Sundahl och Palm dominerade Porsche Carrera Cup-kvalet i Anderstorp

Lukas Sundahl och Oscar Palm står i första startled i söndagens båda race i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Anderstorp Raceway.
Sundahl var snabbast före Palm i Q1, kvalet till det första heatet. I Q2 var rollerna de ombytta.
Mats ”Snickar-Matte” Karlsson och Roar Lindland noterades för var sin tredjeplats medan gästföraren Björn Wirdheim kvalade in som fyra till båda racen.

Mästerskapets toppduo, Lukas Sundahl från Växjö och Oscar Palm från Jönköping, tog inte helt oväntat hand om kommandot i lördagens kval. Efter snabbaste tid i båda testpassen fick Oscar Palm gälla som knapp favorit, men i Q1 fick han ge sig för Sundahl. Om än bara med 24 tusendelar.
I Q2 tog Palm emellertid snabb revansch.
– I Q1 fanns det mycket mer att ge, men på mitt kanske allra snabbaste varv gjorde jag ett jättemisstag och var av banan med hela bilen. Tiden och prestationen i Q2 var bra, summerade Palm, som självklart hade hoppats på dubbla pole positions, men som ändå var glad över att han redan under lördagen lyckades bryta sin unika trend på idel tredjeplatser i såväl kval som race den här säsongen.

Dubbla pole positions hade även Sundahl som mål.
– Efter snabbaste varv i Q1 trodde och hoppades jag på en ny poletid i Q2. Jag lyckades visserligen förbättra mig, men bilen kändes inte lika bra. Mitt kvalfacit var okey, men det kunde ha gått bättre, summerade Sundahl.

Den stora överraskningen i kvalet var Mats ”Snickar-Matte” Karlsson som i det sista varvet i Q1 avancerade från sjunde till tredje plats. I Q2 fick han nöja sig med sjätte tid.
– Det har känts bra hela helgen. Jag trivs verkligen här i Anderstorp. Det här är en riktig racerbara där man kan sträcka ut ordentligt. I Q2 kastade jag bort några tiondelar, men visst är jag nöjd med min prestation. Så här bra har jag inte kvalet sedan jag var tvåa i Skövde för några år sedan. Men den kvalplatsen, som var till det andra heatet, fick jag aldrig utnyttja eftersom jag kraschade i det första heatet och fick bryta, säger Karlsson.

Norrmannen Roar Lindland, trea i bakom Sundahl och Palm i mästerskapstabellen, var trea i Q2, men ”bara” femma i Q1 – en futtig tusendel bakom Björn Wirdheim.
– Jag var trea i Q1 också ända fram till att det blev rödflagg. När vi kom igång igen efter det tappade jag två placeringar. Jag ger mig ändå godkänt betyg i dag, säger Lindland som tror på goda möjligheter att till ett bra resultat i söndagens race.
– Det pratas om att det ska bli regn och jag tror kanske att det kan vara en fördel för mig med regn i det första heatet där jag startar femma.

Björn Wirdheim, gästförare i Porsche Sveriges knallgula Porsche 911 GT3 Cup (991 II), noterades för dubbla fjärdeplatser i kvalet.
– Det kändes bra. Jag hade ingen tid alls i bilen när jag kom hit i går och för varje gång jag är ute på banan hittar jag mer tid. Lite olyckligt var det att jag inte fick till något riktigt bra försök på nya däck i förmiddagens test. Nu fick jag lära känna däcken i kvalet i stället och lyckades förbättra mig från Q1 till Q2, säger han.
Wirdheim har aldrig tävlat i en Porsche tidigare i sin långa och framgångsrika karriär och medger att det inte varit helt lätt att bekanta sig med bilen.
– Svårast tycker jag det är att hitta rätt bromspunkter. Jag är fortfarande lite för försiktig.

Startfältets andre gästförare, tidigare rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist, gladde många med sin medverkan på Anderstorp Raceway. Helt nöjd med sin kvalplacering längre ner i fältet var han emellertid inte.
– Vad ska man säga. Det blir bättre och bättre, men det tar en stund innan man törs, medgav han.
I Porsche Approved Cup för 911 I-bilar var det återigen Lars-Bertil Rantzow i topp i resultatlistan. Han var åttonde man i Q1 och den ende i sin klass som avancerade till Q2 där han slutade sjua.

Resultat.
Porsche Carrera Cup Scandinavia 16 juni.
Kval, Q1.

1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 1:34.167
2. Oscar Palm, Oscar Palm Motorsport, +0.024
3. Mats Karlsson, Brink Motorsport, +0.277
4. Björn Wirdheim, Mtech Competition, +0.365
5. Roar Lindland, Porsche Performance Team Norway, +0.366
6. Magnus Öhman, Mtech Competition, +0.591
7. Christoffer Bergstrom, Team Pampas, +0.618
8. Lars-Bertil Rantzow (A), Mtech Competition, +0.673
9. Anton Marklund (A), Marklund Motorsport, +1.024
10. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +1.313
11. Pontus Fredricsson, Tornfrakt Racing, +1.473
12. SteffenAndre Feet, Feet Racing, +1.736
13. Peter Eriksson (A), Oscar Palm Motorsport, +1.766
14. Roger Hermansen (A), Hermansen Racing, +2.255
15. Ole William Nærsnes (A), Jaffa Racing Norge, +2.273
16. Ingvar Mattsson, Mattsson Motorsport, +2.993
17. Anssi-Jukka Kasi (A), PWR Racing Customer Team, +3.202
18. Hugo Andersson (A), PWR Racing Customer Team, +3.798
19. Tom Nylund (A), Sundahl Racing, +3.909
20. Stig Blomqvist, Mtech Competition, +4.251
21. Mats Ek Tidstrand, Just Racing, +4.454
22. David Lefevre (A), Oscar Palm Motorsport, +5.141
Krister Andero, SSK, utesluten
Franck Århage (A), Årshaga Racing, utesluten
Robin Jensen, Just Racing, utesluten

Q2.
1. Oscar Palm, 1:33.508
2. Lukas Sundahl, +0.135
3. Roar Lindland, +0.440
4. Björn Wirdheim, +0.443
5. Christoffer Bergstrom, +0.565
6. Mats Karlsson, +0.811
7. Lars-Bertil Rantzow (A), +0.886
8. Magnus Öhman, +1.079

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda