Formel 1-meriterade Alx Danielsson kör Carrera Cup-finalen på Mantorp

Helgens final i Carrera Cup Scandinavia på den klassiska racerbanan Mantorp Park i Östergötland blir en stjärnspäckad historia. Alx Danielsson, känd som f.d. mästare i Formula Renault Series 3.5 och med meriter från Renaults F1-team, ansluter nu till startfältet där redan namn som speedwaylegendaren Tony Rickardsson, TV-snickaren Mats “Snickar-Matte” Karlsson och mästerskapsledaren Oscar Palm är klara.

Efter Danielssons Formula Renault-seger 2006 körde han under 2007 och 2008 vid några tillfällen Renaults Formel 1-bil – även om han aldrig kom att köra någon tävling för teamet. Mellan åren 2005-2009 körde Danielsson parallellt med formelbilskarriären en hel del i Carrera Cup Scandinavia, men han har också synts i STCC, TTA, Swedish GT och V8 Thunder Cars på senare år. Danielsson berättar själv:

– Faktiskt så finns det ingen bil som är så lik en formelbil i balansen som en Porsche. I och med att motorn sitter bak får man det spetsiga körsättet, som på formelbilarna, vilket gjorde att jag körde Porsche för att få körträning vid sidan av karriären. I år har jag kört V8 Thundercars, men då jag inte längre har chans att vinna där efter Solvalla så tar jag och teamet nu chansen att lämna över ratten till en annan förare samtidigt som jag satsar på en stark avslutning i Carrera Cup istället. Att vinna är allt, utropar Danielsson med en röst som skulle bota den mest inbitne tvivlare.

Banan som finalen går på är ett kapitel i sig för Alx Danielsson. När man nämner Mantorp Park får hans röst ett djupare tonläge och man hör direkt att racing för honom är allvar i varje sekund – och Mantorp är en bana han älskar:

– Det är egentligen den enda bana i Sverige som har allt. En snabb raksträcka med en ordentlig inbromsning, en chikan, snabba kurvor åt bägge hållen och krön. Sen har den en hårnål som är tajt i början och öppnar upp, på engelska heter det “decreasing radius corner”. Och sen en sväng som stänger mot slutet istället. Om två förare åker lika fort på Mantorp kan man vara ganska säker på att de är snabba på olika delar av banan. Själv önskar jag att alla banor var sådär, det är den enda riktiga internationella anläggningen i Sverige, utan tvekan Sveriges bästa bana!

Teamet bakom Alx Danielssons Porsche-start heter Memphis Racing och är samma som han kört för under hela säsongen. Bilen han kommer att ratta ägs av BWT Racing och har under året synts i Porsche Sports Cup och Swedish GT. Farkostens Carrera Cup-historik är dock inte att förakta – det är nämligen Sveriges mest segerrika Porsche 911 GT3 Cup som under 2013 års mästerskap rattades av Johan Kristoffersson. Att planen är att utöka bilens succéstatistik är det knappast någon tvekan om. Alx Danielsson redogör för sina tankar om motståndet:

– Lars-Bertil Rantzow har jag kört mot förr, han är stabil och har gjort sina varv, en bra värdemätare. Sen att Tony Rickardsson är tillbaka i Carrera Cup är ju jättekul. Han är grymt snabb och det finns ingen vinnarskalle som hans, är han lika bra som när han la hjälmen på hyllan så blir han livsfarlig. Snickar-Matte är en annan förare jag räknar med, hans STCC-debut på Solvalla tyder verkligen på att han har kapaciteten. Och Oscar Palm känner jag sedan han började i Carrera Cup. Han är ung och hungrig och att han slår Lars-Bertil Rantzow i tävling efter tävling är ett bra betyg. En gång i tiden försökte jag lära honom allt jag kan, vi får se om det straffar sig nu… Det var länge sen jag körde på Mantorp nu och vi har inte haft någon tid för test och setup av bilen vilket naturligtvis talar emot oss, men som sagt… Att vinna är allt, rundar Alx Danielsson av vårt samtal.

Hur det går för Sveriges senaste F1-hopp återstår att se då Carrera Cup Scandinavia-finalen går av stapeln på fredag och lördag på Mantorp Park. Då får mästerskapets topptrio Oscar Palm, Lars-Bertil Rantzow och Mats “Snickar-Matte” Karlsson räkna med stenhårt motstånd från Alx Danielsson, Tony Rickardsson och resten av det omfattande Porsche-startfältet.

Anmälda, Carrera Cup Scandinavia – Deltävling 5, Mantorp
6. Anders Conradzon
9. Ola Gruvesäter
11. Robin Sundqvist
12. Tony Richardsson
14. Matte Karlsson
16. Peter Höst Hansen
21. Magnus Öhman
34. AJ Kasi
36. Johan Westergård
39. Tom Nylund
48. Alx Danielsson
51. Geir Svendsen
52. Kenneth Panzar
54. Lars-Bertil Rantzow
78. Johnny Capor
91. Oscar Palm

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda