Titeln före segrar för Mangs när Porsche Carrera Cup går mot sitt avgörande

Philip Morin är tillbaka, Richard Göransson gästspelar och i toppen jagar ett koppel förare mästerskapsledande Jocke Mangs.
Förutsättningarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia inför Kanonloppet i Karlskoga kommande helg är bästa tänkbara.

Fyra deltävlingar är avgjorda, tre återstår. Slutspurten i Porsche Carrera Cup Scandinavia inleds på Gelleråsbanan i östra Värmland 11-13 augusti.
Favorittippade Jocke Mangs kommer till Karlskoga i ledning. Mangs har varit säkerheten själv hittills den här säsongen med sju av åtta race bland de fem bästa. Team bennys-föraren har noterats för flest snabbaste varv och stått på pallen fyra gånger. Men han saknar faktiskt en seger.
– Poängmässigt har jag en seger. Det räcker för mig, säger Mangs och syftar på andraplatsen i Norge som gav full pott eftersom racet vanns av gästföraren Dennis Olsen, som inte fick tillgodoräkna sig några poäng.
Klart att Mangs vill vinna race, men hans huvudmål den här säsongen är ett annat: att vinna nästerskapet.
– Det är vad jag fått som uppgift och det är det jag verkligen vill göra. Vi har lyckats bra med vår strategi hittills och fortsätter på den vägen. Skulle jag vinna mästerskapet utan att ta en enda raceseger skulle jag ändå vara glad. Det är mästaren folk kommer ihåg, säger han.
Anledningen till att Mangs ännu inte fått stå överst på prispallen är bland annat hans förhållandevis klena kvalfacit så här långt.
– Jag vet inte riktigt vad jag gör för fel. Något är det som jag som förare eller vi som team inte har hundra koll på ännu för att optimera däcken i 2-3 varv. Att kvala brukar normalt sett vara en av mina starka sidor.

Kvalsnabb i sista tävlingen innan sommaruppehållet var Lukas Sundahl. Smålänningen erövrade dubbla pole positions och fick äntligen vinna sitt första race i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Den känslan vill han självklart uppleva igen, gärna redan i Karlskoga på söndag.
Lukas Sundahl är tvåa, tio poäng bakom Mangs, inför avslutningen. Han skuggas närmast av Oscar Palm och Robin Hansson. Palm har varit stabil från start i årets mästerskap och nådde i det sista racet i Falkenberg sin bästa placering hittills under säsongen genom att bli tvåa bakom Sundahl.
Hansson är årets mest vinstrike förare, men trots dubbeln i Alastaro och fullpoängaren i det första racet i Västkustloppet har han åtta poäng upp till Palm. Orsaken är självklart att Fragus Racing-föraren lämnade tredje deltävlingen, som avgjordes i Norge, helt utan poäng.
Då var Hansson 33 poäng från täten. Inför Karlskoga återstår det 22 att ta in på toppen.

Philip Morin förlorade ledningen i tabellen då han stod över Falkenberg till förmån för sin satsning i Porsche Mobil1 Supercup. Nu är norrlänningen tillbaka för att klättra från den femteplats han trillat ner till. Morin har varit tvåa tre gånger hittills och är precis som Mangs, Palm och många andra sugen på säsongens första seger.

Av åtta förstaplatser har Robin Hansson erövrat tre och Lukas Sundahl en. Övriga har gått till mästerskapets gästförare. Felix Rosenqvist vann båda racen i premiären på Ring Knutstorp och hemma på Rudskogen stod Dennis Olsen i en klass för sig.
I Karlskoga gör Richard Göransson ett inhopp i Porsche Sveriges 911 GT3 Cup med ambition att slåss högt upp.
– Jag åker för att vinna race, det är målet med helgen, säger den femfaldige STCC-mästaren vars tävlingserfarenhet av Porsche är begränsad.
– Jag har aldrig tävlat med Porsche förutom när jag körde Safarirallyt för några år sedan. Men där var det inte så mycket asfalt, säger han och ler.

I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, toppar Lars-Bertil Rantzow tabellen efter sju segrar på åtta race. Bakom är det emellertid stenhårt mellan Rantzows teamkompisar i Mtech Competition, Magnus Öhman och Thomas Karlsson. Bara fem poäng skiljer dem åt inför helgens framträdande i Karlskoga. Båda fick sällskap av Mats ”Snickar-Matte” Karlsson i kampen om pallplatserna i Falkenberg. Starten var ”Snickar-Mattes” andra för säsongen, men nu har han bestämt sig för att fullfölja mästerskapet och köra alla resterande deltävlingar – Karlskoga, Anderstorp och Mantorp Park.

I Falkenberg var det för övrigt många i startfältet som visade god form med bra resultat. Anton Marklund, ovan nämnde ”Snickar-Matte”, Thomas Karlsson, Peter Eriksson, Anssi-Jukka Kasi och Ingvar Matsson – alla slog eller tangerade säsongsbästa med fina placeringar i det första heatet.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Karlskoga 11-13 augusti.
Fredag 11 augusti
Kl 11.20: Test 1 (45 min)
Kl 15.15: Test 2 (45 min)

Lördag 12 augusti
Kl 11.00: Kval, Q1 och Q2 (30 min)

Söndag 13 augusti
Kl 10.25: Race 1 (20 min)
Kl 14.10: Race 2 (18 min)

Ställningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia efter 4 av 7 deltävlingar.
1) Jocke Mangs, bennys, 129 poäng
2) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 119
3) Oscar Palm, Team CBC, 115
4) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 107
5) Philip Morin, Official Team Martinet By Alméras, 103
6) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 85
7) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 84
8) Anton Marklund, bennys, 71
9) Magnus Öhman, Mtech Competition, 59
10) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 55
11) Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, 40
12) Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, 29
13) Peter Erikson, Team CBC, 16
14) Ingvar Mattsson, 11

Porsche Carrera Cup Scandinavia i TV
Live SVT1 och SVT Play söndag 13 augusti kl 13.30-16.30.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda