Toppduell i Porsche Carrera Cup fick Solvallapubliken att jubla

Porsche Carrera Cup Scandinavia bjöd 15.560 åskådare på Solvalla på en verklig motorsportshow. Duellen om segern var makalös. I tur och ordning utmanade och uppvaktade Jocke Mangs, Mikkel O Pedersen och Philip Morin Johan Kristoffersson, men mästaren höll undan till elfte raka segern den här säsongen.

Solvallapubliken stod upp och jublade över toppstriden i säsongens bästa race i Porsche Carrera Cup. Heatet var en enda lång kamp där fem förare var med och gjorde upp om segern.
Redan klare mästaren Johan Kristoffersson tog täten från pole position sedan han tagit sin första kvalseger för säsongen. Någon enkel resa mot elfte segern blev det emellertid inte för värmlänningen. Långt därifrån.
– Jocke Mangs var het från start vilket gjorde att jag fick köra defensivt från första metern. Det innebar i sin tur att jag aldrig fick upp den rätta temperaturen i däcken, sa Kristoffersson, som hade backspegeln full av konkurrenter genom hela racet.
Efter Magns – som tyvärr tvingades bryta med högt oljetryck – utmanade Mikkel O Pedersen Kristoffersson, som helgen till ära kom till start i en guldfärgad Porsche 911 GT3 Cup (991). Den unge dansken var riktig nära ett par gånger, men när inte han lyckades ta sig förbi tog Luleåföraren Philip Morin över.
– Det var ett händelserikt, tufft och häftigt race. Jag kände att jag hade farten för att utmana Johan, men lyckades inte ta mig förbi, sa Morin som givetvis var nöjd med sin andraplats, hans första i Carrera Cup sedan han debuterade på Mantorp Park tidigare i somras.
– Det var supertufft några gånger, medgav Kristoffersson, som körde precis så tajt och tufft att varken Morin eller någon annan kunde spräcka hans imponerande segersvit.
Oscar Palm var också inblandad i toppstriden, låg länge trea, men fick sedan ge sig för såväl Mikkelsen och Morin.
– Det var ett skitkul race i vilket jag hade mitt främsta fokus på att behålla min andraplats i mästerskapet och helst utöka avståndet till såväl Mangs som Pedersen.
Det löste sig med automatik. Även dansken tvingades nämligen ge upp. På det näst sista varvet bröt han sedan en kylarslang lossnat.
Bakom Kristoffersson, Morin och Palm blev Lukas Sundahl fyra – tangerat säsongsbästa – före Mats Karlsson, Robin Hansson och Kenneth Pantzar.
Den sistnämnde tog sin tredje seger för året i Approved Cup för 997-bilar och kopplade därmed ett stadigt grepp om cuptiteln.
– Nu skiljer det 47 poäng mellan mig och Anders Conradzon och det har jag inte för avsikt att tappa i finalen på Ring Knutstorp, sa Pantzar som var överraskande trea i fredagens test, men som hade bromsbekymmer i kvalet.
– Men i racet var bilen sig lik igen och jag är jäkligt nöjd.
Conradzon, som var trea efter Pantzar och Johan Andersson, var inte lika belåten efteråt. Han inledde racet från tredje ruta efter en riktig skrällinsats i kvalet, men den positionen fick han snart lämna ifrån sig.
– Väderförhållandena hade ändrat sig lite och jag antar att det var det som gjorde bilen enormt svårkörd på den hala asfalten.
Conradzon kunde inte försvara sig från attackerna bakom och blev till slut även passerad av Pantzar.
– Jag kunde inget göra och därmed avgjordes väl i princip toppstriden. Det ska mycket till om jag ska ta in 48 poäng när det bara är 54 kvar att köra om, medger han.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda