Oscar Palm mästare i Carrera Cup Scandinavia 2014 efter dramatisk final

Det blev största möjliga dramatik i Carrera Cup-säsongens stora finalrace på Mantorp Park på lördagseftermiddagen. Mästerskapsledaren Oscar Palm, tvingad att slutföra racet för att kunna vinna, kom ut jämsides med utmanaren Lars-Bertil Rantzow på rakan efter första varvet och utmanades senare i racet även bakifrån av Alx Danielsson. Jönköpingssonen kunde dock hålla undan utan misstag och vann med sin andraplats mästerskapet före helgens dubbla racesegrare Lars-Bertil Rantzow. På tredjeplats i tabellen slutade Mats “Snickar-Matte” Karlsson efter en framgångsrik säsong med egna teamet Cirkus Karlsson Racing.

Palms fantastiska säsong summeras med siffrorna 6 segrar av 10 möjliga, tre andraplatser och ett brutet race. Han har dessutom tagit 8 bonuspoäng av 15 möjliga för bästa kvaltider och snabbaste varv i racen och det var en strålande glad Oscar Palm som hyllades av teamet, publiken och inte minst TV-reportrarna efter målgången:

– Det är jättestort att kunna plocka hem mästerskapet såhär! Det har gått bra för oss under säsongen, undantaget ett litet tapp då jag fick bryta i Göteborg så är det en räcka pallplatser vi har plockat hem. Det var synd att jag inte riktigt hade farten att hänga på Lars-Bertil Rantzow i helgen, men han har varit fruktansvärt snabb under säsongen och jag tycker vi visar att serien håller högsta klass då vi kör ifrån inhoppare som Tony Rickardsson och Alx Danielsson. Jag siktar på att komma tillbaka till Carrera Cup även nästa år och gärna göra lite internationella inhopp också, vi får se. Nu ska vi fira det här först!

Utan att på något vis överskugga Palms fantastiska prestation under säsongen var Lars-Bertil Rantzow ändå en nästan lika stor vinnare i helgen, då den skånske Porsche-handlarens segertorka äntligen släppte på allvar. Trots att Rantzow i åratal rört sig i den absoluta Carrera Cup-toppen var det först för några veckor sedan på finska Alastaro som han tog sin första Carrera Cup-seger – och i helgen följde han upp med full pott. Snabbast på kvalet och två vunna race talar sitt tydliga språk om Rantzows form såhär i slutet av säsongen:

– Ja, jag är så j-a nöjd! Det blev lite tajt i början men till sist kunde jag köra om Oscar och hålla uppe farten ända in i mål såhär i sista racet för säsongen. Jag har känt farten komma på allvar nu på slutet av säsongen och i helgen toppade jag riktigt formen. Med Tony och Alx som värdemätare känns det riktigt bra att jag och Oscar har kunnat ligga först och visa att farten i serien är riktigt, riktigt hög, jublade Rantzow på väg mot prispallen för att ta emot helgens andra segerbuckla.

Lite i skymundan under helgen har Mats “Snickar-Matte” Karlsson hamnat – något som knappast berott på annat än hans stabilitet och konstant goda körinsatser. Snickaren från Surahammar hade som mission att säkra tredjeplatsen under helgen – något han också gjorde med bravur:

– Ja, jag är supernöjd, med tredjeplatsen i mästerskapet får man väl vara det?! Sen racet var ett kapitel för sig, de sista fem varven när solen började bränna kände jag mig som en smörklick i en stekpanna samtidigt som Tony och jag hade en riktig fajt. Jag gjorde ett misstag så Tony gick om, men sen gjorde han ett och jag kunde ta tillbaka placeringen. Vi höll på och fightades så och det var ett riktigt roligt race från start till mål. Jag tycker säsongen har varit bra även om vi hade några motiga tillfällen i början med en avåkning på Ring Knutstorp och bestraffning i Göteborg. I Falkenberg och Finland gick det bättre och här på Mantorp är vi ungefär där vi ska vara i resultaten. Lars-Bertil och Palm är snäppet vassare, det är bara att erkänna, men jag är riktigt nöjd med tredjeplatsen den här säsongen, summerade Matte.

Även teamkompisen och huvudutmanaren i helgens andra race, Tony Rickardsson, lovordade såväl racet som helgen och öppnade för en comeback till Carrera Cup framöver:

– Jag hade kanske hoppats på högre placering i andra racet, men så som racet utvecklades måste jag säga att det var bland de topp tre roligaste racen jag kört. Jag fick till det bra i början, sen åkte jag av banan i målsvängen så Matte kom förbi och sen hade vi världens fight därute ända in i mål. Jag vill verkligen säga supergrattis till alla racingkillar som vart med och kört, alla körde riktigt bra idag tycker jag och det här gav verkligen mersmak. Det är inte omöjligt att det blir mer Carrera Cup för min del framöver…

Formel 1-meriterade racerföraren Alx Danielsson gjorde precis som Rickardsson comeback i Carrera Cup i och med helgens inhopp. Första idén om comebacken kom så sent som i måndags, och efter att ha kommit till start utan några som helst förberedande tester drogs Danielsson med tekniska problem under hela helgen. Trots detta lyckades han bärga tredjeplatsen i helgens andra race:

– Vi hittade felet på bilen lite för sent, inatt bytte vi en diff som var slut och nu visade det sig att framdämparna också var redo att bytas. Tyvärr hann vi inte göra det utan vi körde, lite okonventionellt, med nya framdäck istället för att få grepp fram vilket hjälpte till en aning. Det var ett roligt inhopp, verkligen, men vi skulle behövt en testdag innan med facit i hand. Jag får ändå vara nöjd, trots problemen tog vi en tredjeplats, summerade Alx.

Precis utanför mästerskapspallen slutade Anders Conradzon – som tog fjärdeplatsen efter en hårresande fight med Öhman om tabellplaceringarna. Öhman var den snabbare av de två i helgen – men Conradzon har haft en framgångsrik säsong och försprånget räckte precis till att behålla fjärdeplatsen:

– Det var inga marginaler, men vad gör man inte för spänningen?! Jag har inte kört så mycket på Mantorp innan, jag kanske borde träna lite. Det var synd vi inte fick till en bättre kvaltid och fick med oss mer poäng, men Öhman körde riktigt, riktigt bra i helgen, summerade en nöjd Conradzon som firade sin födelsedag på själva finaldagen som grädde på fjärdeplatsmoset.

Utmanaren Öhman var naturligtvis lite besviken att få nöja sig med femteplatsen – men kunde glädja sig åt riktigt bra fart och lysande framtidsutsikter:

– Det var en riktigt grym final, hur roligt som helst med bra väder och inte minst så fick jag till riktigt, riktigt snabb körning. Jag är verkligen supernöjd! Nu åker jag och kör GT3 Cup Challenge Middle East som startar i november så får jag lite vana av 991:an innan Carrera Cup Scandinavia drar igång till våren. Då ska jag vara med och ligga steget före, skrattade Öhman.

Nu väntar firande och återhämtning för Carrera Cup Scandinavias förare – men redan är planeringen igång för nästa år då den nya, grymma Porsche 991 GT3 Cup blir seriens officiella bil med förutsättningar för ännu jämnare racing. Räkna med att spänningen och dramatiken ökar ännu ett snäpp då!

Resultat, Carrera Cup Scandinavia, Deltävling 5 – Mantorp Park

Resultat Kval – Klicka här.
Resultat Race 1 – Klicka här.

Resultat Race 2 – Klicka här.

Mästerskapstabell – Klicka här.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda