Titeln till Geir Svendsen i GT3 Cup Challenge

Det blev norsk seger genom Geir Svendsen när Porsche GT3 Cup Challenge avgjordes i Falkenberg.
Svendsen vann det första heatet före Fredrik Behring och blev tvåa bakom Anders Conradzon i det andra.
Nu väntar prisutdelning i Tyskland för norrmannen.

GT3 Cup Challenge är klassen för Porsche 991 GT3 Cup (997). Den är uppdelad i två kategorier: 997 2010-2013 och 997 2005-2009.
Totalt anmäldes nio bilar till den direkt avgörande tävlingen i Falkenberg där två heat kördes söndagen den 12 juli.
Geir Svendsen var kvalsnabbast under förmiddagen och såg därmed till att starta från position i båda heaten.
– Jag har gjort några riktigt bra starter i Porsche Carrera Cup den här säsongen så av min teamchef och ingenjör i Steber Racing, Stefan Pettersson, fick jag rådet att ta starten och rycka åt mig en lucka på 40-50 meter direkt, säger Svendsen och ler.
Sagt och gjort. Den 53-årige norrmannen dominerade det första racet från start till mål. Han vann klart före Fredrik Behring och Anders Conradzon.
Även i det andra heatet tog Svendsen starten, men på sin väg mot målflagg blev han passerad av Conradzon.
– Jag slog av lite på farten och ville inte riskera något när Anders kom ikapp mig. Jag visste att en andraplats skulle räcka för cuptiteln och med tanke på hur lördagen i Carrera Cup slutade ville jag ha en lugnt, sista varv.
I det andra Carrera Cup-heatet bröt Svendsen efter kontakt med just Conradzon.
– Mycket var trasigt på bilen, men tack vare Stefan Pettersson, som jobbade långt in på natten, kunde jag komma till start dagen därpå. Det betydde mycket både för mig och Stefan.
Svendsen och Conradzon var helt överlägsna sina konkurrenter tidsmässigt i det andra racet. Tredjeplacerade Behring var mer än 13 sekunder efter.

Medan Svendsen, Conradzon och Behring fick ta emot cuppokaler för GT3 Cup Challenge totalt vann Franck Århage kategori två för de äldre bilarna genom två segrar. På pallen fick han sällskap av andreplacerade Robin Sundqvist och cuptrean Håkan Ricknäs.

Årets upplaga av Porsche GT3 Cup Challenge blev en kortvariant med endast två race.
– I samband med tävlingen i Falkenberg hade jag ett möte med representanter från Porsche Motorsport. Tillsammans har vi börjar titta på ett format för 2016 då ambitionen självklart är att få till fler tävlingar. Planen är helt klart att utveckla cupen och det finns idéer om att eventuellt ha ett utbyte med motsvarande serie i Finland, säger Thomas Johansson, sporting director för Porsche Carrera Cup Scandinavia och GT3 Cup Challenge i Sverige.

För Geir Svendsen är säsongen över. Åtminstone säger han det själv. Om så är fallet blev avslutningen bästa tänkbara med en plats överst på pallen. Ytterligare en prisutdelning väntar emellertid – Porsches klassiska Night Of Champion i Tyskland.
– Till den galan har jag bjudit med en av mina konkurrenter i Carrera Cup, men eftersom han ännu inte vet om han kan följa med vill jag inte tala om vem det är, säger Svendsen.

 

Resultat GT3 Cup Challenge, Falkenberg 12 juli 2015.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda