Dubbelseger för Oscar Palm när Carrera Cup Scandinavia gästade Falkenberg

Det blev en lyckad helg för Jönköpingssonen Oscar Palm som rattade sin Porsche 911 GT3 Cup till två segrar i helgens Carrera Cup-tävlingar på Falkenbergs Motorbana.

Närmaste konkurrenten Lars-Bertil Rantzow var snabb och tog med en topptid i kvalet pole position i första racet – men tappade ledningen efter en miss. Inför andra racet stod Palm i pole och kunde efter en lyckad start bevaka ledningen ända in i mål. Det var dock inte utan problem som Palm nådde mållinjen:

– Jag höll på att tappa allt på andra eller tredje varvet. Jag kom in i ett parti där det smällt tidigare idag när en annan klass körde och det var skit kvar på banan. Jag tappade kontrollen men fick upp bilen i sista stund och kunde precis hålla ledningen för att sedan börja utöka igen. I övrigt var det ett stabilt race. Jag fick en kanonstart och hade bra fart från början, berättar Palm.

Med Palm högst upp på pallen fick Lars-Bertil Rantzow, som håller Falkenbergs Motorbana bland sina absoluta favoritbanor, nöja sig med två stycken andraplatser – något han dock inte hade så stora problem med:

– Jag är nöjd med helgen. Visst är jag sugen på en förstaplats i Carrera Cup nu och jag tycker att jag var riktigt, riktigt nära i första racet idag. Men sen fick jag inte ur trean efter start-och-målrakan så jag fick ta escape routen och då höll det inte hela vägen i mål utan Palm gled förbi. Men som sagt, ett bra test, kval och race så jag är ändå riktigt nöjd.

På tredjeplats i både första och andra racet kom Mats ”Snickar-Matte” Karlsson. TV-snickaren har haft lite motlut i början av säsongen och även om han siktade högre så såg det ut att vara en nöjd Karlsson som klev upp på prispallen efter andra racet:

– Vi hade ett oturligt kval där jag fick mycket trafik framför mig och inte kunde göra något tillräckligt bra varv. Men sen gick vi ut i race ett och körde oss till tredjeplatsen, som vi skulle haft redan från kvalet egentligen. Men jag fick inte riktigt till tempot och inför race två gjorde vi några mindre justeringar. Då fick vi upp farten och höll samma tempo som både Oscar och Lars-Bertil, vilket jag är riktigt nöjd med. Nu har ju Oscar en hyfsad ledning i tabellen men det är fyra race kvar och allt kan hända. Vi ska köra om det och jag ser verkligen fram emot Finland, som jag hört ska vara en grym bana, berättade Karlsson direkt efter målgång.

Helgens stora fight återfanns lite längre bak i fältet, där norrmannen Thomas Solberg slogs med sin landsman Øyvind Nilsen om placeringarna i klassen Porsche Approved, där man kör med den något äldre modellen av Porsches tävlingsbil. De två var nära varandra under hela helgen, men till sist drog Thomas Solberg längsta strået:

– Ja, jag är verkligen jättenöjd! Det var tätt i båda racen och vi var inte långt ifrån varandra under något av de 50 varv vi kört. I andra tog Øyvind starten och jag fick jaga hela racet, men på sista varvet kunde jag köra förbi honom precis innan målgång. För att summera så måste jag säga att Falkenberg verkligen är en av de roligaste banorna jag kört på, berättar Thomas Solberg.

Helgens resultat gör att Oscar Palm med 131 poäng utökar sitt försprång i mästerskapet till 24 poäng före Rantzow  (107 poäng) som ligger på andra plats. Ytterligare 30 poäng bakom återfinns Mats ”Snickar-Matte” Karlsson (77 poäng). Med två racehelger och fyra race kvar återstår dock 106 poäng att köra om i mästerskapet, vilket gör att mästerskapet är i högsta grad öppet – något Palm är väl medveten om:

– Visst ser det bra ut, men det är många race kvar och jag tar absolut inte ut någon seger i förskott. Jag tycker att jag har ett bra racetempo men kvalen behöver jag förbättra, där har jag inte fått till det riktigt under säsongen. Jag skulle verkligen vilja ta mästerskapssegern i år, avrundar Palm innan han går på ett välbehövligt sommaruppehåll.

Närmast blir det alltså en dryg månads uppehåll i tävlandet, sedan styr Carrera Cup Scandinavia kosan mot vårt östra grannland och Porsche Racing Festival i Alastaro, Finland den 22-23 augusti.

Resultat, Carrera Cup Scandinavia Race 3 – Falkenberg

Test: Klicka för att ladda ner resultat.
Kval: Klicka för att ladda ner resultat.
Race ett: Klicka för att ladda ner resultat.
Race två: Klicka för att ladda ner resultat.

Mästerskapstabell, Carrera Cup Scandinavia – Efter Race 3 – Falkenberg

Klicka här för att komma till aktuell mästerskapstabell.

Twitter
pm gbox mtech ferrita soda