Rosenqvist levererade i gästspel i Porsche Carrera Cup

Racingstjärnan Felix Rosenqvist visade klassen i sitt inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Ring Knutstorp. Smålänningen, som kör Porsche Sveriges gästbil i mästerskapspremiären, vann nämligen säsongens inledande heat före Philip Morin och Jocke Mangs.
– Folk förväntar sig att jag ska göra toppresultat och självklart är det roligt att kunna leverera, säger han.

Rosenqvist dominerade kvalet och stod i pole position i starten på Ring Knutstorp. Han tog ledningen men redan på det tredje varvet gjorde han sig skyldig till ett misstag och tvingades släppa förbi sig både Jocke Mangs och Lukas Sundahl.
– Jag gjorde en tabbe i andra sektorn och i det läget trodde jag inte att jag skulle bli bättre än trea. Men banan torkade upp och då blev däcktrycket en avgörande faktor.

Rosenqvist hade lägre däcktryck än toppkonkurrenterna vilket gjorde att hans däck höll bättre i slutet av racet. På det tionde varvet kunde han ta sig förbi Lukas Sundahl och fem varv senare var han åter i ledning efter att ha tagit sig om Jocke Mangs.
– Det har gått bättre och bättre för varje gång jag suttit i bilen och självklart är det roligt att stå här som segrare, sa Rosenqvist som är racingproffs och bland annat kör globala Formula E och Super Formula i Japan den här säsongen.

Philip Morin, fjolårets tvåa i Porsche Carrera Cup Scandinavia, var mindre lyckad i kvalet, men i racet, som han inledde från sjunde ruta, övertygade han desto mer.
– Jag var medvetet försiktig inledningsvis. Det regnade, vi hade många varv framför oss och man vet aldrig vad som händer, berättar norrlänningen som alltså tog sig hela vägen upp på pallen.
För Morin, som inte kommer att köra samtliga deltävlingar, var andraplatsen viktig. Den gav nämligen maximala poäng eftersom Rosenqvist, i egenskap av gästförare, inte får tillgodoräkna sig poäng i mästerskapet.

En het titelaspirant är fjolårstrean Jocke Mangs som var relativt nöjd med att inleda säsongen på pallen. Även om han inte lyckades hålla undan till seger.
– Det torkade upp för mycket och jag hade för högt däcktryck för att kunna hålla Rosenqvist bakom mig. Jag är nöjd med tredjeplatsen för mot slutet hade jag svårt att hålla bilen på banan, sa Mangs, som närmast efter sig över mållinjen hade andra titelkandidater som Robin Hansson, Oscar Palm och Lukas Sundahl.
Den sistnämnde, som gjorde sitt bästa Porsche-kval i karriären med dubbla andraplatser, var en annan som fick stora problem med däcken.

Sjunde man var Lars-Bertil Rantzow, en av startfältets absolut bästa förare i regn. Många hade trott på en betydligt bättre placering för hans del.
– Med tanke på underlaget var det drömläge för mig, men vi fick inte till inställningarna på bilen i dag helt enkelt, konstaterade Rantzow som ändå kunde känna sig som en vinnare.
Han vann nämligen Masters Cup – för förare över 40 år – före Mats ”Snickar-Matte” Karlsson och Thomas Karlsson.

Resultat Race 1, Ring Knutstorp 5 maj.
1. Felix Rosenqvist, Mtech Competition, 1:05.272
2. Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, +7.522
3. Jocke Mangs, bennys, +9.075
4. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +13.972
5. Oscar Palm, Team CBC, +14.652
6. Lukas Sundahl, Sundahl racing, +17.698
7. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, +18.264
8. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +27.849
9. Anton Marklund, bennys, +40.195
10. Mats Karlsson, Cirkuskarlsson Racing, +41.435
11. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +41.958
12. Magnus Öhman, Mtech Competition, +42.434
13. Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, +59.639
14. Ingvar Mattsson, Mattssons Fasterners, +1 Lap

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda