Nu vill konkurrenterna spräcka mästarens segersvit

En kvartett förare har kvalat ut Johan Kristoffersson i Porsche Carrera Cup Scandinavia den här säsongen. Men ännu har ingen lyckats besegra värmlänningen i ett race.
Nu vill konkurrenterna gärna spräcka mästarens segersvit. Kanske sker det redan på lördag, när Carrera Cup kommer till Stockholm och Solvalla?

– Kul att de fortfarande försöker, men jag har inte för avsikt att släppa någon seger ifrån mig. Tvärt om. Att gå obesegrad genom mästerskapet är mitt nya mål nu när titeln är säkrad, säger Kristoffersson.

Jocke Mangs, Oscar Palm, Lars-Bertil Rantzow och Robin Hansson. Alla har de besegrat Porsche-kungen Johan Kristoffersson i år. Men bara i kval, aldrig i race. Närmast har Mangs varit. Två gånger om.
I premiären i Skövde tog han miste på var mållinjen var i ett av heaten och blev passerad i en dramatisk och spektakulär avslutning.
– Men jag var ännu närmare i det andra racet på Mantorp Park där jag ledde och hade en stor lucka när jag kom ikapp en varvad bil på helt fel ställe på banan. Där tappade jag många meter till Johan, tvingades puscha rejält på de sista varven och bromsade på mig, minns han.

Seger viktigare än slutplacering
Med tre race kvar på säsongen – ett på Solvalla och två i finalen på Ring Knutstorp – laddar Mangs om.
– Det är inte så att jag sover sämre bara för att det går bra för Johan, men självklart vill även jag vinna och att få göra det i säsongens slutskede känns viktigare än slutplaceringen i tabellen, säger han.
Mangs är relativt nöjd med sin körning hittills den här säsongen. Bland annat har det blivit sex andraplatser, men också två nollpoängare.
– Men vi har saknat lite flyt och inte fått till allt runt omkring med bilen och så. Det har blivit lite för många, små misstag.
Teamet, bennys, är nytt och fortfarande under utveckling, men ambitionsnivån är hög och lagom till Solvalla har Mangs Porsche 911 GT3 Cup (991) uppdaterats.
– Vi har bytt några saker som förhoppningsvis ska göra att vi får vår bil lika välbalanserad som exempelvis Johans, säger Mangs, som inför tävlingen i Stockholm är trea i mästerskapet, 17 poäng bakom Oscar Palm.

Gillar finalbanan
Försteföraren i Jönköpingsbaserade GP Xperience har inte lyckats försvara sin fjolårstitel, men har visat upp en imponerande jämnhet på hög nivå. Sju pallbesök har det blivit hittills, men också han saknar en seger.
– Jag ser fram emot tävlingen i Stockholm. Vi har varit snabba där tidigare och jag tänker åka upp och ge allt. Johan och Kristoffersson Motorsport är otroligt starka, men det måste gå att bryta deras segersvit på något sätt, säger Palm som självklart kommer att göra allt som står i hans makt för att ta första segern redan på lördag.
– Går inte det gör jag ett nytt försök i finalen på Ring Knutstorp, som är en verklig favoritbana för mig. Där känner jag mig verkligen hemma.
Jämte en raceseger har Palm som självklar målsättning att hålla undan för Jocke Mangs och erövra andraplatsen i Carrera Cup.

Vill också vinna
Ända sedan debuten på Mantorp Park har även Robin Hansson varit en het kandidat till de översta platserna i Porsche-heaten. I Falkenberg kom första pallplatsen och i Karlskoga satte han personligt rekord med en andraplats i det första heatet. Tyvärr gjorde han sig skyldig till tjuvstart från pole position i det andra, blev bestraffad och tvingades ge upp sin ledning där.
– Där var första segern nära, men det är inget jag gråter över. Alla vill vinna, jag också, men det är inte i första hand segrar jag fokuserar på nu. Jag kom in sent i mästerskapet och behöver så mycket tid jag kan få i bilen. Därför koncentrera jag mig i första hand på att ta den i mål, säger 18-åringen från Kullavik och Fragus BR Motorsport.

Obruten segersvit
Johan Kristoffersson, som säkrade sin tredje Porschetitel redan i den senaste deltävlingen, ser fram emot tävlingen i Stockholm. Han har varit enormt framgångsrik på Solvalla och har alltså som målsättning att ta en ny seger där i helgen.
– Men banan är speciell och trång vilket gör att kvalet blir viktigare än någonsin. Dessutom kommer de andra närmare och närmare hela tiden. Senast var Robin riktigt snabb, konstaterar Kristoffersson.
Att vinna ett kval står självklart också högt på Kristoffersson önskelista.
– Men först och främst vill jag att min segersvit ska vara obruten även efter helgens race, tillägger han.

Porsche Carrera Cup Scandinavia/Porsche Approved Cup
Tidsschema, Solvalla
Fredag 11 september

Kl 18.10: Test
Lördag 12 september
Kl 10.55: Kval
Kl 17.10: Race

Porsche Carrera Cup Cup i Sveriges Television
Svt Play lördag 12 september kl 14.50-20.20 (live).
Svt 2 söndag 13 september kl 18.00-19.00 (sammandrag).

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda