Sundkvists dubbel gav ledning – spännande avslutning att vänta i Porsche GT3 Cup Challenge

Två racesegrar och ledning i mästerskapet.
Robin Sundkvist var helgens förare när årets tredje deltävling i Porsche GT3 Cup Challenge avgjordes i Karlskoga.
Den fina insatsen lyfte dalkarlen från andra plats till knapp ledning i tabellen. Han är tre poäng före norrmannen Thomas Solberg inför avslutningen på Mantorp Park första helgen i oktober.

Det blev en intensiv helg på Gelleråsbanan för Robin Sundkvist och Haksun Racing. Förutom Porsche GT3 Cup Challenge körde Robin, tillsammans med Paul Eriksson, sin Porsche 911 (997) GT3 Cup även i Swedish GT.
– Jag har åkt mycket de här dagarna, konstaterade Sundkvist som framgångarna till trots inte fick någon smakstart på helgen i Karlskoga.
I det första testpasset på fredag fick han bara fyra varv – och var sista av alla.
– Tungt. Vi hade problem med bromsvågen.

På det andra testat hade Sundkvist fått ordning på bilen. Han var snabbast i klassen och på den vägen fortsatte Porsche-föraren från Mora. I kvalet noterades han för de två snabbaste tiderna i GT3 Cup Challenge, vilket gav två bonuspoäng och ytterligare två pinnar blev det tack vare snabbaste varv i båda heaten, som han klassvann i stor stil.
– Två bra race även om det kändes bäst i det andra, sa Sundkvist som nådde tolfte och nionde (!) plats totalt i det starka Porsche Carrera Cup-fältet.

Sundkvist tog många fina skalper – och övertog förstaplatsen i cupen. Thomas Solberg, som ledde inför Kanonloppet, och som vann tre av fyra race i de två första deltävlingarna, fick nämligen nöja sig med två andraplatser.
Dubbeltrea var Peter Erikson från Hyllinge MS, som också hade en mindre lyckad start på helgen. I det första testpasset hamnade han nämligen utanför banan när en bärarm brast i slutet på rakan, vilket innebar att det var färdigkört för honom den dagen.

Inför finalen den 1 november toppar Sundkvist tabellen tre poäng före Solberg. Kampen om titeln kan bli en riktig rysare på Mantorp Park.
Thomas Solberg vann GT3 Cup Challenge 2014 och fick vara med på Porsche Night of Champions i Weissach då. I år hoppas Sundkvist att det ska bli hans tur att få delta på Porsches stora prisutdelning.

Resultat.
Porsche GT3 Cup Challenge, Karlskoga, 13-14 augusti
Race 1.

1) Robin Sundkvist, PCSR, Haksun Racing, 17 varv
2) Thomas Solberg, Norge, Jaffa Racing Norge, + 9,844
3) Peter Eriksson, Hyllinge MS, + 11,277

Race 2.
1) Robin Sundkvist, PCSR, Haksun Racing, 17 varv
2) Thomas Solberg, Norge, Jaffa Racing Norge, + 20,080
3) Peter Eriksson, Hyllinge MS, + 20,635

Poängställning Porsche GT3 Cup Challenge Scandinavia efter tre av fyra deltävlingar
1) Robin Sundqvist, 132
2) Thomas Solberg, 129 poäng
3) Peter Eriksson, 66
4) Magnus Berggren (Kat. 2), 30
5) Franck Århage (Kat. 2), 27
6) Hallgeir Lie, 18
7) Gisle Valen, Norge, 18

Kalender Porsche GT3 Cup Challenge Scandinavia 2016
21 maj: Rudskogen, Norge
18-19 juni: Anderstorp
13-14 augusti: Karlskoga
1-2 oktober: Mantorp Park

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda