Jocke Mangs mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Jocke Mangs kan titulera sig mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. För tredje gången i karriären. Med två pallplatser – trea och tvåa – i finalen på Mantorp Park höll han undan för Lukas Sundahl och såg till att team bennys fick fira som mästare för andra året i rad.
Efter en intensiv finalhelg, där Philip Morin vann båda heaten i överlägsen stil, slutade Lukas Sundahl tvåa i mästerskapet närmast följd av Oscar Palm på tredje plats.

Jocke Mangs eller Lukas Sundahl? Det var frågan när Porsche Carrera Cup gick in i finalhelgen på Mantorp Park. Med två race kvar hade den förstnämnde ett litet övertag på Sundahl. Han ledde med sex poäng.
Mangs tog ytterligare två i det första heatet där han blev trea, placeringen före Lukas Sundahl. Länge var det emellertid ombytta roller mellan de båda titelkandidaterna, men på det nionde varvet bromsade sig Mangs om Sundahl.
Efteråt kallade han inte den omkörningen för mästerskapsavgörande. Men nästan.
– Det kändes som om den omkörningen gjorde så att det blev lite bättre, och jag är stolt över att jag gjorde den. Jag ville köra bra och inte bara toksafea hem det, sa Mangs vars utgångsläge inför säsongens sista heat var synnerligen fördelaktigt: ledning med åtta poäng och start från ruta tre samtidigt som Sundahl startade tre platser längre ner.
– Jag kände mig trygg på min plats i inledningen av racet. Sedan fick jag besked om att Lukas hade problem och att han till slut tvingades i depå och bryta. Då var det svårt att prestera det perfekta racet, sa en leende Mangs och tackade team bennys med Benny Larsson och teamchefen Rolf Andersson i spetsen.
Teamägaren Benny Larsson var stolt över Mangs och hans insats.
– Bra kört, bra tänkt och bra utfört. Man kan inte bli bättre än etta. Jocke och det här fantastiska teamet har skött det här på ett alldeles utmärkt sätt, sa Larsson som för andra året i rad fick guldjubla.
2016 vann team bennys mästerskapet med Fredrik Larsson.

Växjösonen Lukas Sundahl var självklart besviken och dämpad efter finalhelgen. Han försökte utmana Mangs, men räckte inte riktigt till.
– Vi har haft en helt okey säsong, men avslutningen blev väl sådär, medgav smålänningen som ställdes inför en tuff uppgift i det andra heatet.
– Jag var tvungen att avancera och hade egentligen ingenting att förlora.
Från sjätte position försökte han ta sig om Pontus Fredricsson, men bilarna krokade ihop med skador som följd.
– Det gick lite styrstag och grejer fram. Jag försökte några varv, men sedan gick det inte längre.

Oscar Palm avslutade säsongen starkt med dubbla pallplatser, tvåa och trea. Det räckte för att han skulle hålla undan för Robin Hansson och säkra tredjeplatsen i mästerskapet. Hansson såg länge ut att bli tvåa i det andra heatet, men bromsade på sig i den nästa sista kurvan och tappade till fjärde plats. Fyra blev också hans slutplacering i tabellen.

Bakom Hansson spurtade Philip Morin mästerligt. Från pole position i båda heaten vann han finalracen överlägset. Segrarna såg likvärdiga ut: Morin tog starten, ryckte i täten och ”defilerade” mot segern.
Norrlänningen övertygade verkligen och det är helt klart att hans satsning på Porsche Mobil1 Supercup utvecklat honom ytterligare jämfört med i fjol då han blev tvåa bakom Fredrik Larsson i Carrera Cup.
På grund av sin internationella satsning har Morin inte kört samtliga deltävlingar i det skandinaviska mästerskapet i år.

I Masters Cup, mästerskapet för förare över 40 år, avslutade Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, säsongen med sin elfte och tolfte seger på 14 försök. 57-åringen vann mästerskapet i stor stil före teamkompisen Magnus Öhman och noterades för sjunde och femte plats totalt i de båda finalracen.
– Jag är nöjd med säsongen. Jag har inte hållit ihop alla race, men samtidigt har jag inte varit så här snabb och med och fightats med toppen tidsmässigt på många år, säger skåningen, som hotar med att inte återkomma 2018.
– Jag har bestämt mig för att ta ett sabbatsår. Dels på grund av att jag har lite nackbekymmer, men också för att jobbet tar mycket tid. Jag tar ett sabbatsår när jag är som bäst, säger han och skrattar gott.

Resultat.
Porsche Carrera Cup Scandinavia, Mantorp Park, 15-16 september.
Race 1.

1. Philip Morin, Official Team Martinet by Almeras, 1:17.629
2. Oscar Palm, Team CBC, +5.857
3. Jocke Mangs, bennys, +8.805
4. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +9.833
5. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +11.102
6. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +12.430
7. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, +12.959
8. Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, +13.773
9. Mads Östberg, Mtech Competition, +31.303
10. Magnus Öhman, Mtech Competition, +33.544
11. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +33.779
12. Ingvar Mattsson, Mattssons Fasterners, +51.897
13. Peter Eriksson, Team CBC, +54.093
14. Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, +55.666

Race 2.
1. Philip Morin, Official Team Martinet by Almeras, 1:17.792
2. Jocke Mangs, bennys, +5.219
3. Oscar Palm, Team CBC, +5.908
4. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +6.597
5. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, +17.895
6. Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, +19.919
7. Mads Östberg, Mtech Competition, +21.175
8. Magnus Öhman, Mtech Competition, +24.814
9. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +25.185
10. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +27.132
11. Ingvar Mattsson, Mattssons Fasterners, +45.365
12. Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, +49.235
DNF. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, DNF
DNF. Peter Eriksson, Team CBC, DNF

Slutställning mästerskapet.
1. Jocke Mangs, 234 poäng
2. Lukas Sundahl, 208
3. Oscar Palm, 195
4. Robin Hansson, 181
5. Philip Morin, 179
6. Pontus Fredricsson, 158
7. Lars-Bertil Rantzow, 150
8. Magnus Öhman, 102
9. Anton Marklund, 95
10. Thomas Karlsson, 89
11. Mats Karlsson, 75
12. Anssi-Jukka Kasi, 70
13. Ingvar Mattsson, 30
14. Peter Eriksson, 30

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda