Philip Morin laddar om och vill skaffa sig försprång i Finland

Philip Morin delar ledningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia efter premiären på Ring Knutstorp.
– Okey, men inte optimalt, konstaterar norrlänningen, som siktar på dubbla segrar i helgens deltävling i Finland.
– Målet är att jag ska åka hem i ensam ledning med lite avstånd till konkurrenterna.

Philip Morin lever sin dröm just nu. Jämte Porsche Carrera Cup Scandinavia här hemma kör 16-åringen från Luleå Porsche Mobil1 Supercup, supportklass till Formel 1. Från helgens premiär i Barcelona fick han med sig en mycket imponerande sjundeplats från det andra heatet. I det första fick han nöja sig med 15.e plats sedan han skadat en däck i inledningen.
– Jag är hyfsat nöjd med premiären med tanke på att vi misstog oss på däcktrycket i kvalet och därför fick startpositioner långt bak i fältet. Men sjundeplatsen var helt okey, säger Morin som ser fram emot fortsättningen – Monaco 25-28 maj.
– Jag har aldrig kört på en riktig stadsbana tidigare, men jag brukar kunna hitta runt även på banor som är lite annorlunda – som Skövde och Solvalla till exempel.

Men innan Morin tar flyget till det lilla furstendömet vid Medelhavet väntar en 70 mil lång bilresa till Alastaro i sydvästra Finland, där årets andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs 19-20 maj.
– Självklart är det kontraster mellan Monaco och Alastaro, men det är en tjusning med det och jag är taggad. Premiären i Knutstorp var inte helt felfri från vår sida så jag är riktigt revanschsugen.
En andra- och en fjärdeplats blev Morins facit i Skåne, men han fick poäng för en seger och en tredjeplats eftersom dubble heatvinnaren, gästföraren Felix Rosenqvist inte räknas in i mästerskapet.
– Med tanke på att jag, på grund av mitt deltagande i Supercupen, inte kan kör alla deltävlingar här hemma hade det givetvis varit bra om vi samlat på oss ännu fler poäng. I fortsättningen måste vi vara lite bättre för att på fem av sju deltävlingar kunna vara med och kriga i toppen. Därför är målet i Alastaro, där jag aldrig tävlat tidigare, att vinna båda racen och dra ifrån i tabelltoppen, säger han.

Att Morin, som utmanade Fredrik Larsson om titeln i Carrera Cup Scandinavia förra året, har kapacitet för att ta en dubbel i Finland är det ingen tvekan om. Men det är han inte ensam om. Jocke Mangs, team bennys-föraren som Morin delar mästerskapsledningen med, har den kvalité som kärvs för att vinna race och sett till fjolåret har även Robin Hansson, Fragus Motorsport och skåningen Lars-Bertil Rantzow tempo och erfarenhet för att stå överst på pallen.
Lukas Sundahl från Växjö gjorde sitt bästa kval i premiären och fick med sig en fullpoängare hem tack vare andraplatsen bakom Rosenqvist i det andra heatet. Sundahl brukar vara snabb på Ring Knutstorp. Kan han vara lika vass i Alasatro?
Tidigare mästaren Oscar Palm ska heller inte glömmas bort. Han kan mer än vad han visade i den första deltävlingen – dubbla femteplatser.

Deltävlingen i Finland avgörs 19-20 maj med test och kval fredag, warm up och två race lördag. Tävlingen sänds live i SVT1 och SVT Play lördag kl 13.30-16.30.

Ställningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia inför deltävlingen i Finland 19-20 maj.
1) Jocke Mangs, bennys, 37 poäng
2) Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, 37
3) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 34
4) Oscar Palm, Team CBC, 28
5) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 28
6) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 20
7) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 18
8) Anton Marklund, bennys, 16
9) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 13
10) Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, 13
11) Magnus Öhman, Mtech Competition, 10
12) Ingvar Mattsson, Mattssons Fasterners, 7
13) Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, 7

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda