Emil Lindholm från Finland snabbast under fria träningen men Lars-Bertil Rantzow briljerar i regnet

Emil Lindholm och Johan Westerlund straffade svenskarna på det torra underlaget i början av fredagens fria Carrera Cup-träning i Alastaro, Finland. När regnskurarna intensifierades skiftade dock förhållandena över till svensk fördel och Lars-Bertil Rantzow fick visa att gammal är äldst med överlägsen prestation på vått underlag.

Problem med internet, körordning och tidtagningssystem har begränsat och försvårat rapporteringen under dagen – men om man begränsar resultaten till de tider som satts under de sessioner som varit officiella Carrera Cup-sessioner så är Emil Lindholm snabbast följd av Johan Westergård och Mats ”Snickar-Matte” Karlsson. Oscar Palm kniper fjärde bästa tid och Magnus Öhman femte, medan Lars-Bertil Rantzow återfinns först på nionde bästa varvtid. Till saken hör dock att dessa resultat bör tas med en stor nypa salt, då olika tävlingsklasser blandats och Carrera Cup-ekipage därför satt tider i övriga klassers resultat som således inte inräknas här. Dessutom har väderskiftningen under dagen inneburit att positioner ser helt annorlunda ut än vad som gällde under dagens tidiga varv. Inför kvalet skall ordning vara återställd på den finska racerbanan och klasserna är naturligtvis åtskilda från varandra.

Mats Karlsson berättar om sin dag:

– Tanken var att vi skulle få på en omgång nya däck efter ett tag, men då började det regna så det blev aldrig av. Annars hade jag tänkt köra lite och komma in i det och sedan simulera lite kval, men vädret spelade oss ett spratt. Jag tycker i alla fall att det är riktigt trevligt att vara här, med en ny bana som jag känner att jag börjar få kläm på. Det är roligt att få så mycket körtid som vi fått idag och komma igång, inte minst med tanke på att vi haft ett ganska långt uppehåll från tävlandet. I helgen vill jag vara snabbare än Oscar, vi behöver knapra in lite så vi håller spänningen i mästerskapet levande till finalen på Mantorp!

Med den målsättningen jublar Karlsson förmodligen över vädergudarnas ändrade humör, då Palm kämpade i regnet under eftermiddagen:

– Jag sitter och funderar på hur jag ska bli snabb på regn. Jag kör så mycket greppet håller för men får inte med mig nån traction ut ur kurvorna. Jag låg bakom L-B en stund på träningen och pushade, men så fort jag går på gas släpper baken på bilen. Annars gick det superbra på torrt, berättar Palm.

Även finländarna kämpade i regnet, Johan Westergård berättar:

– Det var stenhårt att köra på regn, verkligen. Vi startade ju teamet för 2 år sedan och har faktiskt inte haft tillfälle att köra många gånger i regn, så vi är lite ovana. Men jag har som plan för kvalet att gå ut och sätta bästa tid, sen är det ju klart. Bra va? skrattar Johan Westerlund.

Carrera Cup Scandinavias kval körs kl. 18:30 ikväll.

Varvtider, Carrera Cup Scandinavia – Race 4, Alastaro – Fri träning

1. Emil Lindholm (FI), 01:17.579
2. Johan Westergård (FI), +0.108s
3. Mats Karlsson (S), +0.264s
4. Oscar Palm (S), +0.682s
5. Magnus Öhman (S), +0.837s
6. Tom Nylund (FI), +1.087s
7. Simon P. Kangas (FI),+1.229s
8. Anssi-Jukka Kasi (FI), +1.489s
9. Lars-Bertil Rantzow (S), +1.586s
10. Kari-Pekka Laaksonen (FI), +2.126s

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda