Ultimata 911 – Porsche 911 Turbo och 911 Turbo S

På bilutställningen North American International Auto Show i Detroit i början av 2016 kommer Porsche att presentera nya 911 Turbo. Toppmodellerna i 911-serien, 911 Turbo och 911 Turbo S, är nu 15 kW (20 hk) starkare, har finslipad design och förbättrade funktioner. Modellerna kommer redan från start att finnas både som coupé och cabriolet.

Den sexcylindriga 3,8-liters biturbomotorn i 911 Turbo har en effekt av 397 kW (540 hk). Effektökningen har nåtts genom modifierade insugningsportar i topplocket, nya insprutningsmunstycken och högre bränsletryck. Motorn i 911 Turbo S utvecklar nu 427 kW (580 hk) tack vare nya turboaggregat med större kompressorer. Porsche är fortfarande den enda tillverkaren som använder turboaggregat med variabel turbogeometri i bensinmotorer.

Motorerna har nu också det som är känt som en ”Dynamic boost function” för att ytterligare förbättra motorns respons vid aktiv körning. Den behåller laddtrycket under skiftande belastning – det vill säga när gaspedalen släpps upp kortvarigt. Det åstadkoms genom att endast bränsleinsprutningen avbryts medan gasspjället förblir öppet. Det betyder att motorn reagerar praktiskt taget utan fördröjning när gaspedalen åter trycks ned. Effkten av den här funktionen är mer uttalad i Sport-läget och Sport Plus-läget än i Normal-läget.

Sammantaget har toppmodellerna extremt goda prestanda samtidigt som bränsleförbrukningen minskats ännu mer. 911 Turbo S Coupé gör 0 – 100 km/tim på 2,9 sekunder. Dess toppfart, 330 km/tim, är tolv km/tim högre än tidigare. 911 Turbo når 100 km/tim på 3,0 sekunder och toppfarten är 320 km/tim – fem km/tim högre än föregående modell. Trots det förbrukar Coupéerna bara 9,1 liter per 100 km och cabriolet-modellerna 9,3 liter per 100 km. Det är 0,6 liter mindre per 100 km för alla versioner. Skälet till det är ännu mer avancerad elektronisk styrning av motor och transmission med reviderad mappning av växlingspunkterna.

Sport Chrono-paket som standard

Den nya GT-ratten – 360 mm i diameter med design lånad från 918 Spyder – kommer som standard med en ”mode switch” (programväljare). Den består av en ring som kan vridas stegvis för att välja ett av fyra lägen, Normal, Sport, Sport Plus eller Individual. Inställningen Individual låter föraren konfigurera och spara en mycket individuell inställning. En annan funktion i Sport Chrono-paketet är Sport Response-knappen i mitten av programväljaren. Inspirerad av motorsporten förinställs motorn för bästa respons när knappen trycks in. I det läget kan bilen ge optimal acceleration i upp till 20 sekunder, vid till exempel en omkörning. En mätare i instrumentgruppen visar föraren hur lång tid som återstår. Sport Response-funktionen kan aktiveras hur ofta som helst och från alla körprogram.

Porsche Stability Management (PSM) i 911 Turbo-modellerna har ett nytt PSM Sport Mode. Ett kort tryck på PSM-knappen på mittkonsolen ger en mycket sportig inställning – som är oberoende av vilket körprogram som valts. Det separat valda PSM Sport mode ändrar ingreppet från PSM mycket mer än vad som var fallet i den tidigare modellens Sport Plus mode. Den nya inställningen gör det möjligt att närma sig gränsen ännu mer till exempel på en tävlingsbana. Med den inställningen tänds en varningslampa och ett meddelande i instrumentgruppen visar att PSM-systemets bidrag till körstabiliteten begränsats. Men PSM förblir ändå aktivt i bakgrunden, även i PSM Sport mode. Ett långt tryck på PSM-knappen däremot stänger som vanligt av PSM helt.

Fullutrustad 911 Turbo
Chassit i nya 911 Turbo-modellerna med PASM som standard ger ännu större spridning mellan prestanda och komfort. Dessutom erbjuder Turbo S all utrustning för körprestanda. PDCC aktiva krängninshämmare är standard liksom PCCB keramiska bromsar. Nya tillval för alla 911 Turbo-modeller inkluderar den radarbaserade filvarnaren samt ett system som gör det möjligt att i låga farter öka markfrigången vid främre spoilern med 40 mm.

Finslipad design

Naturligtvis har den nya generationen 911 Turbo fått väsentliga delar av dagens Carrera-modellers anslående design med tillägg av de speciella kännetecken som är typiska för 911 Turbo. Den nya frampartiet med aktiva luftintag och dubbla smala LED-ljus gör att fronten ger ett bredare intryck i kombination med en extra list i det mittre luftintaget. Från sidan uppvisar den här högprestandabilen nya 20-tumshjul. På 911 Turbo S har fälgarna med centrumlåsning sju ekrar i stället för tio. 911 Turbo har nya hjuldimensioner, 9 x 20 tum fram och 11,5 x 20 tum bak. De nya hjulen är nu en halv tum bredare både bak och fram, samma storlek som 911 Turbo S.

Även bakpartiet är har gjorts om. De tredimensionella bakljusen med sina fyrpunkts bromsljus är iögonfallande. Avgasutsläppen och de dubbla ändrören har fått ny design. Den bakre grillen har också fått ny form och består nu av tre delar, den vänstra och den högra delen har vertikala ribbor medan mittpartiet har en separat öppning för optimerad lufttillförsel till motorn.

Porsche Communication Management

Tillsammans med övriga förändringar på den nya generationen införs det nyligen utvecklade infotainment-systemet, PCM med online navigation, som standard i 911 Turbo-modellerna. Systemet består av en multi-touch-skärm perfekt integrerad i mittkonsolen och den erbjuder ett antal nya och utökade uppkopplingsfunktioner tack vare Connect Plus-modulen som är standard. Navigationen kan också ta in den senaste trafikinformationen i realtid. Vägar och orter kan visualiseras med 360-graders foton och satellitbilder. Dessutom kan systemet nu bearbeta handskrivna meddelanden. För övrigt kan mobiltelefoner och smartphones integreras snabbare, enklare och mer omfattande än tidigare via Wi-Fi, Bluetooth eller kabel. Valda fordonsfunktioner kan nu fjärrkontrolleras. Liksom i de tidigare modellerna är ett Bose ljudsystem standard. Ett Burmester-system kan levereras som tillval.

Marknadslansering, och priser

Porsche 911 Turbo kommer att lanseras i slutet av januari 2016 och priserna i Sverige blir:


911 Turbo: 1 660 000 kronor


911 Turbo S: 1 924 000 kronor


911 Turbo Cabriolet: 1 781 000 kronor


911 Turbo S Cabrio: 2 045 000 kronor

911 Turbo: Bränsleförbrukning blandad körning 9,1 l/100 km, stadstrafik 11,8 l/100 km, landsväg 7,5 l/100 km; CO2- utsläpp 212 g/km.911 Turbo Cabriolet: Bränsleförbrukning blandad körning 9,3 l/100 km, stadstrafik 12,1 l/100 km, landsväg 7,6 l/100 km; CO2-utsläpp 216 g/km.911 Turbo S: Bränsleförbrukning blandad körning 9,1 l/100 km, stadstrafik 11,8 l/100 km, landsväg 7,5 l/100 km; CO2-utsläpp 212 g/km.911 Turbo S Cabriolet: Bränsleförbrukning blandad körning 9,3 l/100 km, stadstrafik 12,1 l/100 km, landsväg 7,6 l/100 km; CO2-utsläpp 216 g/km.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda