Stockholmsduo i titelkamp i Porsche Approved Cup på Solvalla

På fredag flyttar svensk racing in på Solvalla. Då går också kampen om titeln i Porsche Approved Cup, som ingår i Porsche Carrera Cup Scandinavia, vidare med två stockholmare i huvudroll: Kenneth Pantzar och Anders Conradzon.

Pantzar, tävlande för PFI Racing från Torshälla, toppar tabellen inför de tre sista racen – ett på Solvalla och två i finalen på Ring Knutstorp. Conradzon, som gör sin satsning i samarbete med Xlander Racing, är 37 poäng efter, men har långt ifrån gett upp hoppet om att snuva Pantzar på titeln.
– Målet är att hinna ikapp och förbi honom i tabellen innan säsongen är över. Det är ingen omöjlighet, säger Conradzon, som ser fram emot att få tävla på Solvalla igen.
– Tekniska, korta banor brukar gynna mig. Solvalla är helt okey, även om det kanske inte är en Porschebana direkt.
Conradzon, som ursprungligen kommer från Umeå, var sjua och åtta när Carrera Cup senast gästade Solvalla 2013. Den gången konkurrerade han ut Pantzar både placeringsmässigt och sett till varvtid. Detta faktum gör honom extra munter inför fredagens test och lördagens kval och race. Statistiken är på Conradzons sida.

I det skämtsamma ”psykkriget” inför tävlingen gör emellertid Pantzar sitt för att kontra.
– Det fanns en anledning till att jag återfanns långt ner i resultatlistorna för två år sedan. Bilen gick varm helt enkelt – vilket var ett problem för många den gången – och för att inte det ska hända igen kommer jag att byta ut samtliga tre kylare innan starten på fredag, berättar han.

Pantzars utgångsläge inför avslutningen på serien är bra. Med två segrar och ytterligare fem pallplatser har han kopplat ett grepp om titeln. Och han tänker inte äventyra sin ledning med några förhastade beslut.
– Jag kör för cupsegern nu och tänker inte riskera något på Solvalla, medger han.
Racerbanan på travbanan i Stockholm är trång och svår att köra om på. Det gör kampen om startpositionerna extra viktig. Hittills i år har Pantzar kvalat ut Conradzon i alla tävlingar utom en. Dessutom har han varit kvalsnabbast av alla i Approved Cup några gånger och därmed samlat på sig värdefulla extrapoäng.
– Jag är i bra form, riktigt laddad inför helgen och ska kvala före Conradzon den här gången också, säger han lite retfullt.
Conradzons tävlingsfacit är, med undantag av en nolla i Falkenberg och en i Karlskoga, bra. Han har lika många Approvedsegrar som Pantzar och har stått på pallen vid ytterligare fyra tillfällen.
Conradzons kvalfacit är däremot mindre bra.
– Där måste jag förbättra mig, säger han och antyder att han hittat lösningen lagom till den näst sista deltävlingen.
Räkna med en mer chansbenägen Anders Conradzon i lördagens kval. Hans insats där kan avgöra hur spännande och dramatisk avslutningen på cupen kommer att bli.
37 poäng skiljer de båda åt inför Solvalla. Kommer det att vara mer eller mindre när Porsche Approved Cup, där alla kör Porsche 911 GT3 Cup (997), ska avgöras i Skåne 25-26 september?

Porsche Carrera Cup Scandinavia/Porsche Approved Cup
Tidsschema, Solvalla
Fredag 11 september

Kl 18.10: Test
Lördag 12 september
Kl 10.55: Kval
Kl 17.10: Race

Porsche Carrera Cup Cup/Porsche Approved Cup Sveriges Television
Svt Play lördag 12 september kl 14.50-20.20 (live).
Svt 2 söndag 13 september kl 18.00-19.00 (sammandrag).

Porsche Approved Cup efter 5 av 7 deltävlingar
1) Kenneth Pantzar, PFI Racing, 183 poäng
2) Anders Conradzon, Xlander Racing, 146
3) Johan Andersson, GP Xperience, 117
4) Geir Svendsen, Steber Racing, 114
5) Mikkel O Pedersen, Norges Racing Team, 105
6) Thomas Solberg, Jaffa Racing Norge, 72

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda