Lars-Bertil Rantzow startar från pole position i Falkenberg

Lars-Bertil Rantzow spelade korten bäst när kvalet i Carrera Cup Scandinavias tredje deltävling avgjordes på Falkenbergs Motorbana på fredagseftermiddagen. Skåningen tycks älska banan och lyckades hålla sig före mästerskapsledaren Oscar Palm under både test och kval på fredagen.

Rantzow började kvalsessionen bäst men efter några varv tog Palm över taktpinnen. När Rantzow skiftat däck en bit in i kvalet kastades dock rollerna om och Palm fick se sig passerad. Lars-Bertil berättar själv:

– Jag hade ett bra test följt av ett bra kval idag. Jag kom ut sist i starten och väntade för att få banan fri, men när jag väl började få upp temperaturen i däcken så kom jag ifatt andra förare. Efter mitt däckskifte gick det dock riktigt bra och jag kunde sätta några bra tider, tillräckligt för att hålla Oscar bakom mig. Falkenberg är kul, det är tekniskt och det gäller att komma ut rätt i högern efter dungen – gör man det så kan man ligga nästan på varvstoppet. Det går fort hela tiden!

Oscar Palm, som innehar ledningen i cupen, fick nöja sig med andraplatsen – trots bra flyt i körningen. Ändå är det en optimistisk Palm som ser fram emot två täta race imorgon:

– Lars-Bertil är alltid snabb, han trivs här och hade riktigt bra fart idag. Jag hade också bra fart för den delen, men fick inte till det där lilla extra idag. Det skulle krävts för att vara före honom, men vi har väldigt bra racefart och imorgon ska jag ta rygg på honom direkt från starten så tror jag det kan bli en rolig fight oss emellan under racet, säger Palm.

Om Rantzow och Palm närmast kan beskrivas som gamla rävar i Carrera Cup Scandinavia är dagens tredje snabbaste förare, Kenneth Pantzar, desto mer oerfaren. Pantzar gjorde dock – trots besvär på förmiddagens test – en mycket solid insats i kvalet och belönades med en tredje bästa tid och därmed start i andra startled imorgon. I parc fermé efter kvalet strålade en mycket glad Pantzar ikapp med solen:

– Det är helt fantastiskt, obeskrivligt. Testet i förmiddags gick inte alls som jag räknat med, bilen kunde närmast beskrivas som okontrollerbar. I eftermiddag var den dock fantastisk, den dansade fram, så då kunde jag sätta den här tiden. Naturligtvis blir det tufft imorgon, jag startar med Matte jämsides på P4 så det blir stenhårt, men jag ska göra så gott jag kan och förvalta tredjeplatsen. Jag är fantastiskt nöjd med min personliga utveckling såhär långt, jag har bara hållt på med det här i ungefär 1,5 år och att jag skulle komma såhär långt hade jag aldrig trott, jublade Pantzar.

Första racet i Carrera Cup Scandinavia på Falkenberg går av stapeln imorgon, lördag, kl. 09:00 och följs snart åt av andra racet som körs kl. 11:25.

Resultat – Kval, Carrera Cup Scandinavia Race 3 – Falkenberg

1. Lars-Bertil Rantzow, 44.394s
2. Oscar Palm, +0.126s
3. Kenneth Pantzar, +0.443s
4. Mats Karlsson, +0.464s
5. Anders Conradzon, +0.929s
6. Magnus Öhman, +1.597s
7. Peter Höst Hansen, +1.743s
8. Thomas Solberg, +2.565s
9. Øyvind Nilsen, +3.073s
10. Johnny Capor, +4.597s

För fullständiga kvalresultat, klicka här.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda