Topptrio gör sig beredd att ta över ledningen i Porsche Carrera Cup

Jocke Mangs, Lukas Sundahl eller Oscar Palm?
Vem tar över taktpinnen i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Falkenberg 8-9 juli?
Trion har drömläge eftersom mästerskapsledande Philip Morin står över till förmån för Porsche Mobil1 Supercup på Red Bull Ring i Österrike.

Det är tätt i toppen i Porsche Carrera Cup efter tre körda deltävlingar. Morin leder mästerskapet på 103 poäng, men skuggas av ovan nämnda trio. Team bennys-föraren Mangs är tvåa med 96 poäng, två pinnar före Växjösonen Sundahl.
Trea är en annan smålänning, Oscar Palm från Jönköping. Han har kört ihop 87 poäng för Team CBC.
En teoretisk chans av ta sig hela vägen förbi Morin har även femteplacerade Robin Hansson, som tyvärr blev utan poäng på Rudskogen. Men gör han som i Alastaro, där han vann båda racen och körde ihop 42 poäng, tar han sig förbi och blandar sig på nytt i toppstriden.

Med tre pallplatser var är Jocke Mangs och Lukas Sundahl de förare som lyckats bäst bakom Morin i mästerskapets inledning. Båda är bokförda för en andraplats och två tredjeplaceringar hittills. Två tredjeplatser har även Palm kört till sig under de inledande tre deltävlingarna.
Robin Hansson är den ende av de ordinarie mästerskapsförarna som fått kliva upp överst på prispallen i år. I premiären på Ring Knutstorp vann gästföraren Felix Rosenqvist båda heaten, en prestation som kopierades av inhopparen Dennis Olsen på Rudskogen.
Varken Rosenqvist eller Olsen får emellertid tillgodoräkna sig några mästerskapspoäng eftersom de klassificeras som gästförare.

Vill kvala bättre
Jocke Mangs åker till Halland med bäst utgångsläge av de förare som skuggar Philip Morin i tabelltoppen.
– Om jag tar över ledningen? Vi får se. Det är jämnt i toppen och jag har stor respekt för killarna bakom – Sundahl, Palm och Hansson. Precis som i fjol tror jag att kampen om titeln inte kommer att avgöras förrän i finalen på Mantorp Park, säger Mangs som körmässigt är jag nöjd med starten på säsongen.
– Men jag behöver kvala lite bättre än vad jag gjort hittills. Man måste kvala etta eller två för att vara med och slåss om segrarna, säger Mangs, som visat bra fart i racen.
Faktum är att han har klockats för snabbaste varv i samtliga andraheat i de tävlingar som hittills avgjorts. Med tre snabbaste varv toppar han Chopard Fastets Lap Award där en exklusiv klocka väntar segaren efter säsongens slut.
Mangs återvänder till Falkenberg med positiva minnen från i fjol. Där och då bröt han nämligen en mer än säsongslång väntan på seger när han var först över mållinjen i det andra heatet.
– Det brukar gå bra i Falkenberg och jag tror faktiskt att jag har vunnit i alla klasser jag kört där. I år siktar vi på ett riktigt bra kval och sedan är det bara att hålla i så mycket det går i racen.

Rekordbra start
Lukas Sundahl har börjat sin tredje säsong i Porsche Carrera Cup rekordbra. Växjösonen, som fick vänta på en pallplats ända till den sista deltävlingen både 2015 och 2016, har varit topp tre i varje deltävling hittills. Han inledde med en andraplats bakom Rosenqvist i premiären och var trea i det avslutande heatet både i Alastaro och på Rudskogen.
– Det känns definitivt som om både jag och teamet tagit ett steg framåt till den här säsongen. Alla i toppen åker fortare i år, men det känns som om vi hänger med, säger Sundahl blygsamt.
Falkenberg är den bana i mästerskapet Lukas tycker bäst om. Ändå är en femteplats hans bästa facit hittills på fyra försök i teamets Porsche 911 GT3 Cup.
– Resultaten har inte riktigt blivit vad vi hoppats på. Jag har haft problem att få bilen att gå bra över krönen på baksidan.
I år hoppas Sundahl på bättre utdelning. En ny pallplats, kanske rent av första segern, är vad han hoppas på. Bland annat.
– Det skulle vara riktigt skönt att ta semester i topp på tabellen.

Intensiv racehelg
Oscar Palm kan självklart tänka sig en liknande situation fram till deltävlingen i Karlskoga i mitten på augusti och han åker till Västkustloppet med bra självförtroende.
– Jag gillar Falkenberg, var snabb i racen där förra året och har goda förhoppningar om att plocka många poäng i år, säger smålänningen som räknar med att det, precis som tidigare under säsongen, kommer att bli tajt i kampen om pallplatserna.
Tävlingshelgen i Falkenberg blir intensiv för Oscar – och teamkompisen i Team CBC, Peter Eriksson. Jämte Carrera Cup ska de nämligen dela bil i Swedish GT som utöver test och kval också genomför två race.
– Jag har inte kört GT på många år, men nu har jag och Peter bestämt oss för att göra en gemensam satsning i Falkenberg. Vi tar det här racet som det kommer, men det är inte alls omöjligt att vi kör fler av tävlingarna som återstår i GT-mästerskapet, säger Palm och konstaterar:
– Det blir mycket bilkörning för mig den här helgen och det är bara positivt.

Carrera Cup i SVT och SVT Play
Sveriges Television livesänder från STCC-tävlingarna i Falkenberg där Porsche Carrera Cup Scandinavia är en av flera supportklasser.
Söndagens (9 juli) direktsändning sker både i SVT1 och SVT Play kl 13.30-16.30.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Falkenberg 7-9 juli
Fredag 7 juli

Kl 12.50: Test 1 (45 min)
Kl 15.05: Test 2 (45 min)

Lördag 8 juli
Kl 11.00: Kval, Q1 och Q2 (17+8 min)
Kl 15.00: Race 1 (20 min)

Söndag 9 juli
Kl 09.50: Warm up (10 min)
Kl 14.25: Race 2 (18 min)

Ställningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia efter 3 av 7 delt.
1) Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, 103 poäng
2) Jocke Mangs, bennys, 96
3) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 94
4) Oscar Palm, Team CBC, 87
5) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 70
6) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 60
7) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 55
8) Anton Marklund, bennys, 52
9) Magnus Öhman, Mtech Competition, 44
10) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 41
11) Ansi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, 31
12) Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing,13
13) Ingvar Mattsson, Mattsson Fasteners, 7
14) Peter Eriksson, Team CBC, 5

Masters Cup
1) Rantzow, 111
2) Öhman, 103
3) T. Karlsson, 100
4) Kasi, 80
5) M. Karlsson, 34
6) Mattsson, 22
7) Eriksson, 12

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda