Lukas Sundahl snabbast när Porsche Carrera Cup testade i Karlskoga

Lukas Sundahl från Växjö var snabbast när årets första, officiella test för Porsche Carrera Cup Scandinavia genomfördes i Karlskoga under lördagen.
Sundahl toppade resultatlistan före Robin Hansson och Fredrik Larsson.
Lördagens tidsjakt på Gelleråsen var bara början på vad som ser ut att bli en mycket intressant säsong. Startfältet i klassen är det vassaste på många år.

Nedräkningen för premiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia, supportklass till STCC, har börjat. Den 1 maj smäller det på flygplatsbanan i Skövde. Då avgörs den första av säsongens sju deltävlingar i serien.
Men redan nu har förarna börjat mäta sig mot varandra. Vassast på den inledande testen i Karlskoga var Lukas Sundahl, 19 år, från Sundahl Racing.
– Klart jag är nöjd, men samtidigt ska man inte dra för stora växlar på det här. Test är test, sa Sundahl, vars snabbaste tid sattes på nya däck under eftermiddagspasset.
På förmiddagen åkte han begagnat.

Sundahl förpassade med sin tid (1.04,872) en annan 19-åring, Robin Hansson från Fragus BR Motorsport och Kullavik, till andra plats i listan. Robin var annars snabbast under hela dagen och visade styrka på det skiftande underlaget.
Att väderförhållandena växlade satte rutinerade Hallänningen Fredrik Larsson värde på.
– Det blev en ganska optimal test med blöt, upptorkande och torr bana. Vi har testat oss igenom bilen och jag tycker att det har känts bra, säger Larsson som mindre än ett dygn innan testet presenterades som ny förare jämte Jocke Mangs i team bennys.
Fjolårstrean Mangs var närmast efter Larsson tidsmässigt i Karlskoga. Han följdes i sin tur av vice mästaren Oscar Palm, som i år tävlar för Fragus BR Motorsport.

Totalt deltog elva förare i Karlskoga. Fler väntas till nästa test, som avgörs i Anderstorp den 21 april. Hittills har 18 förare anmält sig till mästerskapet. Av dem är tre nya – ovan nämnde Larsson, Pontus Fredricsson och finländaren Anssi-Jukka Kasi.
Fredricsson, som förra året körde formelbil i Europa, sa så här om sitt första, riktiga möte med Porsche 911 GT3 Cup (991):
– Det är mycket massa att flytta runt, men jag tycker att jag kommit in i körningen mer och mer. Jag är nöjd med min första dag i bilen.

Raine Wermelin, chef Porsche Sverige, fanns på plats i Karlskoga och ser med tillförsikt fram emot årets säng.
– Vi ser möjligheter att i enskilda race bjuda publiken på över 20 förare. Exakt hur många det blir är för tidigt att säga ännu. Vi vet att några fler team och förare tittar på att komma med i mästerskapet, säger han.
Startfältet blir inte bara stort. Det blir dessutom av högsta klass. Listan över toppförare är lång.
– Porsche Carrera Cup Scandinavia blev under 2015 en härlig framgång med stora startfält, hög kvalitet på förare och team samt, inte minst, publikfriande och offensiv racing. I år växer sig mästerskapet ännu starkare och speciellt glädjande är det att så många unga förare ansluter, säger Wermelin.
Robin Hansson, Lukas Sundahl, Philip Morin, Henric Skoog och Pontus Fredriksson är alla födda 1996 eller 1997.

Magnus Öhman, som tillsammans med Thomas Karlsson, tävlar för Mtech Competition, har kört internationellt under vinterhalvåret och resultatet av det såg man tydligt på Gelleråsen. Öhman var stabil och tvåa på regn under sitt förmiddagspass. Bil nr 21 noterades senare för tredje tid totalt, men då satt inte Öman själv bakom ratten. Då kördes bilen av Sven Müller, stjärna i Porsche Mobil1 Supercup. Öhman har engagerat tysken som förarcoach och hade bjudit in honom till Karlskoga där han alltså fick möjlighet att testa några varv.
– Samarbetet med Müller har varit värdefullt för mig. Jag har lärt mig mycket av honom och känt att jag tagit steg i min utveckling, konstaterar Öhman.

Bilder.
Foto: Daniel Ahlgren

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda