Robin Hansson tillbaka – vann första Porsche-racet i Falkenberg

Robin Hansson är tillbaka i toppen i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter nollpoängaren i Norge senast fick han under lördagen kliva upp överst på prispallen efter helgens första heat i Falkenberg.
Hansson vann racet före Oscar Palm. Porsche Sveriges gästföraren, GT-stjärnan Victor Bouveng, blev trea.
Lukas Sundahl, som hade pole position, tvingades bryta med tekniska problem.

Robin Hansson var lite besviken efter kvalet. Fjärde tid var inte riktigt vad han hade hoppats på.
– Jag gjorde lite för många misstag, men visste samtidigt att jag hade farten så förhoppningar inför racet var ganska stora, sa Hansson sedan han korsat mållinjen som överlägsen segrare.
Han fick en jättebra start och redan efter ett varv var han uppe i ledning.
– Jag chansade lite och det lönade sig, konstaterade han med ett leende.

Segern var Hanssons tredje i år. Han vann dubbelt i den andra deltävlingen, som avgjordes i Finland, och var stekhet i mästerskapet. Men på norska Rudskogen gick det illa. Facit: noll poäng sedan han tvingats bryta det första heatet inte kommit till start i det andra.
I det läget var 20-åringen från Kullavik och Fragus Motorsport besviken och nära att ge upp. Efter den inledande segern i Falkenberg var han gladare igen – och en bra bit närmare täten i mästerskapet.

Glad var däremot inte Växjösonen Lukas Sundahl, tabelltrea inför tävlingen på västkusten. Efter sitt bästa Porsche-kval i karriären – dubbla pole positions – tvingades han bryta det första heatet med tekniska problem. Ett troligt oljeläckage från växellådan tog smålänningen ur tävlingen med en handfull varv kvar att köra. Då låg han tvåa efter en mindre bra inledning på racet.
– Det var halt i starten och sedan hamnade jag bakom Lars-Bertil Rantzow som det tog tid innan jag lyckades ta mig om. Väl uppe på andra plats försökte jag bara köra så fort jag kunde för att ta in på Hansson, men vi var jämnsnabba och efter ett tag upptäckte jag i backspegeln att det började ryka om min bil. Kort efter det fick jag besked via radion att jag fått tekniskt flagg och var tvungen att gå i depå, sa en minst sagt besviken Sundahl.

Andraplatsen övertogs av en annan smålänning, Oscar Palm, från Jönköping. Team CBC-föraren inledde heatet från tredje startruta, men tappade ner till femte plats redan på det första varvet.
– Jag kom lite i kläm i starten och ville efter det inte ta några onödiga risker genom de första kurvorna.
Palm var emellertid snabb i racet och tog sig förbi både Bouveng och Rantzow. Passeringen av den sistnämnde blev lite dramatisk då skåningen hamnade ute i gruset och tappade flera placeringar.
– Jag lämnade plats, men blev ändå uttryckt. Det var inte okey, sa Rantzow, som till slut fick nöja sig med sjätte plats.
– Jag är ledsen för det. Jag gjorde det inte med avsikt, ursäktade sig Palm, som tack vare pallplatsen klättrade till andra plats i tabellen.

Nöjd trea i racet var Victor Bouveng från Uppsala som till vardags kör GT-bil i Europa, men som i Falkenberg fått chansen i Porsche Sveriges 911 GT3 Cup.
– Superkul med en pallplats, men framförallt tycker jag att det är roligt att få komma hem och köra. Det här var faktiskt mitt första race i bil i Sverige, säger Bouveng, som bland annat imponerade med en bra start.
– Jag gjorde tre provstarter när jag testade bilen på Mantorp Park i veckan. Då blev det kärringstopp en gång, men den i dag var riktigt bra, sa han och log.

Bakom Bouveng slog Pontus Fredricsson till med en fjärdeplats – tangerat personligt rekord – och närmast efter honom rullade Jocke Mangs i mål. Femteplatsen för team bennys-föraren var tillräcklig för att han skulle överta förstaplatsen i tabellen före Palm och Philip Morin. Den sistnämnde står över tävlingen i Falkenberg till förmån för deltagande i Porsche Mobil1 Supercup.

I Masters Cup – serien för förare över 40 år – tog Lars-Bertil Rantzow säsongens sjätte seger. Mest imponerade emellertid hans insats i kvalet där han var tvåa bakom Lukas Sundahl i både Q1 och Q2.
Bakom stabile Rantzow tog TV-profilen Mats ”Snickar-Matte” Karlsson andraplatsen i sin comeback i mästerskapet. Karlsson körde premiären, men stod över deltävlingarna i Finland och i Norge.
Kampen om tredjeplatsen i Masters Cup var tuff mellan teamkompisarna Thomas Karlsson och Magnus Öhman. Karlsson var tre tiondelar snabbare över mållinjen.

Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Race 1, Falkenberg, 8 juli.

1. Robin Hansson, Fragus Motorsport, 43.841
2. Oscar Palm, Team, CBC, +8.767
3. Victor Bouveng, Mtech Competition, +10.459
4. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +12.040
5. Jocke Mangs, bennys, +13.094
6. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, +15.579
7. Anton Marklund, bennys, +25.784
8. Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, +37.969
9. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +38.628
10. Magnus Öhman, Mtech Competition, +38.897
11. Peter Eriksson, Team CBC, +44.815
12. Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, +45.118
13. Ingvar Mattsson, Mattssons Fasterners, + 1 varv
14. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, + 5 varv

Mästerskapet
1) Mangs, 110 poäng
2) Palm, 105
3) Morin, 103
4) Sundahl, 98
5) Hansson, 91
6) Rantzow, 72
7) Fredricsson, 71
8) Marklund, 62
9) Öhman, 51
10) T. Karlsson, 49
11) Kasi, 36
12) M. Karlsson, 22
13) Eriksson, 11
14) Mattsson, 11

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda