Nya Porsche Panamera – sportbilen i lyxbilsklassen

Nya Porsche Panamera förenar mer än någonsin två motstridiga egenskaper. Den har prestanda som en äkta sportbil och komfort som en lyxbil. Det är en Gran Turismo som förnyats och anpassats. Den andra generationen Panamera har utvecklats till prestandaikonen i lyxbilsklassen.

Porsche har konsekvent vidareutvecklat Panamera-konceptet som i varje detalj förnyats och ritats om. Motorer och transmission är nykonstruerade, chassit förfinat och display och kontroller framtidsorienterade. Med tekniska höjdpunkter som bakhjulsstyrning, aktiv antikrängning och trekammars luftfjädring vidgar nya Panamera gränsen mellan den seriösa sportbilen och den bekväma långfärdsbilen.

Porsche flyline

Utseendemässigt avspeglas det unika konceptet, en stor Porsche, genom en ny uttrycksfull design. Det är omisskännligt en Panamera, omisskännligt en sportbil, med långa dynamiska proportioner, tydliga skuldror och skarpt sluttande taklinje, 20 mm lägre bak. Det skapar den typiska ”Porsche flyline” och en stilmässig länk till Porsches designikon, Porsche 911.

Black Panel

I nya Panamera har Porsches typiska interiör åter uttolkats inför framtiden. Black Panel och interaktiva displayer kombinerar ett klart och intuitivt användargränssnitt, som i smartphones och i surfplattor, med de praktiska kraven för bilkörning.

Traditionella bilnycklar och antalet konventionella instrument har minskats betydligt. I stället domineras Porsche Advanced Cockpit av pekskärmar och individuellt konfigurerbara displayer – till glädje för både förare och passagerare.

Trots betydligt fler system för kommunikation, assistans och bekvämlighet kan de olika funktionerna nu användas på ett enklare och mer intuitivt sätt. Porsche Advanced Cockpit förvandlar den analoga världen till dagens digitala samtidigt som det ges utrymme för passion. Varvräknaren, placerad centralt i instrumentgruppen, är en hyllning till 1955 års Porsche 356 A.

Nya V6- och V8-motorer

En Porsche har alltid imponerat med mer än bara hög motoreffekt, effektivitet har varit lika viktigt. För att ta det receptet till en ny nivå är alla motorer i andra generationen Panamera omkonstruerade. De har alla blivit starkare samtidigt som bränsleekonomin förbättrats och avgasutsläppen minskats. Vid marknadslanseringen introduceras tre nya direktinsprutade biturbomotorer, Panamera Turbo, Panamera 4S och Panamera 4S Diesel. Alla, och för första gången även dieselmodellen, kan utrustas med permanent fyrhjulsdrivning och en ny åttastegad dubbelkopplingslåda (PDK).

Panamera Turbo drivs av en V8-motor med bensindrift som utvecklar 440 kW / 550 hk. En V6 bensinmotor med 324 kW / 440 hk driver Panamera 4S. I Panamera 4S Diesel ger en V8 med 310 kW / 422hk kraft och ett maximalt vridmoment på 850 Nm.

En lyxbil med racerprestanda

Chassit i nya Panamera förenar lyxbilens långfärdskomfort med äkta sportbilsprestanda. Det har uppnåtts genom att komplettera den imponerande grundläggande layouten med innovativa tillval som adaptiv luftfjädring med ny trekammars-teknologi, inklusive Porsche Active Suspension Management (PASM) elektronisk dämpningskontroll, det förbättrade systemet Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) inklusive Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) och aktiv antikrängning, liksom ett nytt elektromekaniskt styrsystem.

Det integrerade systemet 4D Chassis Control analyserar och synkroniserar alla chassisystem i realtid och optimerar Panameras väghållning. Med bakhjulsstyrning, som är en nyhet och anpassad från 918 Spyder och 911 Turbo, tar Porsche sportbilens styrprecision och väghållning in i Gran Turismo-klassen. Även bromsarna har förbättrats.

Nästa generation assistanssystem

Panamera är utrustad med många assistanssystem, både som standard och som tillval, något som gör körningen bekvämare och säkrare. Den viktigaste nyheten är ett system för mörkerseende. Det använder en värmekänslig kamera för att upptäcka människor och stora djur och varnar föraren med färgbild på förarplatsen. Om tillvalet LED matrix strålkastare valts, belyses människor som befinner sig bortom halvljusets räckvidd en kort stund om de är inom den beräknade körkorridoren. Det gör att föraren kan reagera ännu tidigare. Det nya systemet för mörkerseende är ett av de assistanssystem som i förväg hjälper till att undvika kritiska situationer. Porsche InnoDrive, som inkluderar adaptiv farthållare, ser ännu längre framåt. Baserat på data från navigationen och signaler från radar- och videosensorer, beräknar och aktiverar den antalet accelerationer och inbromsningar såväl som val av växel och coasting-faser för de närmaste tre kilometrarna. Den här elektroniska andrepiloten tar automatiskt med kurvor, backar och hastighetsgränser i beräkningen.

Starkare, snålare

De nya V6- och V8-turbomotorerna i nya Panamera delar en konstruktionslösning som bland motorutvecklare är känd som ”den heta sidan inåt.” Det betyder att turboaggregaten i nya Panamera är integrerade mitt i V:et mellan cylindrarna. Den här centrala placeringen har flera fördelar. Motorn blir kompaktare vilket gör det möjligt att montera den lägre. Det i sin tur är positivt för bilens tyngdpunkt. Det korta avståndet mellan de två turboaggregaten och förbränningsrummen ger bättre svar på gasen. Ännu bättre blir det med om man använder tillvalet Mode Switch med Sport Response-knappen.

Mode Switch, som först introducerades i Porsche 918 Spyder, är en roterande ring vid sidan av ratten och den kan användas för att aktivera ett av fyra körprogram (Normal, Sport, Sport Plus eller Individual). Mitt på ringen finns Sport Response Button. Den kan användas för att få ut maximal motoreffekt ur Panamera med ett knapptryck.

Till att börja med är Panamera Turbo den motorstarkaste i modellserien. Dess 4,0-liters biturbomotor utvecklar 404 kW / 550 hk (vid 5 750 v/min) och har ett maximalt vridmoment av 770 Nm (mellan 1 960 och 4 500 v/min). Det är 30 hk mer än i föregående modell och det högsta vridmomentet har ökat med 70 Nm. Den åttacylindriga motorn förmår Panamera att accelerera från 0 – 100 km/tim på 3,8 sekunder. Med Sport Chrono-paketet tar det bara 3,6 sekunder. Toppfarten är 306 km/tim. Det är imponerande siffror som illustrerar hur lätt motorn driver Panamera med dess vikt/effektförhållande på bara 3,6 kg/hk.

Dessa extraordinära prestandasiffror står i kontrast till den lägre bränsleförbrukningen som med 9,4 – 9,3 l/100 km är upp till 1,1 liter/100 km lägre än i föregående modell (enligt NEDC, New European Driving Cycle). Det motsvarar CO2- utsläpp av 214 – 212 g/km.

Porsche använder twin-scroll turboladdare för att förse V8:ans förbränningsrum med komprimerad luft. De två motroterande laddarna ger maximalt vridmoment från mycket låga motorvarv. Panamera Turbo är också den första Porsche där motorn utrustats med adaptiv cylinderkontroll. Vid lätt belastning förvandlar systemet temporärt och omärkligt den åttacylindriga motorn till en fyrcylindrig. Det minskar bränsleförbrukningen med upp till 30 procent, beroende på hur hårt motorn pressas under den fyrcylindriga fasen.

V6 biturbomotorn på 2,9 liter i Panamera 4S utvecklar 324 kW/440 hk vid 5 650v/min (20 hk mer än i föregående modell). Mellan 1 750 och 5 500 v/min har den nya motorn ett maximalt vridmoment på 550 Nm (30 Nm mer). Panamera 4S når 100 km/tim på bara 4,4 sekunder (4,2 med Sport Chrono-paketet). Topphastigheten är 289 km/tim. Bränsleförbrukningen enligt NEDC är 8,2 – 8,1 l/100 km (186 – 184 g/km CO2.

Jämfört med den första generationen Panamera 4S innebär det upp till en liter lägre förbrukning per 100 km, eller en besparing på 11 procent.

Den sexcylindriga motorn i Panamera 4S har, precis som den åttacylindriga motorn i Panamera Turbo, direktinsprutningens injektorer placerade i förbränningsrummet. Placeringen av insprutarna ger optimal förbränning, maximal effektivitet och mycket bra motorrespons. Både 4S och Turbo kännetecknas av ett mycket fylligt och äkta motorljud.

Nya Panamera lanseras med en ny åttacylindrig dieselmotor, för första gången tillsammans med permanent fyrhjulsdrift. Den hittills starkaste dieselmotorn i en serietillverkad Porsche utvecklar 310 kW/422 hk vid 3500 v/min och har ett maximalt vridmoment av hela 850 Nm – konstant från 1 000 – 3 250 v/min. Med en toppfart av 285 km/tim är Panamera nu världens snabbaste serietillverkade bil med dieselmotor. Den når 100 km på 4,5 sekunder (4,3 sekunder med Sport Chrono-paketet). Bränsleförbrukningen är 6,8 – 6,7 l/100 km (178 – 176 g/km CO2).

Dieselmodellen har också biturbo med centralt placerad turbo. Men common rail-motorn (med ett maximalt insprutningstryck av 2 500 bar) är utrustad med sekventiell turboladdning. Den låter motorn arbeta antingen som biturbo eller monoturbo beroende motorns belastning. Vid låga till medelhöga motorvarv går avgaserna direkt genom endast ett av de två turboaggregaten, vilket ger bättre gasrespons. Det annars passiva andra turboaggregatet aktiveras inte förrän motorvarvet når 2 700 v/min eller mer. Båda turboaggregaten har variabel turbogeometri (VTG) – en princip som redan är bekant från 911 Turbo.

Mer dynamiska proportioner

Panameras yttre design har förfinats i och med den andra generationen. Nya Panamera är 5 050 mm lång (+35 mm), 1 935 mm (+5 mm) bred och 1 423 mm (5) hög. Trots att den är marginellt högre ser den nya Panamera mycket lägre och längre ut. Det beror främst på att höjden minskats över den bakre delen av passagerarutrymmet med 20 mm – samtidigt som huvudutrymmet fortfarande är gott. Det förändrar helt intrycket av bilen. Framhjulen har flyttats längre framåt för mindre överhäng och för att göra prestigeavståndet – avståndet mellan a-stolpen och framaxeln – ännu större. Det bakre överhänget är längre vilket ger bilen ett mer kraftfullt intryck.

Panamera har växt med bara sju millimeter i bredd men det känns som om det är flera centimeter. Det beror på bland annat på det A-formade luftintaget i fronten sträckts ut mot sidorna vilket skapar en helt ny front. Samtidigt understryks bilens bredd av en tvärgående list i kylargrillen.

Den pilformade motorhuven förstärker den här visuella effekten och flyttar den framåt och längre ned än tidigare tack vare den markanta powerdomen som nu sträcker sig ända fram till stötfångaren. Tack vare motorernas kompakta konstruktion har fronten kunnat göras lägre. LED-strålkastare med fyrpunkts LED-ljus, varav det finns tre versioner, utstrålar självförtroende.

Karossidan – liksom motorhuven, bagageluckan, taket och skärmarna – är helt gjord i aluminium och den accentuerar bilens silhuett mer än någonsin tack vare den dynamiska taklinjen. Baktill bildar taklinjen den karismatiska ”Porsche flyline”- den distinkta linje som pryder alla märkets coupéer. Två kanter längs taklinjen ger intrycket av lägre tyngdpunkt. Sidorutorna har också gjorts om. Deras optiskt sammanhängande yta tillsammans med linjerna i den bakre delen av karossen skapar en stilistisk närhet till Porsche 911.

Tredimensionalitet präglar dörrar och sidoflyglar; konvexa och konkava former utnyttjar ljuset för att skapa en muskulös spänning. En integrerad beståndsdel i designen är luftutsläppen bakom framhjulen. De stora hjulhusöppningarna ger plats åt 19-tums lättmetallfälgar i 4S/4S Diesel och 20-tums fälgar i Turbo. 21-tums lättmetallfälgar finns som tillval.

Det faktum att Panamera är en fyrdörrars coupé och inte en konventionell sedan är tydligare sedd bakifrån än från något annat perspektiv. Det så kallade ”greenhouse” som består av taket, takstolparna och fönsterytorna, hålls uppe av ett kraftigt och brett skulderparti. Panamera är helt klart en sportbil. De mest framträdande komponenterna i den bakre delen av karossen är utan tvekan de tredimensionella bakljusen med LED-teknik med integrerade fyrpunkts bromsljus. Bakljusen hålls samman av en tunn tvärgående LED-panel.

I bakluckan, som öppnas och stängs elektroniskt, finns även den utfällbara bakre vingen integrerad, nu lackerad i karossens färg. I Panamera Turbo delas vingen när den fälls ut och skapar på så sätt större yta. Under den bakre delen av bilen finns en diffuser där avgassystemet är inbyggt på vänster och höger sida. Panamera 4S och 4S Diesel känns igen på sina runda avgasrör medan Panamera Turbo har trapetsformade slutrör.

Framtidsorienterad uttolkning

Nya Panamera uppvisar en helt ny inredning. På många områden ersätter beröringskänsliga ytor klassiska hårda nycklar och högupplösta skärmar sammanvävs med interiören. I lyxbilssegmentet, digitaliseringen av Porsches interiör som inleddes i 918 Spyder, har nästa steg i utvecklingen nåtts i Panamera i form av nya Porsche Advanced Cockpit. Från det lågt placerade förarsätet, typiskt i sportbilar, ser föraren inte bara det fascinerande frampartiet med framskärmarna och ”powerdomen” utan också två 7-tums bildskärmar placerade mitt i förarens siktlinje. Mittemellan de två bildskärmarna finns varvräknaren, som fortfarande är ett analogt instrument.

Mittkonsolen mellan föraren och passageraren domineras av en 12,3-tums pekskärm från nästa generation Porsche Communication Management (PCM). Föraren och passageraren kan konfigurera den skärmen individuellt. Det här är naturligtvis integrerat i PCM: Online navigation, onlinefunktioner i Porsche Connect, integration av smartphone via Apple Car Play och ett helt nytt röstkontrollssystem. PCM med sin högupplösta bildskärm av högsta kvalitet smälter harmoniskt in i Black Panel-konceptet med en växelförare – shift-by-wire – för PDK-växellådan. En ny kontrollpanel med beröringskänsliga kontroller på mittkonsolen gör det möjligt att intuitivt styra olika funktioner. Även gallren i de mittre luftinsläppen justeras elektroniskt med touch-känsliga sliders. Baksätespassagerarna kan kontrollera luftkonditionering och infotainment-funktioner med ett fyrzons automatiskt klimatkontrollsystem som är ett tillval.

Dessutom erbjuder Porsche Panamera den mest flexibla inredningen av någon modell i lyxbilsklassen vilket gör den till den mest praktiska för användning i vardagen. Baksätets ryggstöd kan delas i 40:20:40 vilket ger ett bagageutrymme som kan varieras från 495 liter till 1 304 liter. Utrustning som panoramatak som kan öppnas i bakkant, massagestolar, stämningsbelysning och ett 3-D ljudsystem från Burmester höjer komfortnivån ytterligare.

Marknadsintroduktionen av nya Porsche Panamera är planerad till november 2016, men försäljningen startar redan idag, den 28 juni 2016.

Priserna i Sverige:

Porsche Panamera 4S, 1 110 000 kr

Porsche Panamera 4S Diesel, 1 150 000 kr

Porsche Panamera Turbo, 1 520 000 kr

Högupplösta bilder finns tillgängliga i Porsche Newsroom (http://newsroom.porsche.de) och för ackrediterade journalister i Porsche pressdatabas (https://presse.porsche.de)

Panamera Turbo: bränsleförbrukning blandad körning 9,4 – 9,3 l/100 km, stadstrafik 12.9 – 12,8 l/100 km, landsväg 7,3 – 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp 214 – 212 g/km.

Panamera 4S: bränsleförbrukning blandad körning 8,2 – 8,1 l/100 km, stadstrafik 10,2 – 10,1 l/100 km, landsväg 6,8 – 6,7 l/100 km, CO2-utsläpp 186 – 184 g/km.

Panamera 4S Diesel: bränsleförbrukning blandad körning 6,8 – 6,7 l/100 km, stadstrafik 7,9 l/100 km, landsväg 5,9 – 5,8 l/100 km, CO2-utsläpp 178 – 176 g/km.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda