Sundahl tog revansch – vann sitt första race i Porsche Carrera Cup

Nu är Lukas Sundahl äntligen en vinnare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 20-åringen från Växjö vann nämligen söndagens race på Falkenbergs motorbana. Segern var hans första i mästerskapet sedan debuten 2015.
Närmast efter sig i mål hade Sundahl rutinerade Jocke Mangs, som är ny ledare i mästerskapet efter den klassiska tävlingen på Västkusten.

Lukas Sundahl var snabbast i lördagens kval i Falkenberg och skaffade sig därmed bästa tänkbara förutsättning inför helgens båda race – pole position.
I lördagens heat lyckades han inte förvalta sitt utmärkta utgångsläge. Han missade lite i starten, men såg ut att vara på väg mot andra plats bakom Robin Hansson när han tvingades bryta med tekniska problem.
I söndagens race höll det hela vägen för smålänningen som tog starten och sedan körde ifrån alla konkurrenter i det 14 bilar starka startfältet.
– Jag fick en bra start, ryckte med en gång och sedan var det bara att fläska på de första varven och försöka få en lucka, sa Sundahl.

Luckan blev ganska stor, men mot slutet tog Jocke Mangs in på honom.
– Men det kändes ändå som om jag hade det lite under kontroll i alla fall. Fast jag var nervös på slutet och satt i bilen och tänkte: gå inte sönder, gå inte sönder.
Segern var naturligtvis viktig. Inte bara för Lukas utan även för familjeteamet Sundahl Racing där pappa Per basar.
Men Lukas är sällan nöjd och var det inte när han summerade sin insats i Falkenberg heller.
– Helgen var okey, men inte hundraprocentig. Jag hade ju kunnat vara i ledning i mästerskapet om det inte varit för den brutna tävlingen i lördags. Men man får hoppas på att de andra nollar någon gång. Robin Hansson har redan gjort det så nu är det Jocke Mangs på tur, tillägger han och skrattar gott.

Rutinerade Mangs har emellertid inga planer på att ge konkurrenterna i toppen på mästerskapet gratis. Till Sundahl är avståndet bara tio poäng inför nästa deltävling som avgörs i Karlskoga i mitten på augusti.
– Hade inte den rätta farten på testerna, kvalade för dåligt och i lördags hade jag helt enkelt inte tillräckligt med fart för att ta mig framåt i fältet. Men i dag var bilen betydligt bättre och då är det lättare att köra. Lukas var för snabb i inledningen på racet, men sedan plockade jag in en del på honom.
Någon attack för seger blev det emellertid aldrig från team bennys-förarens sida.
– Mot slutet tänkte jag mest på mästerskapet, medgav Mangs, som vunnit Porsche Carrera Cup två gånger tidigare i karriären och som efter två raka tredjeplatser gärna vill göra det igen.

Tabelltrea bakom Mangs och Sundahl är Oscar Palm, som var tvåa i lördagens race, men som fick nöja sig med sjunde plats dagen därpå.
Inte heller lördagens suverän, Robin Hansson, hade guldtempo i söndagens race, men en fjärdeplats gav självklart viktiga poäng.
I Masters Cup för förare över 40 år följde Lars-Bertil Rantzow upp lördagens seger med ännu en förstaplats – genom att bli sexa totalt. Kampen om andraplatsen stod mellan Mats ”Snickar-Matte” Karlsson, Magnus Öhman och Thomas Karlsson. ”Snickar-Matte” ledde länge, men på det 15 varvet bromsade sig Öhman om.

Dubbeltrea i racen blev Victor Bouveng, som imponerade som gästförare i Porsche Sveriges 911 GT3 Cup. 21-åringen från Uppsala sken som en sol efter sitt inhopp i mästerskapet.
– Jag har njutit varje sekund den här helgen och vill tacka Mtech Competition, Porsche Sverige och hela gänget som gav mig möjligheten att göra det här inhoppet, säger han.
Tävlingen var Bouvengs förstas i bil i Sverige, men efter framgångarna i Porsche-debuten kanske publiken snart får se honom tävla på hemmaplan igen.
– Man vet aldrig vad som händer i framtiden, men först ska jag fokusera på GT Open, där jag ligger tvåa för tillfället, säger han.

Porsche Carrera Cup Scandinavia, Falkenberg, 8-9 juli.
Race 2.

1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 43.718
2. Jocke Mangs, bennys, +1.412
3. Victor Bouveng, Mtech Competition, +2.843
4. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +4.011
5. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +5.245
6. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, +6.286
7. Oscar Palm, Team CBC, +6.524
8. Anton Marklund, bennys, +22.485
9. Magnus Öhman, Mtech Competition, +27.365
10. Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, +30.539
11. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +32.464
12. Peter Eriksson, Team CBC, +40.136
13. Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, +1:18.354
Ingvar Mattsson, Mattssons Fasterners, bröt

Mästerskapet efter 4 av 7 deltävlingar.
1) Mangs, 129 poäng
2) Sundahl, 119
3) Palm, 115
4) Hansson, 107
5) Philip Morin, 103
6) Fredricsson, 85
7) Rantzow, 84
8) Marklund, 71
9) Öhman, 59
10) T. Karlsson, 55
11) Kasi, 40
12) M. Karlsson, 29
13) Eriksson, 16
14) Mattsson, 11

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda