Leenden och lovord då nya Porsche 991 GT3 Cup provkördes

Det var idel strålande miner på torsdagen när Carrera Cup Scandinavias nya tävlingsbil från nästa år, Porsche 991 GT3 Cup, provkördes på Mantorp Park i Östergötland. Cirka dussinet förare – såväl gamla som nya i Carrera Cup – var på plats för att testa bilmodellen som redan använts i Porsche Supercup, tyska Carrera Cup m.fl. serier.

De förare som kört bilen tidigare har lovordat den, bland annat för bromsar, instrumentering och systemet med paddelväxlar, bland dem svenske racingtalangen Ola Nilsson som i år kör tyska Carrera Cup. När mästerskapsledaren i Carrera Cup Scandinavia, Oscar Palm, fått provköra stämde han genast in i lovsången:

– Den var grym! Det kändes ungefär som man fått det förklarat för sig från de tyska teamen. Det är mer racerbil över det, man sitter bättre, har bättre känsla med paddlarna och ratten och bilen svarar på ett helt annat sätt. Man trivs helt enkelt bättre bakom ratten och det är roligare att köra. Bilen är snällare men ändå snabbare och jag tror det kan innebära tajtare racing i Carrera Cup, där de förare som idag inte riktigt når upp till toppen tar ett kliv närmare och gör bättre varvtider. Sen måste jag ju säga att den är snyggare också, det är en viktig grej, närmast sjunger Palm efter ett antal varvs provkörning.

Lars-Bertil Rantzow, för tillfället tvåa i årets cup, må vara part i målet i egenskap av Porschehandlare från Skåne – men han är också en rutinerad Porscheförare och stabil värdemätare, något som Alx Danielsson intygade så sent som i veckan. Även Rantzow var frikostig med lovorden:

– Det är en fantastisk bil! Personligen satt jag bättre i den och den var lugnare i rörelserna. Sen var framförallt bromsarna så mycket bättre. En bättre känsla, enklare och mer lättkörd än 997an. Trots att jag bara körde några varv så kände man sig bekväm direkt, allt gick lungt och sansat. Skillnaden känns lika stor som när 997an tog över efter 996an och jag tror nog att man kan vara någon sekund snabbare per varv i den här bilen. Man får väl åka med de gamla grejerna i helgen, men sen får vi se, sa Rantzow och syftade på helgens Carrera Cup-final där årets mästare ska koras.

Förutom Palm och Rantzow var även Anders Conradzon, Kenneth Pantzar och Peter Höst Hansen från årets upplaga av Carrera Cup Scandinavia på plats, samt sju ytterligare förare som ännu inte kör Carrera Cup. Flera exemplar av bilen har dessutom redan innan provkörningen bokats av ivriga racerförare. Är du och ditt team också intresserade av Porsche 911 GT3 Cup (991)? Kontakta motorsport@porsche.se för mer information.

Klicka här för att ladda ner en broschyr (på engelska) om Porsche 991 GT3 Cup.

Foto: Dan Gøran Lunde

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda