en eloge för hans körning och fart i helgen.

Inget kval
Topptrion Sundahl, Lindland och Palm inledde både racen från de tre främsta startpositionerna på gridden. Det berodde på att Porsche Carrera Cup Scandinavia valde att ställa in lördagens kval till följd av en svår olycka i en annan klass där en funktionär dessvärre förolyckades.
Utan kval bestämde ställningen i mästerskapet startpositionerna i båda heaten.

”Jag gjorde allt”
Pontus Fredricsson, som vann sitt första race i Carrera Cup på Nürburgring för ett par veckor sedan, var stark fyra i båda heaten. Magnus Öhman visade också fortsatt stabil form med två femteplatser.
Fredricsson kom ikapp Lindland och Palm i det andra heatet och var riktigt sugen på en pallplats.
– Jag gjorde allt vad jag kunde och tog i allt jag hade. Jag kände att jag var mycket snabbare än Oscar, men saknade det där sista lilla för att köra om. Men det var kul och det känns att farten finns, sa en glad Fredricsson.

Dubbel för Marklund
I Porsche Approved Cup för Porsche 911 GT3 Cup (991 I) tog Anton Marklund sin andra raka dubbelseger. Precis som Lukas Sundahl tog han dessutom extrapoäng för snabbaste varv. Marginalen i det första heatet var emellertid minsta tänkbara. Hugo Anderssons bästa varvtid var endast en tusendel (!) sämre än Marklunds.
Anton var givetvis nöjd med sin insats och utgångsläget inför de två avslutande deltävlingarna. Han är 65 poäng före ovan nämnde Andersson.
– Just nu är det roligare än någonsin att sitta i en Porsche. Vi har ett bra utgångsläge, det kan jag inte blunda för, men det är inte över förrän den feta damen sjunger, säger Marklund och tillägger:
– Jag tror nog Hugo kommer att göra allt han kan för att komma ikapp. Men som sagt, om jag spelar mina kort smart ska det nog gå.
Marklund var den ende som bokfördes för två pallplatser i Apprved Cup i Karlskoga. I det första heatet noterades Franck Århage för sin bästa placering hittills genom att bli tvåa och trea var Roger Hermansen. I det andra heatet var Hugo Andersson och Ole William Nærsnes tvåa och trea.

Lundqvist avancerade
Porsche Sveriges båda gästförare, formelbilstalangen Linus Lundqvist och tidigare rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist, skötte sig med den äran. Utan kval fick de finna sig i att starta sist i båda racen, men den utmaningen tog de på helt rätt sätt. Blomqvist fick visserligen nöja sig med 16:e och 15:e plats totalt i sin 991 I, men Lundqvist placerade sig som väntat betydligt högre upp. Från 20:e startposition körde han upp sig till sjunde plats i båda heaten.
Nämnas kan också att han var tvåa och trea under fredagens testpass.
– Det har varit jätteskoj. Jag är nöjd med min insats och glad över att jag fick den här chansen. Det är trots allt första gången jag kör en bil med tak över huvudet i tävlingssammanhang och Porschen är en brutal bil med mycket vikt och mycket power. Det krävs en hel del att ta den till gränsen som de i täten ligger på, men jag tycker ändå att vi var där uppe och sniffade. Det har varit en rolig helg, konstaterade Lundqvist belåtet.

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs på Rudskogen Motorsenter i Norge 8-9 september.

Preliminära resultat.
Porsche Carrera Cup Scandinavia, Karlskoga, 19 augusti 2018.
Race 1.

1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 1:05.022
2. Roar Lindland, Porsche Performance Team Norway, +1.534
3. Oscar Palm, Oscar Palm Motorsport, +3.097
4. Pontus Fredricsson, Tornfrakt Racing, +4.915
5. Magnus Öhman, Mtech Competition, +8.795
6. Mats Karlsson, Brink Motorsport, +19.506
7. Linus Lundqvist, Mtech Competition, +19.792
8. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +21.564
9. Anton Marklund (A), Marklund Motorsport, +26.407
10. Steffen Andre Feet, Feet Racing, +28.332
11. Franck Århage (A), Århage Racing, +30.054
12. Roger Hermansen (A), Hermansen Racing, +33.927
13. Peter Eriksson (A), Oscar Palm Motorsport, +35.533
14. Ole William Nærsnes (A), Jaffa Racing, +37.512
15. Krister Andero, SSK, +39.491
16. Stig Blomqvist, Mtech Competition, +56.941
17. David Lefevre (A), Oscar Palm Motorsport, +57.244
18. Tom Nylund (A), Sundahl Racing, +1 Lap
19. Hugo Andersson (A), PWR Racing – Customer Team, -1 varv
Anssi-Jukka Kasi (A), PWR Racing – Customer Team, bröt

Race 2.
1. Lukas Sundahl, 1:04.746
2. Roar Lindland, +1.935
3. Oscar Palm, +2.546
4. Pontus Fredricsson, +2.936
5. Magnus Öhman, +10.367
6. Mats Karlsson, +13.958
7. Linus Lundqvist, +14.621
8. Anton Marklund (A), +22.022
9. Steffen Andre Feet, +26.472
10. Hugo Andersson (A), +32.090
11. Ole William Nærsnes (A), +36.201
12. Roger Hermansen (A), +41.441
13. Thomas Karlsson, +42.826
14. Peter Eriksson (A), +48.229
15. Stig Blomqvist, +1:06.954
16. David Lefevre (A), +1 Lap
17. Tom Nylund (A), +5 Laps
Anssi-Jukka Kasi (A), bröt
Franck Århage (A), bröt
Krister Andero, bröt

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda