Thomas Solberg mästare i Porsche Approved men finalhelgen tillhörde debutanten Gruvesäter

Norske Thomas Solberg står som mästare i Porsche Approved – klassen för snäppet äldre bilar i Carrera Cup Scandinavia – efter att finalen avgjorts på Mantorp Park i helgen. Solberg, som inte körde finalen, jagades dock i hasorna av debutanten Ola Gruvesäter som tagit över ratten i Team FOILEX och gjorde det med bravur. Teamet dubbelvann under finalhelgen och utmanaren Robin Sundqvist fick se sig slagen i båda racen.

Thomas Solbergs senaste framträdande i cupen ägde rum på Falkenberg i juli – då hans solida insats och dubbelsegrar alltså räckte ända fram till cupsegern:

– Det var ett spännande race på Falkenberg och man lär sig alltid mycket när man köra Carrera Cup. Planen var egentligen att köra på Mantorp också men jag har haft så mycket körning med Norska Mästerskapen och så senaste veckorna så det fanns helt enkelt inte tid att komma. Jag får vara glad att det räckte ända till klassegern ändå och siktar på att komma tillbaka nästa år och göra ännu fler inhopp i Carrera Cup då, sa en glad Thomas Solberg på telefon från Norge.

Solberg i all ära – men under helgen stod Ola Gruvesäter, förare i Team FOILEX, i centrum. Teamet tog i helgen klivet upp från GT3 Cup Challenge till Carrera Cup Scandinavia och Ola, som till vardags är raceingenjör i teamet, tog även steget över till förarplatsen för andra gången i teamets historia – något som visade sig bli en succé:

– Ja, det är grymt, fantastiskt, som en dröm – att gå härifrån med två segrar av två möjliga i debuten både för mig som förare och oss som team i Carrera Cup. I andra racet hade jag ställt om bromsbalansen lite och jag utmanades lite bakifrån av Robin Sundqvist, men jag justerade tillbaka och kunde utöka igen. Det har varit en fantastiskt bra helg och du kan skriva upp att det har gett rejäl mersmak, närmast sjöng Gruvesäter efter att för andra gången ha varit uppe på pallen och hämtat sig en rejäl segerbuckla.

Han fortsatte med en hyllning till såväl sitt eget team och övriga team/förare i Carrera Cup:

– Det har varit en fantastiskt schysst attityd att köra här. Alla har hjälpt till i depån, inte minst Lars-Bertil Rantzow och hans mekaniker som väldigt frikostigt delat med sig av sin kunskap. Jag vill tacka dem och även Anders Johansson, teamägaren, som låtit mig köra bilen här och gjort detta möjligt! Vi har en fantastisk stämning i teamet och har alltid lika kul tillsammans, avrundade Gruvesäter innan teamet fortsatte fira dubbelsegern.

Klassen Porsche Approved körs med bilar av typ Porsche 997 GT3 Cup årsmodeller 2005-2009.

Slutställning, Porsche Approved (inofficiell)

1. Thomas Solberg, 53 pts
2. Ola Gruvesäter, 50 pts
3. Robin Sundqvist, 39 pts
4. Øyvind Nilsen, 36 pts
5. Carl-Olov Carlsson, 27 pts
=. Dennis Nylund, 27 pts

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda