Oscar Palm på titeljakt som mästare, teamchef och mentor

Regerande mästaren Oscar Palm kommer med eget team och fyra (!) bilar till årets säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Jämte min ambition att försvara titeln kommer jag att agera mentor åt två nya förare i mästerskapet, berättar Palm.

Det är under arbetsnamnet Oscar Palm Motorsport den 23-årige smålänningen tar sats mot 2015 års säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Palm vann titeln 2014 och vill gärna göra som många av sina föregångare på tronen – vinna mästerskapet två år i rad. Det har Fredrik Ros, Jocke Mangs, Robin Rudholm och Johan Kristoffersson lyckats med sedan cupstarten 2004.
– Jag ska givetvis göra mitt bästa för att inte bryta den trenden, säger Palm och ler.
Men den här säsongen blir det inte bara i rollen som förare vi kommer att få se Oscar Palm. Han ska även vara mentor för nykolingarna Johan Andersson och Bengt Sporre.

Johan Andersson har Palm lärt känna genom sitt engagemang i RingRunners of Sweden. Den 46-årige göteborgaren har, jämte många banmil i standardbil, också en tävlingssäsong bakom sig.
– Jag körde Radical i Sportvagnsserien säsongen 2000. Det blev 8-9 tävlingar, minns han.
Anderssons yrke inom fastighetsbranschen har sedan dess tagit mycket av hans tid. Men nu är han tillbaka.
– Jag gör det här för att det är kul, säger han och medger att se och lära blir ledorden den första säsongen.
– Men jag skulle bli besviken om jag blir sist i alla race, tillägger han.

Den risken är obefintlig om vi får tro Palm.
– På ett event hade jag svårt att skaka av mig honom och när han fick prova min cupbil efter finalen på Mantorp Park förra året presterade han tider som bara var någon enstaka sekund sämre än mina. Det var ett riktigt imponerande test från Johans sida, säger Palm.

Bengt Sporre, 62 år, från Värnamo är också en sann racingentusiast, även han medlem i RingRunners. Genom åren har smålänningen skaffat sig stor erfarenhet av såväl europeiska som svenska banor – och ett antal häftiga gatbilar.
Bengt är farbror till Daniel och Filip Sporre, bröderna som är delägare i STCC AB och som tillsammans med kompanjonen och VD:n Jonas Lundin, driver verksamheten i företaget.
– Det är Daniel och Filip som ligger bakom det här. Efter fjolårets STCC-final bjöd de upp mig till Mantorp Park där jag fick möjlighet att provköra den nya 991:an, berättar Bengt.
Och på den vägen är det…

Oscar Palm ser fram emot att kunna hjälpa både Andersson och Sporre.
– Det blir lite mer ansvar för min del, men samtidigt är det något jag tycker ska bli riktigt kul, säger han.
Oscar Palm Motorsport, med basen i Jönköping, kommer att bestå av fyra bilar – alla designade enligt samma modell, men med olika färger. Palm (röd bil) själv och Sporre (blå) kommer att tävla i var sin ny 991 GT3 Cup i huvudklassen. Andersson (gul) ska köra Palms fjolårsbil (997) i Porsche Approved Cup där också den fjärde föraren i teamet, norrmannen Geir Svendsen (orange), kommer att ingå.

Under tävling ska samtliga bilar drivas av Steber Racing, teamet med vilket Palm vann mästerskapet förra året. Steber Racing kommer också att ansvara för Palms, Sporres och Anderssons bilar mellan racen.
– Det känns tryggt och bra med ett fortsatt samarbete med professionella och duktiga Steber Racing, konstaterar Palm belåtet.

Oscar Palm lämnar inget åt slumpen i uppladdningen inför säsongen 2015.
– Tillsammans med Johan och Bengt ska jag köra tester i Spanien i början på april. Det blir två dagar på Monteblanco och lika många på Ascari innan jag flyger hem till Sverige och den officiella testdagen på Gelleråsbanan den 11 april.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda