Sundahl vann och tog in på Mangs i tabelltoppen

Det tätnar i toppen på Porsche Carrera Cup Scandinavia. Under den första tävlingsdagen på Anderstorp Raceway nästan halverade Lukas Sundahl avståndet till ledande Jocke Mangs.
Sundahl vann lördagens heat före Robin Hansson och Lars-Bertil Rantzow. Jocke Mangs fick nöja sig med fjärde plats.
Gästföraren Felix Rosenqvist, som startade i pole position, åkte av i ledning och bröt.

När Lukas Sundahl kom till Anderstorp hade han 15 poäng upp till ledande Jocke Mangs. Under den första tävlingsdagen nästan halverade han avståndet. Både Sundahl och Mangs erövrade var sin bonuspoäng i kvalet, men i racet samlade Sundahl flest. Där hade han dessutom snabbaste varv vilket gav en extrapoäng.
Inför söndagens race är Sundahl bara åtta poäng efter.
– Ett sånt här race till så är jag ifatt, konstaterade han optimistiskt efter målgång.

Felix Rosenqvist tog starten från pole position, men bakom blev det stenhårt mellan Mangs och Sundahl. De åkte sida vi sida i flera kurvor innan Sundahl till slut kunde ta andraplatsen bakom Rosenqvist.
Den sistnämnde ryckte åt sig en ledning, men med tre varv kvar att köra åkte han av och bröt. På samma varv lyckades både Robin Hansson och Lars-Bertil Rantzow ta sig om Mangs, som helt plötsligt var nere på fjärde plats.
– Jag gjorde en liten miss, Robin kom förbi, vi stötte ihop och så tog sig Rantzow om också. Det var inte riktigt enligt planen, sa en lite nedstämd Mangs.

Sundahl, som tog sin andra seger i Porsche Carrera Cup, var givetvis mer uppåt.
– Målet inför den här deltävlingen var givetvis att krympa avståndet till Mangs. Det gick vår väg i dag, men jag kände mig stressad. Hansson blinkade på mig flera gånger och ville om, sa Sundahl, som startar från andra ruta i söndagens race. Han kommer att ha Mangs snett bakom sig på tredje plats.
Lika glad som Sundahl var Lars-Bertil Rantzow, veteranen som toppar ”mästerskapet” för förarna över 40 år, men som ofta även utmanar om toppositioner totalt. Lördagens pallplats var hans andra den här säsongen.
– Kul att få stå på den ordinarie pallen igen, sa Rantzow, som faktiskt var uppe och nosade på andreplacerade Robin Hansson vid ett par tillfällen.

Bakom toppkvartetten tog tabelltrean Oscar Palm en femteplats efter att ha tagit sig förbi Pontus Fredricsson med bara ett par varv kvar att köra.
TV-profilen Mats ”Snickar-Matte” Karlsson var sjua och topp tio-listan avrundades av Magnus Öhman, Thomas Karlsson och Peter Eriksson.

För Felix Rosenqvist, som såg ut att gå mot segern, slutade alltså racet vid sidan av banan med tre varv kvar att köra.
– Jag vet inte riktigt vad som hände. Det kändes bra fram till dess och jag hade faktiskt börjat slå av lite på tempot där mot slutet – jag kanske tappade koncentrationen för någon sekund. Samtidigt kändes det väldigt konstigt i den situationen. Bromsarna låste sig så fort jag tryckte på pedalen, så vi får undersöka vad som egentligen hände. Överlag har det annars varit en härlig dag här i Anderstorp och det är verkligen kul att få köra här på hemmaplan. Jag ser fram emot morgondagen, sa Rosenqvist.
I morgon, söndag, fortsätter Porsche Carrera Cup med helgens andra heat på Anderstorp Raceway. Det avgörs klockan 14.25.

Race 1 Porsche Carrera Cup, Anderstorp 2 september.
1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 1:35.567
2. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +0.675
3. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, +1.644
4. Jocke Mangs, bennys, +2.217
5. Oscar Palm, Team CBC, +4.734
6. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +5.692
7. Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, +9.842
8. Magnus Öhman, Mtech Competition, +10.132
9. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +12.701
10. Peter Eriksson, Team CBC, +28.358
11. Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, +31.106
12. Felix Rosenqvist, Mtech Competition, + 4 varv
Ingvar Mattsson, Mattssons Fasterners, bröt.

Topp 6 i mästerskapet inför söndagens race.
1. Jocke Mangs, 182 poäng
2. Lukas Sundahl, 174
3. Oscar Palm, 151
4. Robin Hansson, 139
5. Philip Morin, 135
6. Pontus Fredricsson, 127

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda