Dansk dominans i Porsche Approved Cup

Det är danskt i topp i Porsche Approved Cup efter de två första deltävlingarna.
Mikkel O Pedersen har dominerat med fyra raka segrar och ryckt åt sig en ledning i mästerskapet.
Tvåa är Kenneth Pantzar och trea Anders Conradzon. Bara tio poäng skiljer de båda stockholmarna åt.

Inte många visste vem Mikkel Overgaard Pedersen var när han rullade in med sin 997 GT3 Cup på flygplatsen i Skövde i början på maj. När han lämnade premiärarenan två dagar senare hade den 18-årige dansken presenterat sig. Och det med besked.
Utöver dubbla segrar i Porsche Approved Cup blev han trea totalt i det andra racet.
På Anderstorp Raceway slog Mikkel O Pedersen till igen. En ny dubbeltriumf bland 997-förarna – och en ny tredjeplats totalt. Den här gången i det första heatet.
– Jag har fått en bra start på serien. Det har gått över förväntan, säger den rätt lågmälde ynglingen och ler försiktigt.

Mikel har hållit på med motorsport sedan han inledde karriären i gokart som 7-åring. Han har bland blivit dansk och nordisk mästare i Rotax samt kört Formel Ford Zetec med stor framgång.
De två senaste säsongerna har den unge talangen tävlat i Special Saloon Car, SSC. I fjol slutade han tvåa i sin Porsche 997 Cup, slagen endast av en BMW E92 M3 GT2 med en motor på 660 hk.
– Porsche Carrera Cup Scandinavia är en enhetsklass där alla tävlar med samma, tekniska förutsättningar. Det tilltalar mig och det är en av anledningarna till att jag kör i den svenska serien i år, säger Mikkel.

Bilen Pedersen tävlar i är den 997 GT3 Cup som norrmannen Peter Høst Hansen körde i mästerskapet förra året. Den unge dansken kör även för den i Norge boende landsmannens team, Norges Racing Team.
Hittills har Mikkelsen lyckats bättre än teamchefen, men det är ingen överraskning för Høst Hansen. Redan tidigt i våras varnade han för den unge och snabbe dansken. Så rätt han hade.
Dansk motorsport vimlar av duktiga racerförare. Jan och Kevin Magnussen, Tom Kristensen, Michel Nykjaer, Kurt och Nicki Thiim är bara några i den långa, långa raden.
Med tanke på Mikkel O Pedersens talang och fantastiska öppning på Porsche Carrera Cup Scandinavia är det självklart många som frågar sig om Pedersen rent av är nästa, stora danska racerförare?
– Jag hoppas det, svarar han själv på den frågan.

Mikkel O Pedersen har ryckt åt sig en stor ledning i Porsche Approved Cup. Bakom honom är det betydligt jämnare. Med tre starka andraplatser hittills parkerar Kenneth Pantzar, som fyllde 50 år i samband med premiären, på andra plats, tätt följd av Anders Conradzon, var bästa facit hittills är tre tredjeplatser.
Stockholmarna tävlar för PFI Racing respektive Xlander Racing.
Geir Svendsen, äldst i gänget med sina 54 år, har haft lite otur i inledningen på mästerskapet. Ett av racen i Skövde tvingades han bryta och på Anderstorp Raceway dömdes han för tjuvstart vilket påverkade poängskörden.
En andra- och en tredjeplats hittills visar emellertid att norrmannen har farten. I Anderstorp slog han dessutom till med de två snabbaste tiderna i kvalet.
Porschedebutanten Johan Andersson, som kör för GP Xperience, skuggar Svendsen i tabellen. Det samma gäller för startfältets andre norrman, Thomas Solberg. Han har bara fem poäng upp till sin landsman inför nästa rond på Mantorp Park den 25 juni.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda