Dennis Olsen visade klassen på hemmaplan

Dennis Olsen visade klassen redan första dagen i sitt inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Rudskogen. Den norske racingtalangen toppade de inledande testpassen och avslutade dagen med överlägset bästa tid i de båda kvalomgångarna.
Av mästerskapets ordinarie förare lyckades Lars-Bertil Rantzow och Jocke Mangs bäst med andraplatserna i Q1 respektive Q2.
Rallystjärnan Andreas Mikkelsen imponerade i sitt inhopp i Porsche Sveriges VIP-bil. Han noterades för femte respektive sjätte tid.

Dennis Olsen skulle ha kört GT i hemmatävlingen. Sviktande intresse gjorde att klassen ströks.
– Jag har varit på tester utomlands och fortfarande i onsdags trodde jag att det skulle bli en GT-start för min del här. Då fick jag besked från Porsche Norge att jag skulle köra en 911 GT3 i Carrare Cup i stället, berättar Olsen, som med internationellt tempo i kroppen och vana av banan i Rakkestad inte gav de svenska gästerna en chans i kvalet.
– Det gick väldigt bra redan på testerna och i kvalet fick jag till det i båda kvalomgångarna. Det var helt perfekt.
Tidsmässigt var han en bra bit över sekunden snabbare än närmaste konkurrent i både Q1 och Q2.
– Det hade jag inte räknat med. Jag trodde det skulle vara jämnare, men jag har kanske fördel av att jag känner till banan. Jag har kört mycket gatbil på den, men aldrig tävlingsbil förrän nu. Det ser ut som jag hittat en linje och ett spårval som de andra kanske inte hittat ännu.

Närmast bakom Olsen var det olika förare som var snabbast i de båda kvalomgångarna. I Q1 var Lars-Bertil Rantzow tvåa med Oscar Palm på tredje plats. Det regnade under kvalet och det passade den förstnämnde perfekt.
– Jag tappade nästan lite självförtroende när jag inte fick till det i regn i premiären på Ring Knutstorp, men i dag gick det bra och jag är även nöjd med min femteplats i Q2. Jag åkte nämligen på samma däck i båda omgångarna, sa Rantzow.
Oscar Palm följde upp sin fina tredjeplats i Q1 med att bli fyra i Q2.
– Jag är relativt nöjd, men det finns några ställen på banan där jag vet att jag kan hitta en hel del tid i regn, säger Palm och medger att han under den inledande dagen hade lite svårt att hitta tryggheten i sin körning.

Jocke Mangs gick inte alls att känna igen i Q1. Med åttonde tid där var han sist in i Q2. Där han var desto snabbare. Tvåa!
– Vi missade på däcktrycket helt och hållet i Q1. Jag körde och körde men det kom aldrig något grepp varken fram eller bak. Vi korrigerade till Q2 och jag kände stor skillnad redan i den andra kurvan, sa Mangs.
Lukas Sundahls kval påminde om Jockes. Han var sjua i Q1 och trea i Q2. Men för Sundahl berodde inte förbättringen på däcktrycket.
– Nej, vi körde på samma lufttryck, men däremot satte vi på andra regndäck till Q2. Det var inte nya, men av någon anledning fungerade de bättre, sa Sundahl.

Andreas Mikkelsen var glad femma och sexa i kvalet. Rallystjärnan imponerade på många i de tuffa förhållanden som rådde.
– Jag är nöjd, men jag fick inte till något perfekt varv i Q2 och var lite sur efteråt eftersom det bara skiljde två tiondelar till tredje plats, sa Mikkelsen och log.
Om sina chanser i söndagens race säger han så här:
– Jag är ju inte så van att köra i trafik, jag gör det inte så ofta, så vi får se.

Resultat kval Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Q1.

1) Dennis Olsen, Mtech Competition, 1.39,522
2) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, + 1,339
3) Oscar Palm, Team CBC, + 1,670
4) Robin Hansson, Fragus Motorsport, + 1,800
5) Andreas Mikkelsen, Mtech Competition, + 1,967
6) Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, + 2,212
7) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, + 2,448
8) Jocke Mangs, bennys, + 2,659
9) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, + 3,086
10) Anton Marklund, bennys, + 3,435
11) Magnus Öhman, Mtech Competition, + 3,727
12) Thomas Karlsson, Mtech Competition, + 4,823
13) Thomas Solberg, Jaffa Racing Norge, + 5,136
14) Per Christian Wiencke, –, + 5,581
15) Peter Eriksson, Team CBC, + 5,608
16) William Nærsnes, Jaffa Racing Norge, + 5,660
17) Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, + 7,335

Q2.
1) Olsen, 1.38,231
2) Mangs, + 1,550
3) Sundahl, + 1,712
4) Palm, + 1,849
5) Rantzow, + 1,894
6) Mikkelsen, + 1,963
7) Hansson, + 2,662
8) Morin, + 2,729

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda