Palm och Hansson kvalsnabbast i Finland

Det var Oscar Palm och Robin Hansson i topp i fredagens kval i Porsche Carrera Cup Scandinavia på finska Alastaro Curcuit. Palm och Hansson var snabbast i var sin kvalomgång och står i pole position i lördagens race.
I det inledande heatet delar de till och med första startled, i det andra kommer Hansson att ha sällskap av Philip Morin.

Att Oscar Palm och Robin Hansson skulle vara vassa i kvalet kom inte som någon överraskning. Hansson toppade nämligen fredagens inledande testpass med Palm på tredje plats. I det andra noterades Palm för snabbaste varvtid och Hansson för den fjärde.
På den andra träningen var topptrion under 1,15 minuter. Så fort gick det inte i Q1.
– Jag hade 1.15,3 och trodde att jag var en halvsekund efter. Därför blev jag minst sagt förvånad när jag var fick reda på att jag var tvåa efter Palm, sa Hansson.
Q2 inledde han försiktigt, men slog sedan till med 1.14,580.
– Jag törs inte svara på varför det gick fortare i Q2, men det kändes som om däcken var bättre. Jag körde av tre gånger i Q1, sladdade, bromsade på mig – allt. Sedan kom jag ut i Q2, laddade lika mycket och helt plötslig satt det.

Oscar Palm var etta i Q2 och såg självklart en chans att erövra dubbla pole positions i Finland. Han förbättrade sig tidsmässigt i Q2, men fick ändå nöja sig med femte tid.
– Jag överkörde nog lite i Q2 och gjorde någon miss när däcken var som bäst. Q1 är jag nöjd med, men jag är ändå lite besviken nu. Det hade varit kul med två bra kval, men det är långa race i morgon och de kommer att bli tajta, sa Palm.

Bakom Hansson och Palm svarade Philip Morin för en stark insats med tredje och andra tid. Kvalets stora överraskning var emellertid Pontus Fredricsson, som var fyra i Q1 och trea i Q2.
– Ett av mina bästa kval någonsin. Jag vet inte hur jag ska förklara varför, men jag gillar banan, den är riktigt skön, och jag kom in i rytmen direkt på första testpasset. Jag har harvat längre bak i fältet rätt länge, men nu är den tiden förbi, sa Fredricsson och log.

Jocke Mangs, delad mästerskapsledare med Philip Morin efter premiären på Ring Knutstorp, hade det något tuffare. Femma och fyra var inte vad han hade hoppats på.
Inte heller Lukas Sundahl var nöjd efteråt. Andra tid i testpass två indikerade att smålänningen hade något stort på gång, men hans kvalfacit blev 7-6.

Resultat.
Porsche Carrera Cup Scandinavia, Alastaro, Finland 19 maj.
Q1.

1. Oscar Palm, Team CBC, 1:15.079
2. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +0.159
3. Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, +0.174
4. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.189
5. Jocke Mangs, bennys, +0.396
6. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, +0.421
7. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +0.450
8. Anton Marklund, bennys, +1.263
9. Magnus Öhman, Mtech Competition, +1.439
10. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +2.447
11. Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, +2.638

Q2.
1. Robin Hansson, 1.14,580
2. Philip Morin, + 0,133
3. Pontus Fredricsson, + 0,221
4. Jocke Mangs, + 0,375
5. Oscar Palm, + 0,446
6. Lukas Sundahl, + 0,486
7. Lars-Bertil Rantzow, + 0,658
8. Anton Marklund, + 1,304

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda