Porsche-förare tar chansen att tävla ihop med Formel 1

Tre gästplatser i Porsche Mobil1 Supercup i både Budapest och på Spa.
Det är vad förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia erbjuds säsongen 2016.
En som redan anmält intresse för racet i Ungern är unge Lukas Sundahl, smålänningen som avslutade 2015 års säsong med succé på Ring Knutstorp.

Genom ett samarbete med Porsche Motorsport ges förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia en unik möjlighet att prova lyckan utomlands den här säsongen. Det skandinaviska mästerskapet har tre gästplatser när Porsche Mobil1 Supercup tävlar på Hungaroring och på Spa Francorchamps den 22-24 juli respektive 26-28 augusti.
Anmälningsavgiften är 1.000 Euro – mot ordinarie 3.5000 – och som alltid är Porsche Mobil1 Supercup supportklass till Formel 1 vilket borgar för välbesökta och välbevakade evenemang.
– Just nu håller vi på och jobbar med att få ihop ekonomin för en start i Ungern. För Lukas del blir resan en upplevelse och en möjlighet att få känna på, och ta lärdom av, motståndet i klassen. Vi tror också att det här kan vara en bra grej för våra sponsorer, säger Per Sundahl, pappa till Lukas och teamchef i Sundahl Racing, som jämte sin egen Porsche 911 GT3 Cup (991) också driver bil åt Edward Jonasson i Formula STCC Nordic.
– Edwards pappa Stefan har arrangerat sponsorresor till Budapest tidigare och har redan nu 20 gäster klara till årets tävling. Vi ska bygga vidare på det paketet och hoppas få ihop 20 gäster till.

Efter några säsonger i formelbil valde Lukas Sundahl att ta steget över till Porsche Carrera Cup Scandinavia 2015. Han överraskade stort med andra tid på försäsongstesten i Karlskoga och svarade för en rakt igenom stabil och godkänd insats i mästerskapet. Den riktigt stora framgången dröjde emellertid. Efter en fjärdeplats på Solvalla avslutade han emellertid säsongen med dubbla pallplatser i finalen på Ring Knutstorp där han blev tvåa och trea.
– Avslutningen var bra för Lukas´ självförtroende. Efter en säsong med lite stolpe ut fick han en bekräftelse på vad han kan, säger pappa Per.
Lukas håller med:
– Det är alltid skönt att avsluta en säsong på topp. Resultaten på Ring Knutstorp har jag haft med mig genom hela vintern, konstaterar han.

Nu står en ny säsong för dörren. 30 april-1 maj är det STCC-premiär i Skövde med Porsche Carrera Cup Scandinavia som ett givet inslag i programmet.
Innan dess väntar test i såväl Karlskoga som i Anderstorp för den 19-årige Växjöföraren.
– Jag är otroligt sugen på att snart få börja tävla igen. Jag längtar verkligen till Skövde, säger Lukas som i sin premiärsäsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia slutade på sjätte plats totalt.
Upp till palltrion Johan Kristoffersson, Oscar Palm och Jocke Mangs hade han en bit, men till fjärdeplacerade dansken Mikkel O Pedersen var avståndet bara 15 poäng.
– Avslutningen på mästerskapet var bra och vi ska självklart försöka fortsätta på den inslagna linjen. Jag kör alltid för att vinna och seger kommer att bli mitt mål även den här säsongen.

Jämte sju deltävlingar här hemma har nu Lukas Sundahl också siktet inställt på två race i tuffast möjliga konkurrens på Hungaroring utanför Budapest.
– Det vore hur kul som helst om jag får möjligheten att tävla i Supercupen på Hungaroring. Grymt spännande, säger Lukas, som är övertygad om att en start i tuffast möjliga Porsche-konkurrens kommer att ge honom både erfarenhet och tempo.
Sundahl Racing är inte det enda teamet i skandinaviska Porsche-mästerskapet som nappat på möjligheten att få prova sina vingar i Porsche Mobil1 Supercup och tävla i anslutning till Formel 1.
– Flera team och förare har hört av sig om både tävlingen i Budapest och på Spa vilket är mycket glädjande. I fjol var det en trio som körde supportracet till Spa 24-timmars och nu talar allt för att vi kommer att fylla alla våra gästplatser i Porsche Mobil1 Supercup, säger Thomas Johansson, sporting director för det skandinaviska Porsche-mästerskapet.

Bilder.
Foto: Daniel Ahlgren/Jerry Karlgren/STCC/Porsche Mobil1 Supercup

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda