Tom Nylund klar för Porsche Carrera Cup Scandinavia när Sundahl Racing satsar med två bilar

Tom Nylund gjorde inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia både 2013 och 2014. Nu är finländaren tillbaka – för att delta i hela mästerskapet!
Nylund ska tävla för Sundahl Racing där han kommer att köra den Porsche 911 GT3 Cup (991 I) med vilken Lukas Sundahl blev tvåa i mästerskapet 2017.
Lukas själv är klar för start i teamets nya 991 II.

Porsche Carrera Cup Scandinavia får stor nordisk prägel 2018. Förutom att två deltävlingar ska avgöras på Rudskogen Motorsenter i Norge är det redan klart med minst en norsk och en finländsk förare i startfältet.
Nyligen offentliggjorde GT2-mästaren Ole William Nærsnes en satsning i Approved Cup, klassen i klassen för Porsche 911 GT3 Cup (991 I), och nu hakar finländaren Tom Nylund på.
– Jag har köpt bilen av Sundahl Racing som ska driva den åt mig. Jag tävlade inte alls i år men 2016 körde jag hela serien hemma i Finland och blev femma totalt och trea i min klass i en Porsche 997, berättar Nylund på klingande finlandssvenska.
Den 57-årige racern kommer från Vasa, med sedan sommaren 2016 bor han i småländska Tranås varifrån han driver DBC-Sweden, stora distributör inom motorsport.

Hemma i Finland har Nylund fortfarande kvar sitt gamla team, Wasa GT3 Racing, som han håller igång med förarkollegorna Johan Westergård och Dennis Nylund. Wasa GT3 Racing har framgångsrikt drivit bilar i Porsche GT3 Cup Challenge Finland i fler säsonger. Bland annat tävlade Anssi-Jukka Kasi för det finska teamet innan han tog klivet över till Porsche Carrera Cup Scandinavia 2016.
– Vi har haft tre, fyra bilar och satsningarna har krävt mycket jobb. Som förare i Sundahl Racing får jag chansen att helt koncentrera mig på racingen. Nu ska jag bara köra, teamet sköter allt det andra.

Nylund har varit framgångsrik hemma i Finland. Nu är det upp till bevis mot konkurrenter i det skandinaviska Porsche Carrera Cup-mästerskapet – och i Porsche Approved Cup.
– Och jag har stor press på mig. Teamchefen Per Sundahl har sagt till mig att jag måste vinna Approved Cup, säger Nylund, skrattar och tillägger:
– Jag tävlar i första hand för att det är roligt, men på den bättre halvan i tabellen vill jag självklart vara och jag har som mål att testa alla banor i mästerskapet innan jag ska tävla på dem. Den enda jag kört tidigare är Mantorp Park.

Banan i Östergötland körde Nylund 2014, då finalen i Porsche Carrera Cup avgjordes där. Samma år startade han även i ”Finnkampen”, deltävlingen hemma i Alastaro, Finland.
– Då låg jag faktiskt femma ett tag. Innan jag körde av, minns han och skrattar.

Tom Nylund har definitivt kapacitet att blanda sig i toppen bland övriga 991 I-förare i Approved Cup.
– Det är ingen tvekan om att vi siktar högt med Nylund. Han är snabb och har flera års erfarenhet av att tävla med Porsche 911. Vi möttes första gången i samband med deltävlingen i Anderstorp i somras och har träffats några gånger under hösten för att diskutera fram en bra lösning för båda parter. Det ska bli roligt att tillsammans med Nylund ta steget till tvåbilsteam och även om han och Lukas inte kommer att köra samma generation bil tror jag att båda får nytta av det här samarbetet, säger Per Sundahl.
Det Växjöbaserade familjeteamet kommer att engagera två nya mekaniker för att kunna erbjuda teamets båda förare bästa möjliga support.
– Vi kommer att ha två mekaniker på varje bil, men de kommer att dela på raceingenjör som även kommande säsong blir Joakim Thörjesson.

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018
4-5 maj: Ring Knutstorp
19-20 maj: Rudskogen, Norge
16-17 juni: Anderstorp
4-5 augusti: Nürburgring, Tyskland
18-19 augusti: Karlskoga
8-9 september: Rudskogen, Norge
21-22 september: Mantorp Park

Bild.
Foto: Wasa GT3 Racing
Det är tillsammans med Per Sundahl (t.v.), Lukas Sundahl (t.h.) och Sundahl Racing från Växjö som Tom Nylund satsar på Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda