Rantzow kvalsnabbast före Palm och Rickardsson

Gammal är äldst visade Lars-Bertil Rantzow när Carrera Cup Scandinavias kval kördes på Mantorp Park på fredagseftermiddagen. Med sin tid på 1:18.051 slog han mästerskapsledaren Oscar Palm med 55 hundradelar medan comebackande speedwaylegendaren Tony Rickardsson fick in tredje bästa tid på kvalets absolut sista varv, varpå han petade ner den tidigare F1-testföraren Alx Danielsson till fjärdeplatsen.

Det var en strålande nöjd Lars-Bertil Rantzow som konstaterade att teamet fått bilen att fungera precis så som han önskar:

– Jag har en fantastiskt bra bil! Det var bättre bett i banan nu men jag lyckades inte riktigt sätta ihop mina sektortider till något perfekt varv. Men nu var jag ju snabbast ändå så då kan man inte klaga, det är kul så länge jag kan vara snabbare än ungtupparna där ute, skrattade Porsche-handlaren från Skåne.

Bakom Rantzow kämpade Oscar Palm, som leder mästerskapet med 30 poäng inför helgen och ur mästerskapssynvinkel måste fokusera på att inte förlora stort mot Rantzow i morgondagens två race. Palm var enormt missnöjd efter förmiddagens test men tyckte att situationen ändå förbättrats till kvalet:

– Bilen kändes mycket bättre än på testet men tiderna kommer inte riktigt. Det känns när man sitter i bilen som att det går riktigt fort – men tiderna blir inte så snabba som de borde bli. Det handlar nog mycket om min körning och att jag inte riktigt lyckats sätta ihop sektorerna till något bra – kanske blir fokus lite stört av att det är många bilar och att jag måste tänka på mästerskapet. Det är ändå glädjande att jag har väldigt jämna tider, vilket talar för att mitt racetempo imorgon kommer vara högt. Om jag kommer ut direkt bakom Lars-Bertil i starten imorgon tror jag inte de andra lyckas hänga på och det blir svårt för Rantzow att hålla mig bakom, säger Palm med tillförsikt.

Bakom de två mästerskapskombattanterna Rantzow och Palm knep Tony Rickardsson tredje bästa tid från Alx Danielsson på kvalets absolut sista varv. Det var en nöjd Rickardsson som klev ut ur sin Porsche 911 GT3 Cup efter kvalet:

– Sista varvet, jättekul! På första stinten fick jag inte alls till det men sen på sista varvet fick jag äntligen några bra sektortider och lyckades sätta ihop dem till ett varv som var snabbare än Alx. Jag är jättenöjd måste jag säga! Det gäller att komma ut bra i starten imorgon så ska jag ligga på sen och försöka stressa Palm och Rantzow genom hela racet. Det ska bli riktigt roligt!

Desto mer missnöjd var då Alx Danielsson som får nöja sig med att starta på utsidan jäms med Rickardsson i morgondagens race:

– Jag har någon slags mirakelunderstyrning på bilen som jag inte blir av med! Både i högfart och lågfart så understyr den något grymt, trots att vi ställt ner vingen på lägsta. Vi måste försöka förstå varför det blir såhär, men något känns inte riktigt rätt iallafall. Just nu dominerar frustrationen, men det är såklart kul att vara tillbaka i Porsche ändå! Vi får glädjas åt att vi hänger med toppen hyffsat trots problemen och trots att vi inte haft något test innan… Det får bli nya tag imorgon, sa Danielsson besviket efter att ha vägt in sig själv och bilen i parc fermén.

Dramatiken i Carrera Cup Scandinavia fortsätter imorgon lördag då mästerskapet skall avgöras. Kl. 10:00 körs helgens första race följt av det andra racet kl. 14:15 – ett race som blir säsongens sista.

Resultat

Klicka här för resultat från kvalet.

Klicka här för varvtider från kvalet.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda