Besegrade Verstappen – nu debutera Philip Morin i Porsche Carrera Cup

Han har besegrat nya Formel 1-stjärnan Max Verstappen. Nu gör han debut i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
I Falkenberg kör Philip Morin en 991 GT3 Cup för ”Snickar-Matte” Karlssons XL-Racing.
– Starten syftar till att utvärdera om Carrera Cup eventuellt ska bli nästa klass i min karriär, säger 19-åringen från Luleå.

Philip Morin blir fjärde 90-talisten i årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia. Lukas Sundahl och dansken Mikkel O Pedersen var med från start. På Mantorp Park debuterade Robin Hansson och i Falkenberg är det dags för Morin att göra entré.
Norrlänningen kommer närmast från Formel Renault 2,0 NEC där han körde några tävlingar under fjolåret. Innan dess tävlade han med stor framgång i karting.
Bland annat nådde han en tredjeplats i Rotax Europa-serie och slutade femma i världsfinalen 2013. Det var prestationer som ledde fram till Bilsport Award och utmärkelsen Årets Kartingförare.
Samma säsong besegrade Morin dessutom Max Verstappen, som 2013 var både världs- och europamästare i karting.

Morin står vid ett vägskäl i karriären och funderar på fortsatt tävlande i formelbil eller om det ska bli racing med tak över huvudet? För en satsning på motorsport blir det nu när han är färdig med sina gymnasiestudier. Det var bland annat på grund av dem som det blev begränsade Formel Renault-starter förra året och att racingsäsongen 2015 inte drar igång förrän nu.
– Det ska bli kul och komma igång igen. Det är lite över ett år sedan jag tävlade på riktigt, säger Morin som är väl bekant med Robin Hansson, som Carrera Cup-debuterade på Mantorp Park senast.
– Jag och pappa var där och tittade, säger Morin och låter oss förstå att han gillade det han fick se.
– Carrera Cup verkar populär, har ett bra startfält och erbjuder mycket tid i bil. Klassen verkar vara det attraktivaste alternativet i Sverige just nu.

Morin har hyrt en 991 GT3 Cup i Tyskland. XL-Racing, där familjen har kontakter sedan tidigare, ska driva den.
– Det är kul med alla unga förare i klassen. Carrera Cup ska både vara en plantskola för ungdomarna och klassen för oss gubbar som vill ha lite roligt, säger ”Snickar-Matte”, som gärna välkomnar Morin i teamet vid fler tillfällen.
– Går det bra och allt känns rätt kanske det blir en fortsättning året ut och hel säsong 2016, säger Philips pappa Henrik, svensk juniormästare i rally 1998.

Valet av Falkenberg som debuttävling var ingen slump. Förutom test, kval och två race 10-11 juli är ett officiellt Porschetest inbokat på banan i Halland redan nu på onsdag. Det ger Morin möjlighet att bekanta sig med bilen innan allvaret drar igång.
– Det blir mycket nytt att ta in. Jag har inte mycket erfarenhet av den här biltypen och dessutom har jag aldrig tävlat på Falkenbergs motorbana tidigare.
Morin hoppas kunna anpassa sig snabbt och leverera ett bra resultat i sin debuttävling.
– Rent historiskt har jag klarat av att hänga med Robin Hansson tidigare. Mitt mål får därför bli att försöka hålla mig i närheten av hans tider nu också, säger Philip.
Robin Hansson överraskade med att utmana om segern i sitt första tävlingsframträdande i klassen. Hans friska och bitvis tuffa körning på Mantorp Park resulterade emellertid inte i några poäng. Hansson tvingades bryta båda heaten, men innan dess hann han visa att han redan har tempo för att konkurrera i toppen.
Kanske är det snart läge att varna tidigare mästarna Johan Kristoffersson, Jocke Mangs, Oscar Palm och alla andra för nästa 90-talist i startfältet?

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda