Fördel Larsson – kör både Porsche Carrera Cup och Swedish GT i Anderstorp

Fredrik Larsson dubblerar på Anderstorp Raceway i helgen – kör både Porsche Carrera Cup Scandinavia och säsongspremiären i Swedish GT.
Ett tufft och intensivt program väntar den snart 40-årige hallänningen. För tufft?
– Nej, det känns inte som om det ska bli några problem. Jag ser det som en fördel för mig. Annars hade jag inte gjort det, säger han.

Fredrik Larssons comeback i Porsche Carrera Cup har varit en succé hittills. Med två segrar och en andraplats som bästa resultat toppar han tabellen efter de två inledande deltävlingarna.
Larsson, som tävlar för team bennys, är mannan att slå i Porsche Carrera Cup just nu, men med sin anmälan även i Swedish GT hoppas han bli ännu svårare att besegra i Anderstorp.
– Att dubblera med GT är inga konstigheter och racen går på banor som jag är bekväm med sedan tidigare. Dessutom tävlar jag i samma biltyp i båda klasserna. Om det inte hade varit så hade jag aldrig dubblerat, säger Larsson, och tillägger:
– Det här känns inte som någon risky business på något sätt.

Fredrik Larsson kommer att dela Porsche 911 GT3 Cup med sin sponsor – och förarkollega i Porsche Carrera Cup – Ingvar Mattsson. Att det är Mattssons Porsche duon kommer att tävla i spelar mindre roll.
– Även om inställningen på bilen blir lite annorlunda för att den ska passa oss båda innebär det här en stor fördel för både mig och Ingvar. Han får någon att bolla inställningar med och jämfört med de andra förarna i Carrera Cup får vi mer träning.

Totalt får Fredrik Larsson åtta pass på banan mot fyra om han bara hade tävlat i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Och mer tid i bilen värdesätter han verkligen. Framgångarna till trots känner han sig inte helt hemma ännu i nya 991-versionen av Porsche 911 GT3 Cup.
– Det är större skillnad än jag trodde det skulle vara mellan den här och den gamla cupbilen. Bromstekniken är annorlunda och så är den nya bilen svårare att balansera på gränsen. Den är lite lömsk.

Den tidigare STCC-stjärnan från Falkenberg ser fram emot helgens tävling.
– Det ska bli kul att tävla på Anderstorp Raceway igen. Det är en set up-bana mer än någon annan vi tävlar på i mästerskapet. Eftersom den bland annat innehåller långa, snabba och doserade kurvor är det viktigt att man har en bra set up och känner sig bekväm med bilen. Det går fort in i kurvorna och du måste även hitta bra fäste ut, så det är en speciell bana på det sättet.
– Vi var med riktigt bra på den officiella testen i Anderstorp i våras och spinner vidare på det arbete vi påbörjade i Skövde och fortsatte med senast på Mantorp Park. Vi slipar på detaljer och hoppas det ska resultera i att vi kan vara med och slåss om både segrar och pole position i helgen. Det är i alla fall målet.

I kvällsracet på Mantorp Park hade Larsson, om sanningen ska fram, en hel del flyt. Det studsade hans väg kan man säga.
– Det brukar alltid vara tvärt om så det var på tiden att det var jag som hade turen på min sida. Utan att behöva känna dåligt samvete tycker jag att jag har fler sådana race till godo.
# Jobbigt för de andra att höra…
– Kanske det, men är min tur nu, säger Larsson och skrattar gott.

Fredrik Larsson kom självklart tillbaka till Porsche Carrera Cup med ambitionen att vinna den titel han inte lyckades erövra 2009 eller 2010. Då fick han nöja sig med tredje och andra plats i mästerskapet. Även om det gått bra hittills i år hyser han stor respekt för sina konkurrenter.
– Startfältet är bra och man måste verkligen vara på tå om man ska vara med där framme. Marginalerna är små och det här kommer att bli en tuff batalj hela säsongen igenom. Både internt inom team bennys och i mästerskapet i stort. Mangs, Morin, Hansson, Palm och alla de andra. Det är många om det, säger Larsson och avslutar:
– Det är bara att försöka leverera det bästa man kan. Sedan får vi se om det räcker.

STCC i Anderstorp, med bland annat Porsche Carrera Cup Scandinavia på programmet, visas både i SVT Play och i SVT1 söndag 19 juni. I den sistnämnda kanalen startar livesändningen kl 14.45 och håller på till kl 16.40.
Måndag 20 juni sammanfattas dessutom tävlingen i STCC Magasin i SVT2 kl 18.00-19.00.

Fredrik Larssons helgschema på Anderstorp Raceway 18-19 juni.
Lördag 18 juni

Kl 09.00: Test Swedish GT (55 min)
Kl 11.15: Test Porsche Carrera Cup (30 min)
Kl 12.30: Kval Swedish GT (30 min)
Kl 15.25: Kval, Porsche Carrera Cup (30 min)
Kl 17.00: Långlopp Swedish GT (50 min)
Söndag 19 juni
Kl 10.30: Race 1 Porsche Carrera Cup (20 min)
Kl 13.40: Sprintrace Swedish GT (30 min)
Kl 15.25: Race 2 Porsche Carrera Cup (20 min)

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda