Het ungdomskvintett laddar för premiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Porsche Carrera Cup Scandinavia har blivit lite av en ungdomsklass. Fem förare födda 1996/1997 står på startlinjen i premiären i Skövde nu i helgen.
Samtliga har kapacitet att placera sig riktigt högt upp i mästerskapet. Medalj? Ja. Seger? Varför inte.

Årets startfält i Porsche Carrera Cup är det vassaste på många år. Och högintressant. Tidigare mästarna Jocke Mangs och Oscar Palm nämns i titelspekulationerna. Det samma gäller självklart för årets nykomling, tidigare STCC-stjärnan Fredrik Larsson.
Den trion är kittet mellan de två stora förargrupperna i mästerskapet – de äldre, rutinerade och de unga, heta. Alla i var sin Porsche 911 GT3 Cup (991).

Robin Hansson, Lukas Sundahl och Philip Morin debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2015. I år får de sällskap av Pontus Fredricsson och Henric Skoog.
Hansson, Sundahl och Morin fick alla uppleva känslan att stå på pallen 2015. Den då 18-årige Robin Hansson presenterade sig när han utmanade och stack upp mot Johan Kristoffersson och Jocke Mangs i sin debut, kvällsracet på Mantorp Park. Någon pallplats blev det inte då, men väl i de nästkommande två tävlingarna. I Karlskoga var han dessutom snabbast i kvalet.
För Morin, som gjorde entré i Falkenberg, blev det pallen i det makalösa och för evigt klassiska racet på Solvalla. Där var norrlänningen tvåa bakom mästaren Kristoffersson.
Även Lukas Sundahl fick njuta av utsikten på prispallen innan säsongen var över. I avslutningen på Ring Knutstorp slog han till med en andra- och en tredjeplats vilket också hjälpte honom till sjätte plats i mästerskapet.

Siktar högt
Med en säsong i ryggen siktar trion uppåt i tabellen. Det är de inte sena att framhålla.
– Vinna, svarar Sundahl kort och gott när han får frågan om målsättning.
– Topp fem, svarar Hansson.
Morin är lika tydlig – och mer mångordig.
– Målsättningen den här säsongen är helt klart totalseger. Jag har fått känna på bilen lite mer och vet hur saker och ting fungerar. Jag tror att det kommer att göra stor skillnaden i jämförelse med slutet på förra säsongen då jag var helt oförberedd och oerfaren av både bil och de svenska banorna. Även om jag inte kört på alla banor än, och fortfarande är långt ifrån min potential, så måste jag ändå säga att sikta på seger känns som en självklarhet. Och att det är fullt möjligt tvivlar jag inte på, säger han.

Ligger lite lågt
Nykomlingarna Skoog och Fredricsson vet inte riktig vad som väntar dem i Porsche Carrera Cup.
– Målsättningen resultatmässigt är jättesvårt att säga då jag inte kört en tävling mot någon av förarna förut, konstaterar ”Henke” Skoog, som förra året blev mästare i Renault Clio Cup.
Omställningen bilmässigt bör inte bli något problem för honom, vilket han också visade med näst snabbaste tid av de svenska förarna i testen i Anderstorp nyligen. Skoog är väl bekant med miljön i en Porsche – har kört GT med pappa Patrik och startade dessutom i Dubai 24-timmars i vintras.
Pontus Fredricsson kommer från formelbilsracingen och gör sin första säsong med tak över huvudet. Han testkörde en Porsche 991 GT3 Cup i fjol höst och får i år chansen av Håkan Ricknäs i Ricknaes Motorsport.
– Mitt mål att placera mig bland de åtta bästa i sluttabellen. Konkurrensen är hård, men det tycker jag bara är kul. Jag är säker på att jag kommer att utvecklas mycket som förare i Porsche Carrera Cup den här säsongen, säger Fredricsson.

Supercupen hägrar
Att den unga kvintetten hamnat i just Porsche Carrera Cup finns det flera skäl till.
– Bra konkurrens och stora möjligheter att ta sig vidare i karriären. Man kan köra med samma bil i många länder och serier, konstatera Sundahl som försäkrat sig om en av tre gästplatser i Porsche Mobil1 Supercup, som avgörs tillsammans med Formel 1, på Hugaroring i Ungern i slutet på juli.
En månad senare har Porsche Carrera Cup ytterligare tre platser i Supercupen på Spa i Belgien. Även Robin Hansson (Spa), Henric Skoog (Spa) och Philip Morin (Hungaroring) har nappat på möjligheten att visa upp sig i motorsportens verkliga finrum.
Även till Porsche Carrera Cup Deutchland har förare i den skandinaviska serien möjlighet till gästarter den här säsongen.

Juniorprogram en jättechans
”Mycket tid i bilen”, ”bra konkurrens”, ”potent bil” är andra skäl till varför de unga förarna valt att sats på Porsche Carrera Cup i karriären. Och så Porsche Motorsport Junior Programme förstås. Till det sistnämnda har alla nationella Porsche Carrera Cup-serier rätt att nominera en ung förare till den shoot-out som genomföras i höst. För segraren i den väntar ett kontrakt för en styrning i Porsche Mobil1 Supercup 2017.
– Att få chansen att kvala till Porsche Motorsport Junior Programme är absolut en av de största chanserna vi som unga kan få i dagsläget. Därför är det såklart en målsättning med året att få komma dit, även om det kommer bli extremt tufft, säger Henric Skoog.
– Det är ganska svindlande egentligen att man faktiskt har möjligheten att ta sig hela vägen till Supercupen till nästa säsong, tillägger Fredricsson.

Unga mot de äldre
Men dit är som sagt vägen ännu ganska lång. Nu fokuserar kvintetten i första hand på premiären i Skövde och att få en så bra start som möjligt på säsongen. De ställs mot många, snabba och rutinerade förare.
– Vi blir en egen liga, de unga mot de äldre, skojar Robin Hansson, som i likhet med de andra juniorerna inte bryr sig så mycket om vilka som ingår i ”ungdomsligan” egentligen.
– Jag tävlar inte mot dem, jag tävlar mot de som är före mig på banan, konstaterar han.
Någon given favorit i ungdomsgänget finns det inte om man får tro förarna själva.
En ser Hansson som tuffaste konkurrent, en annan pratar om Morin. Skoog nämns, Sundahl, Fredricsson.
– Jag tror att alla kommer tillföra hård konkurrens, kanske olika förare på olika banor och i olika väderförhållanden. Jag tror att det är viktigt att man inte räknar bort någon, säger Skoog bland annat.
Samtidigt konstaterar Morin klokt:
– Det är en lång säsong med många tävlingar och det krävs att man är stabil och orkar hålla i hela vägen, vilket jag inte tror kommer bli så lätt för alla.
För att vara framgångsrik i ett mästerskap gäller det att leverera i varje deltävling.
Vilka har den förmågan? Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutas i Skåne 23-24 september. Då får vi svaret.

Fakta
#4 Lukas Sundahl
Född: 15 oktober 1996.
Hemort: Växjö.
Klubb: Wäxjö MS.
Team: Sundahl Racing.
Porsche Carrera Cup-meriter: Sexa 2015 (två pallplatser).

#11 Pontus Fredricsson
Född: 22 juli 1997.
Hemort: Länna, Huddinge.
Klubb: KAK.
Team: Ricknaes Motorsport.
Porsche Carrera Cup-meriter: Debutant.

#20 Henric Skoog
Född: 17 juni 1996.
Hemort: Torshälla.
Klubb: Karlskoga MF.
Team: PFI Racing.
Porsche Carrera Cup-meriter: Debutant.

#31 Robin Hansson
Född: 26 februari 1997.
Hemort: Kullavik.
Klubb: Göteborg Karting & Racing Club Team 13.
Team: Fragus BR Motorsport.
Porsche Carrera Cup-meriter: Åtta 2015 (två pallplatser, en kvalseger).

#86 Philip Morin
Född: 17 juni 1996.
Hemort: Luleå.
Klubb: Luleå MS.
Team: Cirkus Karlsson Racing.
Porsche Carrera Cup-meriter: Tionde man 2015 (en pallplats).

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda