Mästaren Palm välkomnar ökad konkurrens i Porsche Carrera Cup Scandinavia

I fjol kom han till start som titelkandidat.
I år är han regerande mästare.
– Det är viss skillnad. Pressen och trycket är större, konstaterar Oscar Palm inför premiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Skövde 8-9 maj.

23-årige Oscar Palm från Jönköping har tillhört Porsche-familjen i många år. Sin första start i Carrera Cup gjorde han redan 2008. En tredjeplats totalt var bästa resultat fram till fjolårssäsongen då han erövrade guldet före skåningen Lars-Bertil Rantzow och TV-profilen Snickar-Matte Karlsson.

I år är Palm tillbaka för att försvara sin titel.
– Målet är självklart att vinna i år igen, men det blir tufft. Klassen har växt och konkurrensen hårdnat.
17 bilar kommer publiken att få se på den nya flygplatsbanan i Skövde. I startfältet återfinns tre tidigare mästare. Förutom Plam själv är det Johan Kristoffersson och Jocke Mangs. Kristoffersson och Mangs är självklart heta utmanare till den regerande mästaren.
– För serien är det naturligtvis jättebra att Johan och Jocke är tillbaka. Jag ser också positivt på deras medverkan. Nu finns det alla chanser att vi kommer att få många hårda, utvecklingsbara och publikfriande fighter om segrar och medaljplatser. Det ser jag verkligen fram emot.

Palm tror på ett bra mästerskap 2015. Och då tänker han inte bara på konkurrensen i toppen, dit han förutom Kristoffersson och Mangs också räknar Lars-Bertil Rantzow, Snickar-Matte Karlsson, Lukas Sundahl, Mats Öhman med flera.
Det starka startfältet med många förare på olika nivåer borgar för bra racing.
– Jag tror att vi kommer att få se många roliga fighter över hela banan. Det kommer bli bra för alla – teamen, publiken, TV och våra samarbetspartners.

Rollen som regerande mästare är inte den enda som är ny för Oscar Palm 2015. I nystartade teamet GP Xperience har han också tagit på sig uppgiften som förarcoach till teamkompisarna Bengt Sporre och Johan Andersson.
Tillsammans med dem har han bland annat genomfört tester i Spanien under våren.
– Jag har fått två delägare i teamet, Henrik och Fredrik Göpert, och det har gjort det lättare för mig att kombinerar mina roller och fokusera på körningen.
Helt okomplicerad har försäsongen ändå inte varit för den regerande mästaren.
I samband med resan till Spanien blev han sjuk vilket också gjorde att han delvis fick stå över den officiella testdagen i Karlskoga. På en Track Day på Kinnekulle Ring för en tid sedan var han dessutom med om en krasch som passagerare i en gatbil.
– Jag fick ont i nacken och ryggen, som jag hade lite problem med sedan tidigare, blev väl inte bättre precis. Men det här är inget som kommer att påverka min start i premiären, säger han.

I årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer Palm att köra en av mästerskapets elva nya 991 GT3 Cup-bilar.
– 991:an är mer racerbil än sin föregångare, roligare att köra och lättare för mekanikerna att jobba med när de lärt sig den. Men den är svår att köra till gränsen och innebär en ny utmaning för alla förare. Jag tror inte det finns någon som under försäsongen inte varit av banan med den i sina försöka att tänja på gränserna.

Oscar Palm blir inte ensam smålänning i 2015 års upplaga av mästerskapet. I egna teamet har han Bengt Sporre från Värnamo och från Småland kommer dessutom Ingvar Mattsson (Anderstorp) och unge nykomlingen Lukas Sundahl (Växjö). Den sistnämnde, som blev svensk juniormästare i Formel Renault 1,6 2014, överraskade stort på testen i Karlskoga där han noterades för näst snabbaste varvtid.
– Lukas har rätt bakgrund och jag tror definitivt att han kommer att blanda sig i toppen, säger regerande mästaren Palm.

Från STCC-premiären i Skövde, där Porsche Carrera Cup Scandinavia är en av supportklasserna, sänder SVT Play live kl 12.10-15.40 lördag 9 maj. Dagen därpå, 10 maj, visar SVT2 höjdpunkter från tävlingarna med start kl 18.00. Kommentatorer är Johan Ejeborg, Stefan Klemetz och Jonas Kruse.

Tidsschema för Porsche Carrera Cup Scandinavia i Skövde 8-9 maj
Fredag 8 maj

Kl 11.40-12.10: Test
Kl 15.25-15.45: Kval

Lördag 9 maj
Kl 11.00-11.20: Heat 1
Kl 14.30-14.50: Heat 2

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda