Hansson och Pantzar vann Mobil 1 Trophy

Robin Hansson slog till med snabbaste tid i Porsche Carrera Cup-kvalet på Gelleråsbanan i Karlskoga. På det sista varvet smet han före mästerskapsledande Johan Kristoffersson i resultatlistan.
I Porsche Approved Cup noterades Kenneth Pantzar för bästa tid.

I den senaste deltävlingen, som avgjordes i Falkenberg, tog Robin Hansson, Fragus BR Motorsport, sin första pallplats i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I dag, på teamets hemmabana, kom hans första kvalseger.
Det var på det sista varvet, och det fjärde på ett nytt set däck, som Hansson slog till. Med tiden 1.04,490 besegrade han Johan Kristoffersson med en tiondel.
– Nyckeln till framgången var att jag i slutet av kvalet verkligen försökte koncentrera mig på att köra lugnt och sansat. Från start överkörde jag, sladdade och gjorde misstag, säger den snabbe 18-ringen från Kullavik strax söder om Göteborg.

Länge såg det ut som om Kristoffersson, som vunnit alla åtta race hittills den här säsongen, också skulle ta sin första kvalseger. Men den överlägsne mästerskapsledaren fick återigen se sig besegrad.
– Är det inte den ene så är det den andra. Det är som om det har gått troll i kvalet för min del, konstaterade han leende efteråt.
Den 26-årige cupdominanten från Arvikabaserade Kristoffersson Motorsport var självklart inte nöjd med resultatet.
– Jag hade trafik på mitt snabbaste varv, berättade han och tillade sedan ärligt:
– Men jag hade fler chanser. Det var bara det att i dag fick jag inte till det där sista lilla.

Bakom Hansson och Kristoffersson noterades Lars-Bertil Rantzow och Jocke Mangs för tredje och fjärde tid. De skuggades i sin tur av Philip Morin, Mikkel O Pedersen och Oscar Palm mellan vilka det skiljde mindre än en tiondel.
Topp 10-listan avslutades av Snickar-Matte Karlsson, Lukas Sundahl och Magnus Öhman.
Förarnas bästa tid i kvalet bestämmer startordningen i lördagens andra heat, som livesänds i SVT Play. Deras andratid bestämmer startuppställningen i det första heatet och där kommer Johan Kristoffersson att stå i pole position med Robin Hansson vid sin sida. Magnus och Rantzow delar andra led medan Palm och Morin står i det tredje.

I Porsche Approved Cup noterades stockholmaren Kenneth Pantzar, PFI Racing, för såväl snabbaste som näst snabbaste tid och är den förare med 997 GT3 Cup-bil som står längst fram i starten i lördagens båda race.
– Ordningen återställd. Nu är jag tillbaka där jag började säsongen, skojade en glad Pantzar och hänvisade till ett lyckats kval i premiären i Skövde.
– Jag har lite problem med snabba banor, men Gelleråsen gillar jag och i dag kände jag att jag hade bra pace genom hela passet.
Om platserna bakom mästerskapsledande Pantzar var det stenhårt. Norrmannen Thomas Solberg var kvickats för dagen med tider som var fyra respektive 17 tusendelar bättre än Anders Conradzons.
– Jag är nöjd med resultatet, men inte med körningen. Fast jag är väldigt glad att jag slog Conradzon, sa Solberg vänd mot mannen som skuggade honom i resultatlistan.
– Kval är inte min grej. Det är i morgon, i racen, det gäller, kontrade Conradzon.

Främsta startpositioner i lördagens race i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen

Race 1 (kl 13.05)
Johan Kristoffersson
Robin Hansson
Jocke Mangs
Lars-Bertil Rantzow
Oscar Palm
Philip Morin

Race 2 (kl 15.10)
Robin Hansson
Johan Kristoffersson
Lars-Bertil Rantzow
Jocke Mangs
Philip Morin
Mikkel O Pedersen

För kompletta resultat – se www.stcc.se

Porsche Carrera Cup i Sveriges Television
SVT Play lördag 15 augusti kl 13.20-16.00, live.
SVT2 söndag 16 augusti kl 18.00-19.00, sammandrag.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda