Upplagt för kändistät dramatik i toppen när Carrera Cup Scandinavia 2014 avgörs på Mantorp Park

Oscar Palm leder mästerskapet men jagas bakifrån av Lars-Bertil Rantzow inför Carrera Cup Scandinavias final i helgen på den klassiska racerbanan Mantorp Park i Östergötland. Konkurrensen blir dock hårdare än någonsin i helgen då många nya förare ansluter till serien – bland dem speedwaylegendaren och racingstjärnan Tony Rickardsson samt F1-meriterade racingesset Alx Danielsson.

Efter att Tony Rickardsson avslutade sin makalösa speedwaykarriär körde dalmasen flera säsonger i Carrera Cup Scandinavia och lyckades även ta andraplatsen i mästerskapet år 2009. Efter några års frånvaro från racingen är han nu tillbaka som gästförare i Cirkus Karlsson Racing – och Tony själv antyder att han har vässat formen:

– Jag har egentligen aldrig lyckats riktigt bra på Mantorp – annars har jag vunnit på de flesta banor jag kört på. Men vem vet, det kanske är dags nu? Min form har ju hunnit mogna några år och jag är väl som ett årgångsvin, skrattade Tony efter att ha kört ett antal testvarv i en Porsche 911 GT3 Cup för några dagar sedan.

Ryktet om tiderna som Tony satte på testet har spridit sig i startfältet och mästerskapsledaren Oscar Palm – som säkrar mästerskapssegern om han inte förlorar mer än 31 poäng till Lars-Bertil Rantzow – har stor respekt för den utmaning som väntar honom i helgen:

– Det kommer verkligen inte att bli en lätt helg! Dels så ska jag försvara mästerskapet och samtidigt försöka göra en så bra helg som möjligt. Det har tillkommit flera duktiga namn på listan, med finnarna som kommer över och kör, Alx och så Tony som jag hörde körde riktigt fort på sitt test. Sen är ju Lars-Bertil alltid snabb, och honom vill jag helst ha bakom mig. Att vinna Carrera Cup Scandinavia har varit mitt mål hela året, det är mitt huvudmål och det skulle såklart vara enormt kul att kunna uppnå det, samtidigt som jag väldigt gärna vill försöka vinna båda helgens race, berättar Palm.

Som om inte Tony Rickardsson rört om tillräckligt i spekulationerna kring helgens toppstrid anslöt så sent som på onsdagen Alx Danielsson till helgens startfält. Danielsson är en racerförare med starka internationella meriter och en historia som testförare i Renaults F1-team under 2007-2008. Och förare på den nivån kommer inte till Mantorp för att ta silverbucklan:

”Att vinna är allt” var Danielssons koncisa budskap i samband med anmälan, samtidigt som han hyllade Mantorp som bana:

– Det är egentligen den enda bana i Sverige som har allt. En snabb raksträcka med en ordentlig inbromsning, en chikan, snabba kurvor åt bägge hållen och krön. Själv önskar jag att alla banor var sådär, det är den enda riktiga internationella anläggningen i Sverige, utan tvekan Sveriges bästa bana, lät en exalterad Danielsson meddela.

Carrera Cup Scandinavia 2014 avgörs på Mantorp Park i Östergötland nu på fredag-lördag den 19-20 september. Säsongens sista race avgörs kl. 14:15 på lördagen – så strax innan kl. 15:00 vet vi både vem som tog hem mästerskapet och om mästerskapsledaren, F1-föraren, speedwaylegendaren eller Carrera Cup-veteranen Rantzow drog det längsta strået i helgens race. Det är upplagt för en av årets stora drabbningar i svensk racing!

Tidsschema, Carrera Cup Scandinavia 2014, Deltävling 5 – Mantorp Park
Fredag 19 september
11:00-11:30  Carrera Cup Scandinavia –Test, 30 min
15:30-15:50  Carrera Cup Scandinavia –Kval, 20 min

Lördag 20 september
10:00-10:20  Carrera Cup Scandinavia – Race 1, 20 min
14:15-14:35  Carrera Cup Scandinavia – Race 2, 20 min

Anmälda, Carrera Cup Scandinavia 2014, Deltävling 5 – Mantorp Park
6. Anders Conradzon
9. Ola Gruvesäter
11. Robin Sundqvist
12. Tony Richardsson
14. Matte Karlsson
16. Peter Höst Hansen
21. Magnus Öhman
34. AJ Kasi
36. Johan Westergård
39. Tom Nylund
48. Alx Danielsson
51. Geir Svendsen
52. Kenneth Panzar
54. Lars-Bertil Rantzow
78. Johnny Capor
91. Oscar Palm

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda