Carrera Cup-segraren Oscar Palm till shootout för Porsche Mobil1 Supercup i Valencia

Så sent som i lördags bärgade han segern i Carrera Cup Scandinavia efter en fantastisk säsong. Nu laddar jönköpingssonen Oscar Palm om för att i början på nästa vecka delta i Porsche International Cup Scholarship Shootout i Valencia. De nio deltagarna i shootouten – alla framgångsrika förare i lokala Carrera Cup-mästerskap runt om i världen – tävlar om officiell support från Porsche Motorsport för en säsong i Porsche Mobil1 Supercup, som körs tillsammans med Formel 1.

Oscar Palm har samlat sig efter segern i helgen och är fullt inställd på utmaningen som väntar i Valencia:

– Det känns riktigt bra med segern i helgen men nu har jag lagt det bakom mig och fokuserar på Valencia. Jag har kollat upp de andra förarna lite, det är några riktigt duktiga som bland annat kört formelbil innan, några duktiga Porscheförare och så någon som jag inte hört talas om förut. Lite blandat men det kommer bli väldigt intressant och helt klart tufft. Jag ska åka ner, göra mitt bästa och jag hoppas att jag kommer in i både bilen och den snabba banan så fort som möjligt – det kan nog bli den svåraste delen. De flesta andra förarna har ju kört 991:an en hel säsong och dessutom på snabba banor som liknar Valencia, vilket ju inte direkt Mantorp och Knutstorp gör. Men jag tror det blir bra, jag ser egentligen ingen anledning till att de skulle köra ifrån mig, säger Oscar.

I shootouten, som omfattar två dagar, ingår förutom ett antal timmars körning på bana i Porsche 991 GT3 Cup – den nya versionen av Porsches tävlingsbil som kommer till Carrera Cup Scandinavia nästa år – även en utvärdering av förarnas förmåga att kommunicera med ingenjörer, mekaniker och övriga teamet samt andra moment som fångar en helhet av racerförarens jobb. Alla moment bedöms av Porsche Motorsports personal på plats och i efterhand kommer en vinnare av shootouten att koras. Denne belönas med officiellt stöd från Porsche Motorsport och en stor del av budgeten till en säsong i Porsche Mobil1 Supercup, som är supportklass till Formel 1. Oscar Palm, som redan är i färd med planeringen för nästa års Carrera Cup-säsong, är hoppfull:

– Ja, skulle jag plocka hem den här shootouten då blir det absolut körning i Supercupen nästa år. Det vore ju sjukt kul och man ska ju tänka på att ju bättre det går för mig där, desto roligare även för de andra förare i cupen här hemma. Det är ju en bra värdemätare och visar i såna fall på hur bra klass det är på förarna här hemma, säger Palm entusiastiskt. 

Porsche International Cup Scholarship Shootout går av stapeln mån-tis den 29-30 september på motorbanan i Valencia. Den unika möjligheten till internationell stöttning av Porsche är en av flera satsningar där Porsche Motorsport visar sina intentioner att Carrera Cup Scandinavia och övriga lokala cuper skall vara en plattform för unga förare inför internationella motorsportsatsningar. Urvalet har skett genom att varje lokal Carrera Cup runt om i världen har fått nominera en förare och slutligen har Porsche Motorsport nominerat ytterligare en förare, ett wildcard, som i år blev en deltagare i Carrera Cup France. De tidigare två år som shootouten har körts har Johan Kristoffersson, i egenskap av mästerskapsledare, representerat Carrera Cup Scandinavia.

Samtliga deltagare i Porsche International Cup Scholarship Shootout

Alif Mohamed Hamdan, Porsche Carrera Cup Asia
Sam Power, Porsche Carrera Cup Australia
Tom Dillman, Porsche Carrera Cup France
Côme Ledogar, Porsche Carrera Cup France
Josh Webster, Porsche Carrera Cup Great Britain
Matteo Cairoli, Porsche Carrera Cup Italia
Ryo Ogawa, Porsche Carrera Cup Japan
Oscar Palm, Porsche Carrera Cup Scandinavia
Michael Lewis, Porsche GT3 Cup Challenge USA

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda