Svenskarna tar hem finnkampen när Lars-Bertil Rantzow tar sin första seger någonsin i Carrera Cup

Det blev en händelserik helg i Carrera Cup Scandinavia. Efter ett oerhört dramatiskt första race var det något lugnare i det andra, där Lars-Bertil Rantzow till sist kunde vinna efter att ha varit hårt uppvaktad av mästerskapsledaren Oscar Palm. Ur ett svenskperspektiv en mycket bra helg då man tog fem av sex pallplatser under helgen.

En bra start inledde Lars-Bertil Rantzows race samtidigt som Oscar Palm fick till en mindre bra start – något som banade väg för veteranen Rantzow som redan innehar ett otal andraplatser:

– Jag har väl en 16-17 andraplatser i Carrera Cup redan så det var skönt att äntligen kunna vinna, och framförallt att jag kunde köra ett race och hålla Palm bakom mig genom ren bilkörning utan att hålla på och blocka en massa. Jag är väldigt nöjd men ganska så sliten, jag har väl kört 160-170 varv här under helgen. Men det är kul med mycket bilkörning, skrattade en trött Rantzow direkt efter racet.

För Oscar Palm var fokus för helgen att ta med sig så mycket poäng som möjligt, då han har en förvisso ganska stor men inte ointaglig ledning i mästerskapstabellen. Strategin lyckades och jönköpingssonen lämnar nu Finland med guldläge inför finalen på Mantorp om några veckor:

– Det känns riktigt bra, jag har plockat mycket poäng i helgen. Även om jag såklart var här för att vinna två race så var det kul att L-B äntligen fick vinna, han har varit snabbast på många av sessionerna under träningen och var verkligen värd det. För min del blev race två sämre än det första, jag fick inte till starten och ville inte riskera något så jag släppte L-B där. Sedan hade jag några lägen där jag kanske hade kunnat dyka in, men det fanns ingen anledning att ta den risken. Jag ska såklart gå för vinst även på Mantorp, men det viktiga nu är ändå att vinna mästerskapet, konstaterar Palm nyktert.

Även Mats “Snickar-Matte” Karlsson, som hittills under säsongen haft det kämpigt, var nöjd då det äntligen släppte:

– Det känns riktigt bra, jag hängde med L-B och Oscar en stund i andra racet men tappade dem sedan. Men det har varit en bra helg med två pallplatser och framförallt tycker jag Finland har bjudit på ett mycket trevligt och hjälpsamt bemötande. Jag ska fortsätta köra för det på Mantorp, det ser väl mörkt ut att jaga ikapp Palm, men Lars-Bertil borde jag ha chans på, säger Matte efter racet.

Topp tre i all ära – men en av racets stora prestationer stod nog den finländske ungtuppen Emil Lindholm för. Efter sin avåkning på första varvet i race ett fick han starta sist i race två och stod där för en imponerande uppkörning till femte plats:

– Jag fick starta från sista och fick nu en mycket bättre start och kunde ta många förare tidigt. Sedan fick jag jobba hårt för att ta Kenneth Pantzar och till sist sluta på femteplatsen. Det har varit roligt i helgen, även om första racet inte var något vidare för mig, berättade Emil.

Emil var inte ensam om att vara nöjd – efter andra racet var det idel glada miner hos de flesta, såväl svenska som finska förare samt personal i organisationen. Johan Westergård summerar det nog bra åt alla:

– Det har varit väldigt kul att ha svenskarna här på besök. Det finns många snabba förare i båda länderna och jag har haft väldigt roligt under helgen. Vi får verkligen se till att svenska och finska förare snart får köra ihop igen.

Nu återstår endast en racehelg i Carrera Cup Scandinavia, nämligen den på Mantorp Park den 19-20 september. Inför finalen leder Oscar Palm med 176 poäng mot Lars-Bertil Rantzows 148 poäng – en ledning som är stor men inte på något sätt ointaglig. Bakom Lars-Bertil hotar Mats Karlsson i kampen om andraplatsen med sina 110 poäng.

Resultat, Carrera Cup Scandinavia – Racehelg 4 – Porsche Club Festival, Alastaro, Finland

Resultat från race ett
Resultat från race två
Aktuell mästerskapstabell

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda