Mikkelsen efter Rosenqvist – kör Porsche Carrera Cup på Rudskogen

Felix Rosenqvist körde – och vann – premiären.
Snart gör nästa internationella motorsportstjärna entré i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 3-4 juni intar Andreas Mikkelsen, fjolårets VM-trea i rally, Porsche Sveriges gästbil och kör deltävlingen på Rudskogen i Norge.
Vid samma tillfälle gör dessutom duon Dennis Olsen och Harald Huysman en intressant GT-start i en satsning av Porsche Norge.

Efter den uppmärksamhet som Porsche Carrera Cup fick förra helgen, när Felix Rosenqvist på ett framgångsrikt sätt körde Porsche VIP Guest Entry på Knutstorp, är det dags att presentera nästa förare som ska krydda startfältet i mästerskapet.
– Det är en stor ära för Porsche att Andreas Mikkelsen väljer att köra ett lopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det kommer att vara en tuff utmaning i en helt ny kategori, men jag är säker att han kommer att ta sig an uppgiften på ett bra sätt, säger Raine Wermelin, direktör på Porsche Sverige.

Mikkelsen, som körde Audi TT Cup som gästförare under DTM på Hockenheim 2016, ser verkligen fram emot att få göra ett nytt racinginhopp.
– När någon ringer och frågar om du vill köra Carrera Cup så säger man ja! Tänk vad coolt att få vara med och tävla i en Porsche på bana. Själklart svarar man ja, säger Mikkelsen.
Jämte en testdag innan start räknar han med att kunna få hjälp av den skandinaviska seriens mest segerrikaste förare genom tiderna, trefaldige mästaren Johan Kristoffersson.
– Eftersom vi är teamkamrater i Even Management hoppas jag få med mig några goda råd på vägen från honom.
Andreas Mikkelsen har inte tackat ja till gästplatsen bara för att delta. Han har högre ambitioner än så.
– Jag är alltid beredd på att tävla så jag kommer att göra allt för att nå en bra placering, även om jag vet att det troligtvis kommer att bli svårt. I jämförelse finns det ju en och annan förare i klassen som har betydligt mer erfarenhet och kunskap om det här än vad jag har, säger han.
Senast Andreas Mikkelsen tävlade hemma i Norge var i Rally Finnskog 2013.

Men det är inte bara Andreas Mikkelsen det blir möjligt att se tävla på Rudskogen den 3-4 juni. Dennis Olsen och Harald Huysman kommer nämligen att dela på Porsches andra gästbil i eventet, en Cayman GT4, i de två NEZ GT-race som ska avgöras.
– Det blir faktiskt första gången jag tävlar med bil i Norge. Jag har bara kört gokart på hemmaplan tidigare, berättar 21-årige Dennis Olsen som ingår i Porsche Motorsports juniorprogram och som tävlar i såväl i Porsche Mobil1 Supercup som i det tyska Carrera Cup-mästerskapet den här säsongen.
I det sistnämnda mästerskapet vann han nyligen båda racen i premiären på Hockenheim.

Olsen är dagens stora, norska racingstjärna. Harald Huysman, 59 år, var hans motsvarighet på 1980-talet och början på 1990-talet. Huysman tävlade på internationell toppnivå både i Europa och USA. Som sina främsta meriter lyfter han själv fram EM-titeln i Formel Ford 1984 och andraplatsen i sportvagns-VM i Mexiko 1990. Efter sin förarkarriär har Huysmann, i egenskap av manager, bland annat hjälpt Formel 1-stjärnan Jenson Button. I dag äger och driver han Rudskogen Motorsenter.
– Det ska bli roligt att tävla igen, och speciellt att få göra det tillsammans med Dennis här på Rudskogen. Senast jag körde ett race var i Sverige för tio år sedan, berättar Huysman.

Porsche Sveriges satsning på VIP Guest Entry fortsätter efter tävlingen på Rudskogen.
– Vi har planer på att köra ytterligare några gästförare efter Rosenqvist och Mikkelsen under 2017. Det är ett omfattande pussel som har lagts under de senaste månaderna med aktiva förares kalendrar för tävlingar, tester och promotionuppdrag, vilka som får köra Porsche för sina nuvarande uppdragsgivare samt hur detta passar mellan de förare som är tilltänkta under säsongen. Vilka förare som kör vilka resterande tävlingar i mästerskapet 2017 kommer vi dock inte avslöja ännu, säger Wermelin.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är huvudklass i tävlingen på Rudskogen 3-4 juni. Övriga klasser i tävlingen är NEZ GT (North European Zone), Clio Cup, Formula STCC Nordic och Ginetta.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda