Många kandidater till mästartiteln i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Utan Fredrik Larsson i startfältet är det i år upplagt för tronskifte i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför premiären på Ring Knutstorp 4-6 maj är titelkandidaterna många. Jocke Mangs, Robin Hansson och Oscar Palm nämns i förhandssnacket. Liksom Lukas Sundahl, smålänningen som var snabbast på den officiella testen och som stortrivs på banan i Skåne.

Fjolårets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia blev en gastkramande titelkamp som avgjordes först i säsongens sista heat. Fredrik Larsson var starkast i avslutningen och vann mästerskapet före Philip Morin och Jocke Mangs.
Larsson kör inte i år och eftersom Morin ska kombinera tävlandet här hemma med en satsning i Porsche Mobil1 Supercup kan han inte medverka i alla deltävlingar. Fem av sju ser det ut att bli.
Ändå tror Morin sig själv som mästare. På frågan ”vem vinner Porsche Carrera Cup om inte du gör det?” svarar han:
– Jag säger Philip Morin.
Vinnarskallen har talat, men självklart är den snabbe norrlänningen väl medveten om att han måste ha stolpe in för att lyckas.

Hetaste segerkandidater ser i stället Mangs, Hansson, Palm och Sundahl ut att vara. Ungefär så här går snacket i depån: ”Mangs och Palm har vunnit mästerskapet tidigare, vet vad som krävs och har rutinen. Hansson är alltid snabb och Sundahl såg vass ut på den officiella testen i Karlskoga.”
Sundahl var testsnabbast även i fjol, men när tävlingssäsongen drog igång hade han svårt att utmana konkurrenterna i toppen.
– Tempot var ett helt annat 2016 än det var säsongen innan. Jag var inte långt efter tidsmässigt, men det var så otroligt jämnt och missade man lite i kvalet var det totalkört, säger Sundahl, som precis som 2015 fick det att lossna först i finalen där han tog sin tredje pallplats i Porsche-karriären.
– Alla mina topp-tre-placeringar har kommit i finalracen på Ring Knutstorp. Jag vet inte vad det är med den banan och Gelleråbanan i Karlskoga där jag toppat den officiella testen två år i rad. Innan jag började köra Porsche var det i Falkenberg jag gjorde mina bästa race, säger Sundahl och tillägger:
– Två år i rad har jag avslutat mästerskapet med riktigt bra resultat på Ring Knutstorp. Klart att jag ser fram emot att inleda säsongen på just den banan i år.

I epilogen 2016 hittade Sundahl Racing nya inställningar på teamets Porsche 911 GT3 Cup. Teamet har jobbat vidare enligt det nya konceptet.
– Vi har gjort bilen lite hårdare än vad den var förra året och det har varit lyckosamt hittills. Även om jag var snabbast i Karlskoga kändes det som om det fanns mer att ta av, säger Sundahl.
Racetempot är han inte orolig för. Kvalet är värre.
– Jag är inte så bra på att kvala. Jag åker fort, men har lite problem att plocka ut den sista tiondelen, den som betyder så mycket. Förhoppningsvis kan vår nya, hårdare set up hjälpa mig till bättre kvaltider och startpositioner.

Det är ingen tvekan om att Lukas Sundahl siktar högt i år. Pallen hägrar både i race och när säsongen ska summeras.
– Självklart vill jag vara med och slåss högt upp i mästerskapet, men jag siktar också på att bli uttagen till Porsche Motorsports shoot-out, säger han.
Där gör unga, snabba Carrera Cup-förare upp om en plats i Porsche Mobil1 Supercup 2018.
Totalt är 15 bilar anmälda till Porsche Carrera Cup Scandinavia den här säsongen. Nytt för året är Masters Cup där förarna över 40 år gör upp om en egen trofé. Där får Lars-Bertil Rantzow bära favoritskapet. Han vann en deltävling förra året vilket visar att ingen går säker för den snabbe skåningen – oavsett ålder.

En annan nyhet är att Porsche Sverige i år ställer upp med en extrabil, passande nog med startnummer 911. Den ska köras av noga utvalda gästförare och i premiären kommer den internationella racingstjärnan Felix Rosenqvist att sitta bakom ratten.

Anmälningslista Porsche Carrera Cup Scandinavia 2017
#3 Jocke Mangs, bennys, KAK
#4 Lukas Sundahl, Sundahl Racing, Wäxjö MS
#9 Thomas Karlsson, Mtech Competition, Falkenbergs MK
#11 Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, KAK
#14 Mats Karlsson, Cirkus Karlsson Racing, Karlskoga MF
#21 Magnus Öhman, Mtech Competition, KAK
#25 Peter Erikson, Hyllinge MS
#57 Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, KAK Syd
#66 Robin Hansson, Fragus Motorsport, Team 13 Göteborg
#86 Philip Morin, Cirkus Karlsson Racing, Luleå MS
#88 Anssi-Jukka Kasi, PWR Racing Customer Team, Finland
#91 Oscar Palm, Team CBC Group, KAK
#92 Anton Marklund, bennys, Bolidens MK
#99 Ingvar Mattsson, Mattsson Motorsport, Anderstorp RC
#911 Felix Rosenqvist, Mtech Competition, KAK *

* = gästförare Ring Knutstorp 4-6 maj

STCC i Sveriges Television
Ring Knutstorp lördag 6 maj.

SVT1 kl 13.30-16.30, direktsändning
SVT Play kl 13.30-16.30, direktsändning

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda