Carrera Cup Scandinavia premiärkör i Finland – strategispel att vänta i toppen

Helgen stundar och därmed också Carrera Cup Scandinavias världspremiär på finsk mark. När det prestigefulla racingmästerskapet besöker Alastaro-banan 7 mil från Åbo har startlistan fyllts på till nytt säsongsbästa och toppnamn som Oscar Palm, Lars-Bertil Rantzow och Mats “Snickar-Matte” Karlsson kommer att få tampas med finska förare som Tom Nylund, Johan Westergård, Emil Lindholm, m.fl. Samtidigt tätnar kampen om mästerskapet som kommer att avgöras om några veckor på Mantorp.

Tävlingen i finska Alastaro är en del av den stora Porsche-festivalen Porsche Club Festival som årligen ordnas i Finland. Festivalen är ett mecka för Porsche-entusiaster med utställningar och olika tävlingsklasser, bland annat finska GT3 Cup Trophy, PRCF Sports Cup, m.m. – och nu alltså även Carrera Cup Scandinavia:

– Det ska verkligen bli spännande att få köra i Finland. Nya banor och nya motståndare är alltid kul, säger mästerskapsledaren Oscar Palm över telefon samtidigt som han rullar av färjan i Finland.

Trots att de finska förarna ej erhåller placeringar i Carrera Cup Scandinavias mästerskapstabell är sannolikt tuffa fighter att vänta under helgen. Rivaliteten grannländerna emellan i sportsammanhang är gammal och djupt rotad, och redan för några dagar sedan gjorde Tom Nylund från finska Wasa GT3 Racing klart teamets ambitioner:

– Vi siktar på att det ska vara finskt i topp, givetvis – det jobbar vi hårt på!

För publiken blir tävlingen den första riktiga måttstocken på hur de finska förarna står sig i Porsche-konkurrensen. Oscar Palm hoppas och tror att svenskarna drar längsta strået, men säger att han ändå gärna skulle se tuffa fighter under helgen:

– Jag tror egentligen att vi ska kunna hänga på och köra ifrån dem, men jag hoppas att de är med och fightas om placeringarna, det vore riktigt kul! I så fall kan de, trots att de inte tar mästerskapspoäng, utgöra en risk för både mig och Lars-Bertil Rantzow ute på banan så det gäller att se upp…

Palm fortsätter prata på temat risk och det faktum att han jagas bakifrån av Lars-Bertil Rantzow:

– Jag vet nästan ingenting om banan, förutom att den sägs vara snabb och med några hårnålar. Vissa jämför den med Mantorp. Vi vet att Lars-Bertil Rantzow är snabb vart vi än kommer och med min ledning i mästerskapstabellen måste jag vara så snabb som möjligt men samtidigt tänka på att inte ta risken att förlora poäng. Om Rantzow leder ett race kommer jag nog inte sticka in nosen och utmana, med risk att han kör i mål och jag får parkera ute på banan…

Hur det går i helgen återstår att se och vi kommer som vanligt att leverera live-rapporter på www.carreracup.se samt på Facebook (www.facebook.com/carreracup) och Twitter (twitter.com/carrera_cup) under helgen. Då denna tävling i motsats till övriga tävlingar ej körs tillsammans med STCC kommer dock resultat ej att levereras via samma tidtagningssystem som vanligt. Vi återkommer under helgen med mer info, länkar till resultatsystem samt rapporter.

Startlista, Carrera Cup Scandinavia – Race 4 – Porsche Club Festival, Alastaro, Finland

6. Anders Conradzon (S) , Xlander Racing, 997 GT3 Cup
14. Mats Karlsson (S), Cirkus Karlsson Racing, 997 GT3 Cup
16. Peter Höst Hansen (S), 997 GT3 Cup
21. Magnus Öhman (S), Cirkus Karlsson Racing, 997 GT3 Cup
34. AJ Kasi (FI)
33. Emil Lindholm (FI)
36. Johan Westergård (FI)
37. Kari-Pekka Laaksonen (FI)
38. Olli Jalonen (FI)
39. Tom Nylund (FI)
52. Kenneth Pantzar (S), Cirkus Karlsson Racing, 997 GT3 Cup
91. Oscar Palm (S), Xlander Racing, 997 GT3 Cup
54. Lars-Bertil Rantzow (S), 997 GT3 Cup
95. Fredrik Behring (S), 997 GT3 Cup
99. Simon P. Kangas (FI), Cirkus Karlsson Racing, 997 GT3 Cup

Tidplan, Carrera Cup Scandinavia – Race 4 – Porsche Club Festival, Alastaro, Finland

Fredag 22 augusti
10.30-16.00 Fri träning, 20 min per klass
18.30 – 18.50 Carrera Cup Scandinavia kval

Lördag 23 augusti
9.40 – 10.00 Carrera Cup Scandinavia warm-up
14.20 Carrera Cup Scandinavia race 1, 15 varv
18.20 Carrera Cup Scandinavia race 2, 15 varv
19.30 Prize giving Ceremony (VIP-tält)
19.30 – 22.00 Paddock Party (VIP-tält)

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda