Sundkvist bröt norsk segertrend i Porsche GT3 Cup Challenge

Efter två raka titlar till Norge blev det svenskt överst på pallen när Porsche GT3 Cup Challenge Scandinavia avslutades på Mantorp Park i lördags.
Robin Sundkvist vann säsongens sista och helt avgörande heat och kunde jubla som mästare efteråt.
– Titeln var målet och det var kul att vi lyckades. Nu ser jag fram emot Porsches stora prisutdelning i Tyskland senare i höst, sa en mycket belåten Sundkvist.

28-årige Robin Sundkvist från Våmhus i Dalarna kom till Oktoberracet på Mantorp Park med en 3-poängsledning till norrmannen Thomas Solberg.
Sundkvist och Solberg har dominerat Porsche GT3 Cup Challenge ända sedan premiären på Rudskogen den 21 maj. Ingen annan hade chans på titeln inför avgörandet vilket också betydde att Sundkvist och Solberg var de enda som gjorde resan till finaltävlingen i Östergötland.
Detta innebar att duon fick köra både kval och race tillsammans med Swedish GT, som också avslutade säsongen med Oktoberracet.

I det tvådelade kvalet noterades de för var sitt snabbaste varv och delade därmed på bonuspoängen för pole position. I det första heatet tog Sundkvist kommandot, men skuggades av Solberg.
Med tre varv kvar att köra bromsade Sundkvist på sig i den näst sista kurvan och Solberg, som länge legat bakom och analyserat och funderat på var han skulle lägga in stöten, kunde smita förbi på innern och ta en viktig seger.

Inför säsongens sista heat skiljde det fortfarande tre poäng mellan de båda – men nu i Solbergs favör. Därmed stod det klart att den som var först över mållinjen i race två också skulle ta målflagg som mästare.
När starten gick tog Solberg ledningen från pole position och kunde rycka åt sig en oväntat stor lucka direkt.
– Jag fick hjärnsläpp i inledningen på racet. Ut på rakan skulle jag trycka på radioknappen, men tryckte in pit speed i stället, tappade två bilar och många meter till Solberg på det misstaget. Efter det var det bara att försöka jaga ikapp, berättar Sundkvist.

Medan dalkarlen började jaga satt Solberg tämligen lugn i täten.
– Starten var perfekt och jag fick en bra lucka på de första varven. Men sedan fick jag problem med växellådan. Jag tappade lite tid på nedväxlingarna och såg att Sundkvist kom närmare och närmare. Jag kunde inte köra fortare, säger Solberg.
I samma kurva som han tagit sig förbi Sundkvist i det första heatet fick han nu själv se sig passerad.
– Jag var nära att snurra och åkte nästan av. Då kom han på innern, konstaterade Solberg, som givetvis var deppad över att han inte lyckades ta Norges tredje raka titel i mästerskapet.
– Man kan väl säga att jag blev slagen på mållinjen, men grattis till Robin. Det har varit en ärlig och bra kamp mellan oss hela säsongen.

Robin Sundkvist har också uppskattat duellen mot Solberg och de med tredjeplacerade Peter Eriksson i de tävlingar han körde.
Dalkarlen kan blicka tillbaka på en lyckad säsong i ny bil. Han köpte sin Porsche 911 GT3 Cup (997) av Oscar Palm. 2015 var det Johan Andersson som tävlade med den i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Jag kom in i den rätt fort, men har lärt mig något nytt om den i varje tävling jag kört, säger han.
Efter dubbla andraplatser bakom Solberg i premiären lärde sig Sundqvist att vinna i nya bilen i det första heatet i Anderstorp. Heatsegern i finalen på Mantorp Park var den fjärde för säsongen och den blev också helt avgörande för utgången av mästerskapet.
– Jag lyckades förverkliga min målsättning, men vad jag ska hitta på nästa säsong vet jag inte. Det har jag inte hunnit tänka på ännu.

Porsche GT3 Cup Challenge Scandinavia.
Oktoberracet, Mantorp Park, 1 oktober

Race 1.
1) Thomas Solberg, Jaffa Racing Norge, 15 varv
2) Robin Sundkvist, Haksun Racing, Sverige, + 0,244

Race 2.
1) Robin Sundkvist, Haksun Racing, Sverige, 14 vrav
2) Thomas Solberg, Jaffa Racing Norge, Norge, + 11,564

Slutställning Porsche GT3 Cup Challenge Scandinavia 2016
1) Robin Sundqvist, Sverige, 178poäng
2) Thomas Solberg, Norge, 173
3) Peter Eriksson, Sverige, 66
4) Magnus Berggren, Sverige (Kat. 2), 30
5) Franck Århage, Sverige (Kat. 2), 27
6) Hallgeir Lie, Norge, 18
7) Gisle Valen, Norge, 18

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda