Fredrik Larsson het titelkandidat i sin comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Fredrik Larsson är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Toppföraren från Falkenberg gör comeback i klassen som en av två heta titelkandidater i team bennys.
– Jag var på pallen i mästerskapet både 2009 och 2010 men satte aldrig pricken över i. Nu är jag tillbaka för att vara med och tampas om totalsegern, säger Larsson, som debuterar i team bennys Porsche 911 GT3 Cup (991) under lördagens officiella test i Karlskoga.

Team bennys mönstrar ett riktigt dream team i årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia. I onsdags blev tvåfaldige mästaren och fjolårets bronsman, Jocke Mangs, klar för en fortsättning. Nu står det dessutom klart att teamet satsar med en bil till – för Fredrik Larsson.
– Suget efter att köra Porsche igen har funnits där en längre tid. Jag smög runt och hörde mig för om klassen redan i höstas och på Bilsportgalan i Karlstad i januari månad satt jag med på ett informationsmöte. I Karlstad sprang jag dessutom på och började prata med Rolf Andersson, teamchef i team bennys.
Det mötet ledde till seriösa diskussioner, kontrakt och en storsatsning. Bakom den står Benny Larsson, Bennys Gräv och Rolf Andersson, Byggmästarna.
– Från början fanns det inga planer på att driva två bilar, men när möjligheten att ha både Fredrik och Jocke i vårt team uppenbarade sig sa jag och Benny till varandra: vi kör på, det här kan bli fränt, berättar Andersson.

Fredrik Larsson är en både erfaren och välmeriterad förare. Hallänningen, som fyller 40 år i sommar, har inte bara tävlat på toppnivå i Sverige. Han har även en internationell karriär bakom sig. Som ung formelbilsförare vann han JSM i Formel Ford och blev mästare i Barber Dodge Pro Series i USA. Larsson har dessutom stått på pallen i Indy Light och nått framskjutna placeringar i Renault Sport Clio Trophy.
– Men efter 1999 lade jag ratten på hyllan för att göra comeback tio år senare i just Porsche Carrera Cup Scandinavia, berättar han.
Larsson blev trea direkt, slagen endast av mästaren Jocke Mangs och Tony Rickardsson. Säsongen därpå vann han 10 av 16 race, men en nolla i protokollet gjorde att han missade titeln med futtiga tio poängs marginal.
– När jag kom tillbaka till racingen 2009 var det lite som att börja om. Inför min andra sejour i Porsche Carrera Cup känner jag mig mer bekväm även om biltypen är en annan än den jag körde för sex år sedan.
År 2012 körde Fredrik Larsson TTA med en fjärdeplats som facit. Sedan dess har han varit en av stjärnorna i STCC. För två år sedan var han tvåa i mästerskapet, 2015 trea.
Nu siktar Fredrik Larsson på seger – i Porsche Carrera Cup Scandinavia!
– Med tanke på hur nära var jag var Porsche-titeln 2010 är jag självklart revanschsugen och min målsättning är att vara med och fightas om totalsegern, säger han och tillägger:
– Porsche Carrera Cup Scandinavia är en attraktiv serie i vilken alla förare tävlar på lika villkor. Konkurrensen är hård och bredden på toppen minst lika bra som i STCC. Allt det där uppskattar såväl jag som mina samarbetspartners. Positivt med klassen tycker jag också är alla testmöjligheter samt, självklart, att samarbetet med Porsche Motorsport som ger förare i mästerskapet chansen att via gästplatser till och med tävla i Porsche Mobil1 Supercup.

Fredrik Larsson har siktet inställt på toppen och har anlitat folk som ska kunna hjälpa honom dit. Som ingenjör får han Magnus Juhlin och Per Boström blir förstemekaniker. Båda fanns med på Larssons bil även 2009 och 2010.
– Det betyder mycket att jag får jobba med mitt gamla Porsche-gäng. Det gör att jag känner mig trygg, säger Larsson, som också välkomnar att få dubble Porsche Carrera Cup-vinnaren Jocke Mangs som teamkompis.
– Jocke blir en tuff konkurrent, men jag är övertygad om att vi ska kunna samarbeta och tagga varandra på ett bra sätt. Vi kan nog lära en hel del av varandra.
Rolf Andersson inser givetvis att han har två heta titelkandidater i sitt team.
– Vi satsar och det är toppen som gäller för oss. Jocke och Fredrik får slåss om det – på ett bra sätt, säger han och ler.
Båda inleder säsongen med lika förutsättningar. Vem som ska matchas hårdast i slutet av mästerskapet får resultaten och tabelläget bestämma.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda